Hoppa till huvudinnehållet

Åsnor på rymmen funna i trädgård

Publicerad:
Åsnorna Olle (grå) och Fia (svart) försvann. Hittades senare i en trädgård.
Åsnorna Olle (grå) och Fia (svart) försvann. Hittades senare i en trädgård. Foto: Linda Sundman

Åsnorna Fia och Olle fick i arla morgonstund för sig att ta en promenad i skogen vilket slutade med att de hamnade i Louise Holmqvists trädgård. Ägaren Linda Sundman vaknade i sin tur upp till att finna rymmarna i ett Facebook-inlägg.

– Det var inte läge att ligga kvar i sängen direkt, säger hon.

Tidigt på tisdagsmorgonen, vid klockan 05, fick Louise Holmqvist som bor utanför Filipstad ett ovanligt uppvaknande på morgonen.

– Jag vaknade av att det knackade på dörren och då hörde jag en man som pratade. Hunden skällde för fullt. Eftersom jag var ensam hemma så vågade jag faktiskt inte gå upp och kolla, man vet ju inte vad det kan vara för folk, säger hon.

Då väntade hon en stund tills det blev tyst.

– Sen gick jag till fönstret och kollade ut. Då såg jag något mörkt på gräsmattan som såg ut som en stor hund. Jag blev jätterädd. Jag trodde att jag såg i syne. Efter en stund såg jag att det var en svart åsna och att det var en grå åsna där också. Jag blev väldigt förvånad och jag tänkte först om det var en cirkus som var i närheten, eftersom jag inte visste att någon hade åsnor här.

Upptäckte Facebook-inlägget

Hon ringde polisen på 11414 och fick då rådet att skriva i Facebookgruppen. Linda Sundman, boendes någon kilometer bort upptäckte snabbt inlägget.

– Jag vaknade upp som vanligt och tittade på Facebook. Det första jag såg var ett inlägg om två åsnor som var på rymmen. Jag såg att det var mina. Det var inte läge att ligga kvar i sängen direkt, säger ägare Linda Sundman.

Vi har haft dem ute, lite på frihet under ansvar.
Ägaren Linda Sundman

Sedan begav sig ägaren tillsammans med sin dotter till Louise för att hämta hem åsnorna och tackade för att åsnorna varit instängda.

– Men det var nog personen som hade knackat på som hade stängt grinden så att åsnorna inte skulle ta sig ut till vägen, säger Louise Holmqvist.

Ingen rymningsbenägen sort

Linda Sundman har haft åsnor i tolv år och har tidigare haft två som varit rymningsbenägna, men för de två som hon har nu var det första gången.

– Den här sorten är inte så rymningsbenägen. Vi har haft dem ute, lite på frihet under ansvar. De brukar vara med i trädgården, vi har inte haft något staket.

Åsnorna, som heter Olle och Fia, hade fått för sig att ta en tidig skogspromenad.

– Vi brukar gå i de skogarna, så de kände igen sig. Men gräset var väl grönare på andra sidan, säger Linda, och fortsätter:

– De sket på hennes tomt, så jag får väl åka dit och skotta upp det sen.

Hur kommer det sig att du har åsnor?

– De är lite lagom i storlek, jag har barn som vill rida. De är lite mer behändiga än häst.

Olle, som är fyra år, och Fia, som är tre, kommer efter morgonens strapatser inte ha det lika fritt där hemma längre.

– De har haft frihet under ansvar, men nu är det förbrukat för ett tag framöver.

Artikeltaggar

Djur och naturFilipstadHusdjurPersberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.