Hoppa till huvudinnehållet

Ökänd ”sugar daddy” lurade kvinnor till Arvika – åtalas för flera våldtäkter

Publicerad:
Den våldtäktsmisstänkte sugar daddyn tog emot kvinnorna vid järnvägsstationen i Arvika.
Den våldtäktsmisstänkte sugar daddyn tog emot kvinnorna vid järnvägsstationen i Arvika.

Han lovade kvinnorna ett liv i lyx när han fick kontakt med dem på sugardatingsidan.

Därefter köpte han tågbiljett och lurade dem till Arvika.

Nu åtalas den ökände 65-årige sol-och-våraren för att stort antal våldtäkter, sexköp och bedrägerier mot 26 olika kvinnor.

– Han är extremt duktig på att lura folk, han väver in människorna i en massa ord, säger åklagare Barbro Brännlund.

Den 65-årige mannen har flyttat runt i Sverige och Norge och lurat och bedragit kvinnor i över 20 års tid - ofta genom att utge sig för att vara en rik man som kan erbjuda ett flärdfullt och glamouröst liv.

Men flera gånger har lögnerna avslöjats och han har dömts till fängelse. Senast i januari i år då han dömdes till två års fängelse för bedrägerier mot 17 kvinnor i Norge.

Samtidigt misstänks han har fortsatt sin brottsliga bana i Värmland.

Under förra våren kom de första uppgifterna om att han än en gång börjat utnyttja kvinnor - den här gången i Arvikatrakten.

Lockade med jet set-liv

Då polisanmälde en kvinna 65-åringen och berättade att hon blivit drogad och våldtagen av honom. Kort därefter anmälde två andra kvinnor att de sålt sex till mannen utan att få betalt.

– Kvinnorna hade kontaktats av mannen via Sugardating och kort efter den första kontakten hade mannen bokat och betalat tågbiljetter till kvinnorna. De hade sedan träffat honom i hans hem i västra Värmland, säger Barbro Brännlund.

Åklagare Barbro Brännlund.
Åklagare Barbro Brännlund. Foto: Tommy Andersson

På nätsidan uppgav mannen att han jobbade med fastigheter och ägde hus i spanska jetsetorten Marbella, London, Oslo och på Östermalm i Stockholm. Anledningen att han befann sig i Arvika var att han höll på att ta helikoptercertifikat på orten.

Men allt var lögn - det som fanns var i stället en bostad på en enslig plats i västra Värmland några mil från Arvika.

Identiska berättelser

När polisen började utreda brotten kom de i kontakt med fler och fler kvinnor som uppgav att de också blivit utnyttjade av mannen på samma vis som de första kvinnorna som anmälde honom.

– Uppgifterna som kvinnorna lämnade i förhör var i stort sett identiska om mannens tillvägagångssätt. Han utgav sig för att vara en annan person än den han är och lovade en hög ersättning för sällskap. Kvinnornas uppgifter om besöken ledde till att fler anmälningar om olika brott upprättades, säger Barbro Brännlund.

När mannen befann sig i bostaden tillsammans med kvinnorna har de till en början umgåtts, därefter har han krävt att få ha sex med dem. Om de vägrat har han blivit hotfull och enligt åklagaren vid 13 tillfällen förgripit sig på kvinnor mot deras vilja.

Vägrat betala

Vid andra tillfällen har överenskommelsen varit att de ska ha sex mot betalning, men efteråt har mannen vägrat att betala.

Mannen misstänks sammanlagt för 13 våldtäkter, tio köp av sexuell tjänst och flera bedrägeribrott mot 26 olika kvinnor. Han nekar till brott.

Rättegången börjar på tisdag nästa vecka och kommer pågå en dryg månad.

Texten uppdateras.

Kärleksbedrägerier och koppleri: Sol-och-vårarens liv kantat av brott mot kvinnor"Sugar daddy” misstänks ha våldtagit 17 kvinnorVåldtäkter och storbluff – nya misstankar mot ”Sugar daddy”Dömd sol- och vårare häktad – misstänks för fem våldtäkter

Artikeltaggar

Barbro BrännlundBedrägerierBrott & blåljusKöp av sexuella tjänsterVåldtäktVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.