Hoppa till huvudinnehållet

Förbundskaptenen om värmlänningen: ”Han har varit en stor överraskning för oss”

Publicerad:
Arvika HC-fostrade Oskar Lang ska nu spela Beijer Hockey Games med Tre Kronor.
Arvika HC-fostrade Oskar Lang ska nu spela Beijer Hockey Games med Tre Kronor. Foto: Niclas Jönsson/BILDBYRÅN

I april gjorde Oskar Lang debut i Tre Kronor.

Sedan dess har forwarden fått fortsatt förtroende av förbundskapten Johan Garpenlöv som tagit ut Lang till sista turneringen innan VM.

– Han har varit en stor överraskning för oss, säger Garpenlöv till DT.se.

För Arvika HC-fostrade Oskar Lang är årets SHL-säsong med Leksands IF slut. Men forwarden har förlängt säsongen med landslagsspel i Tre Kronor. I april kom ett glädjebesked när Sveriges förbundskapten Johan Garpenlöv tog ut Lang som fick landslagsdebutera som 25-åring i ett dubbelmöte mot Norge.

– Det var lite överraskande men väldigt kul att få chansen, sa Lang till NWT inför och berättade mer om känslorna kring beskedet:

– Efter att vi åkte ur slutspelet med Leksand kände jag att jag ville fortsätta spela liksom. Det blev en tomhet, så det ska bli riktigt roligt att få vara med i Tre Kronor nu. Det är en dröm jag har haft så det känns superkul. Jag ska bara njuta och göra mitt bästa.

”Han tävlar enormt hårt”

Oskar Lang har sedan dess fått fortsatt förtroende i den blågula tröjan och han har även prickat in sina två första baljor för Tre Kronor varav det senaste kom i förra veckans turnering Czech Hockey Games.

Innan VM i Finland återstår nu endast Tre Konors hemmaturnering Beijer Hockey Games 5-8 maj och trots att en hel del spelare fått lämna truppen är värmlänningen Oskar Lang en av spelarna som är kvar. För Dalarnas Tidningar ger Garpenlöv sin syn på Lang.

– Det är en person som inte direkt hörs och syns mycket i gruppen. Han håller en låg profil och hänger mycket med Nils Åman, som han känner sedan tidigare. Men på isen sticker han ut med sin intensiva åkning och spelstil, säger Johan Garpenlöv till DT.se och fortsätter:

– Han tävlar enormt hårt i varje situation och varje match, så jag tycker att han har visat att han är en spelare som kan komma in i landslaget och göra rätt för sig. Han har varit en stor överraskning för oss och visat att han klarar av det.

Förbundskapten Johan Garpenlöv under en träning i Avicii arena.
Förbundskapten Johan Garpenlöv under en träning i Avicii arena. Foto: Simon Hastegård/BILDBYRÅN

Fler värmlänningar

VM i Finland spelas 13-29 maj och Sverige kommer spetsa sin trupp med en hel del NHL-spelare vilket gör konkurrensen om platserna väldigt hård. Tre Kronor har bekräftat flera namn som tackat ja till VM-spel, bland annat Buffalo Sabres värmländske forward Rasmus Asplund.

Värmlänningen Henrik Tömmernes som spelar i Schweiz med Genève-Servette HC lirade Czech Hockey Games och han finns även med i veckans hemmaturnering. Inför Czech Hockey Games fick Tömmernes beröm av Garpenlöv.

– Vi fortsätter vår resa mot hockey-VM och vår trupp blir bättre för varje vecka. Nu får vi in Henrik Tömmernes som har haft en fantastisk säsong i Tre Kronor, han ingår i vår stomme, sa Johan Garpenlöv i ett pressmeddelande.

Värmländske backen Henrik Tömmernes med Tre Kronor inför Beijer Hockey Games.
Värmländske backen Henrik Tömmernes med Tre Kronor inför Beijer Hockey Games. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Artikeltaggar

Arvika HCHenrik TömmernesIshockeyIshockey-VMJohan GarpenlövLeksands IFOskar LangSHLTre Kronor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.