Hoppa till huvudinnehållet

Nya Karlstad C och resecentrum blir över 300 miljoner dyrare

Publicerad:
Kostnaderna för att bygga om Karlstads central och färdigställa resecentrum växer kraftigt. Från cirka 600 miljoner till närmare en miljard kronor visar nya beräkningar. Foto: Tommy Pedersen

Ombyggnaden av Karlstad C och färdigställandet av resecentrum kommer att bli betydligt dyrare än planerat.

För Trafikverket rör det sig om cirka 300 miljoner kronor och för Karlstads kommun ökar kostnaderna med runt 50 miljoner.

– Orsaken är bland annat dålig grund och ökade materialkostnader.

Det säger Trafikverkets projektledare Niklas Gunnarsson.

Förvandlingen av Karlstad C till ett modernt infrastrukturnav med ett resecentrum, nya kontors- och servicebyggnader, en ny mittperrong, bro över spåren till Viken och en ny och breddad tunnel dit ska påbörjas 2023.

Men projektet är flera år försenat. Egentligen skulle det ha dragits i gång i år, men sköts upp ett år på grund av att Trafikverket behövde längre tid på sig att genomföra projekteringen. Orsaken var dåliga grundförhållanden och närheten till ett grundvattenmagasin.

Nu kommer nästa smäll för jätteprojektet. En fördyring med över 300 miljoner kronor som kan läggas till den först planerade kostnaden på runt 600 miljoner.

”Alltid olyckligt”

– Det är förstås alltid olyckligt att ett projekt blir mycket dyrare än vad man först kalkylerar med. Men i det här fallet finns det flera orsaker till det.

– Det handlar om dålig grund, markföroreningar på en större andel av spårområdet än vi hade beräknat, förändrade helhetslösningar när det gäller utformningen av projektet, bland annat spår och plattform samt att järnvägsmaterial och allting annat har blivit mycket dyrare, speciellt den senaste tiden, säger Niklas Gunnarsson.

Dagens Vikentunnel är smal och otrygg...
Dagens Vikentunnel är smal och otrygg... Foto: Tommy Pedersen

För Trafikverkets del handlar det om en merkostnad på cirka 300 miljoner kronor. Till det kommer en ökad kostnad på runt 50 miljoner kronor för Karlstads kommun som tillsammans med Region Värmland är med och medfinansierar ombyggnaden av Vikentunneln till den bredare lösningen Vikenpassagen.

– Ytterligare 50 miljoner är mycket pengar för tunnel. Det första kalkylerna för den gjordes för fyra år sedan och mycket har hänt sedan dess. En skillnad är att tunneln ska vridas lite så att den inte ligger vinkelrätt mot spåren som i dag, bland annat för att få in mer ljus.

Mer betong krävs

– En annan skillnad är att Vikenpassagen måste byggas med mer betong eftersom grundvattentrycket är så högt. Och på det läggs det högre kostnadsläget. Därför måste vi nu ansöka om ett tilläggsanslag till projektet i budgeten för nästa år, säger teknik- och fastighetsdirektören Per-Anders Bergman.

...därför ska den breddas och få mer ljus och förvandlas till Vikenpassagen. Kommunens kostnader för medfinansieringen beräknas stiga med 50 miljoner kronor.
...därför ska den breddas och få mer ljus och förvandlas till Vikenpassagen. Kommunens kostnader för medfinansieringen beräknas stiga med 50 miljoner kronor. Foto: Illustration: White arkitekter

Teknik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander (C) riktar lite kritik mot Trafikverkets kostnadsberäkningar.

– Förprojekteringsdelen för tunneln är relativt enkelt utförd. Nu sitter vi lite med Svarte Petter, men Vikenpassagen är en så viktig del att få på plats för att knyta ihop de norra och de södra delarna av stan där allt fler bor.

– Dessutom vill vi ha bort den otrygga Vikentunneln. Därför får vi nog ta de här ökade kostnaderna, säger Henrik Lander.

I ombyggnaden av Karlstads central ingår även bygget av en gångbro över spåren till en ny mittperrong och vidare till Viken, den så kallade Trädgårdslänken.
I ombyggnaden av Karlstads central ingår även bygget av en gångbro över spåren till en ny mittperrong och vidare till Viken, den så kallade Trädgårdslänken. Foto: Illustration: White arkitekter

Trots den kraftigt ökade projektsumman för Trafikverket har inte heller de några planer på att stoppa projektet.

– Det kan de inte heller göra eftersom de har skrivit ett bindande avtal med oss, Region Värmland och Jernhusen. De måste fullfölja avtalet, säger Ulf Johansson, tillväxtdirektör på Karlstads kommun.

– Nej, vi tänker färdigställa vår del av projektet. Byggstart blir det nästa år och tanken är att färdigställa allting till halvårsskiftet 2026, säger Niklas Gunnarsson.

Hade ni kunnat göra någonting för att tidigare än nu kunnat se att den här satsningen skulle bli betydligt mycket dyrare än vad ni först trodde?

– Kanske till viss del. Vi hade exempelvis kunnat ta markprover i ett tidigare skede, men sedan är det samtidigt alltid svårt att beräkna kostnader. Speciellt i det läge som världen befinner sig i nu.

Artikeltaggar

Henrik LanderKarlstads kommunNiklas GunnarssonPer-Anders BergmanTingvallastadenTrafikTrafikverketUlf JohanssonViken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.