Hoppa till huvudinnehållet

Biblioteken behöver ett bättre boksortiment för ungdomar

Publicerad:
”Det är väldigt hälsosamt att läsa, särskilt om man gör det ofta, och man lär sig även många nya ord”, skriver insändarskribenten. Foto: Paul Wennerholm/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I vårt skolbibliotek, och många vanliga bibliotek i närheten, finns det nästan inga intressanta böcker. De böckerna som finns är nästan bara 20 sidor långa barnböcker eller 700 sidor långa faktaböcker.

Inte så många ungdomar vill läsa böcker som “Fakta om Europas länder” på fritiden. Jag vill att skolan ska lägga pengar på att köpa in mer nya och aktuella ungdomsböcker, och även fler kända klassiska böcker.

Varför?

För det första så är det väldigt viktigt att barn och ungdomar lär sig att läsa ordentligt, särskilt på andra språk som till exempel engelska, och då är det bra med intressanta böcker som man faktiskt vill läsa.

För det andra så ger det många ungdomar någonting kul att göra på fritiden, i stället för att sitta och stirra på telefonen eller datorn. Det är väldigt hälsosamt att läsa, särskilt om man gör det ofta, och man lär sig även många nya ord.

För det tredje så är det bra om ungdomar läser mer klassiker, som till exempel många av Shakespeares verk och även böcker som ‘Wuthering heights’ och ‘Little women’, då många av dessa verk har påverkat och influerat många av de böckerna vi har nu.

Nu kanske vissa tycker att det är onödigt att köpa in fler böcker, och att pengarna borde läggas på något annat, men fakta kvarstår.

Ett annat alternativ i stället för att köpa in fler böcker kan vara att renovera och dekorera om i biblioteken. Det behöver inte vara något stort, det räcker med att flytta på några möbler och kanske köpa några gardiner eller ny tavla till väggen, men någonting som gör biblioteket till ett mer mysigt ställe att kanske plugga eller bara sitta och vila vid.

Boknörden

Artikeltaggar

BibliotekInsändareVärmlands län