Hoppa till huvudinnehållet

Strejk inom kyrkan avblåst – får ny storhelg: ”Glad att konflikten är över”

Publicerad:
Reporter Fredrik Erlandsson
Fredrik Erlandsson
fredrik.erlandsson@nwt.se
Den 29 april gick anställda inom svenska kyrkan ut i strejk. Bland annat låg verksamheten helt nere på Ruds kyrkogård i Karlstad. Arkivbild.
Den 29 april gick anställda inom svenska kyrkan ut i strejk. Bland annat låg verksamheten helt nere på Ruds kyrkogård i Karlstad. Arkivbild. Foto: Lisa Olaison

En konflikt mellan Svenska kyrkan och fackförbundet Kommunal ledde i slutet av april till en strejk.

Nu har parterna enats och strejken blåsts av.

– Det är ett styrkebesked för medlemmarna i Kommunal, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare, på Kommunals hemsida.

Det var den 8 april som Kommunal gjorde klart att de var villiga att ta till stridsåtgärder efter att förhandlingar om ett nytt kollektivavtal mellan fackförbundet och Svenska kyrkan.

Tre veckor senare, den 29 april, var strejken ett faktum. I dag, 3 maj, accepterade Svenska kyrkan medlarnas bud och Kommunal blåste av strejken.

– Vi har förhandlat fram ett starkt kollektivavtal där bland annat allhelgona blir en storhelg. Vi har också förbättrat möjligheterna för de anställda att få yrkesutveckling och omställningsmöjligheter, detta har vi gjort utan kraftiga försämringar i kollektivavtalet, säger Malin Ragnegård ordförande Kommunal.

Kommunal går ut i strejk – Svenska kyrkan nekade bud

Ny storhelg och retroaktiv löneökning

I pressmeddelandet på Kommunals hemsida berättar fackförbundets avtalssekreterare, Johan Ingelskog, om sina känslor kring den framgångsrika förhandlingen.

– Jag är mycket glad att konflikten nu är över och att vi lyckats förhandla fram ett likvärdigt omställningsavtal som övriga arbetsmarknaden. Det är ett styrkebesked för medlemmarna i Kommunal. Med denna överenskommelse betalas de tidigare framförhandlade löneökningarna ut retroaktivt, allhelgona blir en storhelg och medlemmarna får ett nytt omställningsavtal, säger Johan Ingelskog, Kommunals avtalssekreterare.

Kommunal går ut i strejk – Svenska kyrkan nekade bud

Artikeltaggar

ArbeteKommunal

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.