CSK-avdelningen förlorar över hälften av sina sjuksköterskor.
15 har sagt upp sig sedan årsskiftet.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Urban Haaga, klinisk verksamhetsutvecklare.
På avdelning 56 på Centralsjukhuset i Karlstad finns medicinsk akutvård och lungmedicin. Det innebär att patienter från akutmottagningen som kan behöva stort övervakningsbehov hamnar där tillsammans med svårt sjuka kol-drabbade personer, till exempel.
Just nu har avdelningen bemanningsproblem.
– Det är många som har sagt upp sig, säger Urban Haaga, tidigare avdelningschef på grannavdelningen och numera klinisk verksamhetsutvecklare.
Avdelningen har under en längre tid kantats av problem. Och i dagsläget har 15 sjuksköterskor sagt upp sig sedan årsskiftet och uppsägningstiden för de sista går ut i juni i år.
– Det är helt osannolikt. Jag har aldrig varit med om något liknande.
Det är över hälften av hela personalgruppen, då det ska finnas cirka 23 sjuksköterskor på avdelningen.
– Det har varit ett sällsynt ras av sjuksköterskor, på CSK – men även nationellt.
På grund av personalläget är bara tolv av 23 vårdplatser öppna, vilket är planerat sedan en tid tillbaka. Detta för att arbetsmiljön ska vara hållbar för de som jobbar kvar.
Det har även varit omsättning på avdelningschefer, och nu i maj börjar två nya.
Hur har det blivit så här?
– Jag kan inte peka på en enskild faktor. Det är och har varit slitsamt på avdelningen. Vi har fått mycket att göra under pandemin med många patienter som varit svårt sjuka. Många har fått jobba mycket övertid, säger Urban Haaga.
– Det har varit en bidragande orsak och resulterat i en pressad arbetssituation som pågått i två och ett halvt år. Det har varit en del chefsbyten också och det påverkar. Det har varit väldigt tungt.
Samtidigt jobbar avdelningen nu ”stenhårt” för att rekrytera nya sjuksköterskor och undersköterskor, både internt och externt, och ett gäng nyutbildade är på väg in, enligt Urban Haaga:
– Vi kommer att komma på banan. Det är prioritet ett. Nu har vi bestämt oss för att vi ska upp ur gropen och målet är att öppna alla vårdplatser igen.
Det här är den yttersta effekten av att man inte tar dessa signaler på allvar.
Enligt Vårdförbundet i Värmlands ordförande Camilla Gustafsson beror personaltappet på arbetsmiljön och arbetsbelastningen på avdelningen.
I början på december förra året krävde förbundet åtgärder på avdelning 56.
Detta efter att arbetsgruppen flaggat om problemen på avdelningen.
– Det har skrivits mellan 50 och 60 avvikelser på hög arbetsbelastning och det har egentligen inte gjorts något sedan vi gjorde en begäran av åtgärd innan jul. Sedan har vi haft kontinuerlig dialog med arbetsgivaren.
– Anledningen till att vi inte har skickat in begäran om åtgärd till Arbetsmiljöverket är för att man har successivt har minskat antalet vårdplatser och gjort arbetsmiljön mer dräglig.
Att så många nu valt att lämna beror på att man inte tog tag i problemen i tid, förklarar Camilla Gustafsson:
– Det här är en effekt av det. Och det här är den yttersta effekten av att man inte tar dessa signaler på allvar.
– Det finns inga problem med att hitta nytt jobb, det är sjuksköterskornas marknad och tar man inte hand om sin personal så får det konsekvenser.
Verksamhetschefen för hjärt- och akutmedicin, Maria Ädling, tycker att ledningen har tagit situationen på stort allvar:
– Vi har arbetat intensivt med åtgärder sedan en tid tillbaka och vissa saker tar mer tid än andra.
– Vi har rekryterat nya chefer och nya medarbetare och arbetar med flera andra åtgärder. Jag tycker vi har haft en god dialog med fackförbundet.
Larmen från LSS-boendet – hälften har sagt upp sig: ”Ingen orkar vara kvar”Psykiatripersonal utan larm: ”Vi som jobbar på golvet ska riskera våra liv”Barnmorskor rasar mot BB-chefen: ”Trenden har inte vänt”Kvinnosjukvården har inte löst problemen – vi på golvet vetKvinnosjukvården är på bättringsvägen: “Trenden har vänt”