Nya kommundirektören på plats: ”Det finns alltid konflikter under tillväxt”

Publicerad:
I en månad har Ulrika K Jansson varit kommundirektör i Karlstad. På skateboarden är hon nybörjare - men inte inom kommunalt arbete. Foto: Helena Karlsson

Hon vill fortsätta det påbörjade arbete som utvecklar Karlstad framåt. Hon kan tillföra massor inom stadsbyggnad och letar gärna upp en skatepark när hon är ledig.

En månad in i nya jobbet som kommundirektör i Karlstad känner sig Ulrika K Jansson redo för uppgiften.

Du har arbetat i flera kommuner och kommer senast från posten som kommundirektör i Enköping. Vilka viktiga erfarenheter tar du med dig?

– Massor! Det är oerhört roligt att jobba i kommunal offentlig sektor jämfört med privat, att jobba i det demokratiska lokala systemet för medborgarnas bästa. Både för dem som bor i kommunen nu och dem som ännu inte är födda eller har flyttat hit – en långsiktighet i att jobba både här och nu och för framtiden.

– Och roligt att jobba med de förtroendevalda som ägnar stor del av sin fritid till att bidra till samhället på olika sätt. Den viktigaste faktorn för att lyckas är att ha dialogen och samspelet med både de styrande och oppositionen. Det är både roligt och svårt. Och att jobba internt med ledarskap med de ofta kompetenta människor som jobbar inom en kommun.

Du kommer till en större kommun nu än Enköping, vad blir största skillnaden?

– Det är en större organisation så jag jobbar tillsammans med och genom fler människor och bolag och det finns en skillnad i att hitta de interna vägarna där. Det känns jättebra att vara på en större plats, Karlstad är länets motor och har en viktig plats i regionen. Det känns som en välfungerande kommun.

Varför ville du ha det här jobbet?

– Jag gillar som sagt kommunal verksamhet, det driver mig, och Karlstads kommun har jag haft koll på ett längre tag. Mamma och pappa har vänner här så jag var här mycket när jag växte upp. Jag har varit här senare i jobbsammanhang och har fått en bra bild av Karlstads ledning. Det är en attraktiv kommun.

Och varför tror du att valet föll på dig av alla sökande till kommundirektörstjänsten?

– I grunden så har jag den rätta kompetensen, erfarenheten och personliga egenskaperna för att göra jobbet bäst. Jag träffade rätt i matchningen för vad man ville ha för att fortsätta driva Karlstads utveckling framåt.

Redan innan jobbet som ny kommundirektör i Karlstad fyllde hon koppen med Löfbergs kaffe.
Redan innan jobbet som ny kommundirektör i Karlstad fyllde hon koppen med Löfbergs kaffe. Foto: Helena Karlsson

Vad skickade avgående Ulf Nyqvist med i överlämningen?

– Vi har haft rejäla sittningar där han har ritat på tavlor hur allt hänger ihop och jobbat med mind maps över olika samarbeten och långsiktiga frågor. Han fortsätter hjälpa mig med det ett tag till.

Att du är ”oerhört kompetent men trampat på en del tår” sa kommunstyrelsens ordförande i Enköping i en intervju. Hur är du som ledare?

– Jag är ganska tydlig och inlyssnande. Jag jobbar med tillitsbaserad ledning och styrning med tydliga målbilder där man hittar vägen framåt som ett lag. Och resultatorienterad såklart, att vi gör det bästa vi kan för så många som möjligt med de skattemedel vi har. Men ingen skulle kalla mig hård tror jag, men en del tycker det är jobbigare än andra med förändring. Vi är olika där.

Du började tidigt som chef i ett mansdominerat område – har det format dig?

– Jag har gått igenom att man inte noterat kvinnan i rummet och i det rummet har jag varit chef. Nyckeln har varit att inte fundera så mycket på hur man upplevs utan köra på – nu gör jag så här och det blir bra. Man får vara tydlig och hålla sig till sakfrågan och inte vara så försiktigt lagd. Man får med sig respekt och förtroende om man jobbar så.

– Jag har hört att det är coolt att jag är kvinna, 42 år och kommundirektör. Men det är inget konstigt för mig. Jag kan vara en förebild för yngre.

NWT möter

Ulrika K Jansson

Ålder: 42 år.

Bor: Villa i Örebro och lägenhet i Haga i Karlstad.

Familj: Maken Jimmy och barnen Ellen, 13, och Otto, 11.

Gör: Kommundirektör i Karlstads kommun sedan den 1 april.

Bakgrund: Utbildad planeringsarkitekt för allt inom samhällsplanering. Jobbat med det i Västerås, Arboga och Örebro som förvaltningschef. Kommer senast från posten som kommundirektör i Enköpings kommun.

Intressen: Det vi gör som familj, skatebord, film, träning och shopping - gillar skor och parfymer.

Bästa filmerna: Jag gillar science fiction och skräck så klassiker som Hajen, The Shining och Alien. Såg senast nya Batmanfilmen.

Vad äter du när ingen ser: Knäckebröd! Jag kan leva på det. Och bakelser.

Vad gör du en ledig dag: Är på gymmet, hänger med familjen, shoppar och fikar på stan och ser en film på kvällen.

Stadsbyggnadsfrågor ligger dig varmt om hjärtat. Karlstad expanderar med flera bostadsområden och närmast byggs ett resecentrum. Var står du i frågor om stadskärna kontra externa köpcentrum och grönyta kontra betong?

– Det kommer alltid vara målkonflikter i samhällsbilden under tillväxt, det gäller alla städer och orter, och än så länge har jag inte sett en stadskärna försvinna. Man får vara tydlig i sin översiktliga planering och se över balansen mellan stadskärna och köpcentrum och ha en god dialog med näringslivet. Det går att jobba med utveckling av båda parallellt.

– Jag tycker att Karlstad har ett levande centrum. Vi var här hela familjen när jag fick jobbet och kände av staden och vi tycker alla om den. Men för att hitta en skatepark fick vi leta lite utanför stan.

”Hela familjen trivs bra i Karlstad, så vi får se i framtiden om vi flyttar hit”
”Hela familjen trivs bra i Karlstad, så vi får se i framtiden om vi flyttar hit” Foto: Helena Karlsson

Ser du redan nu andra områden att satsa på i Karlstad?

– Det finns säkert massor, jag har inte fördjupat mig än i samhällsbyggnad, vård och omsorg och skola. Var det ska förstärkas, bevaras och utvecklas kopplat till framtida behov med den samhällsutveckling vi har blir ett av mina starkaste fokusområden. Och sätta Karlstad ännu mer på kartan så människor vill komma hit och bo här. Som Karlstads vision lyder – Ett bättre liv i solstaden.

Du bor i Örebro, kommer du att flytta till Karlstad?

– En flytt är ett familjebeslut så vi börjar med den här lägenheten i Haga som jag kommer vara i mycket. Jag kommer också att jobba en del hemifrån, det kommer gå bra – inga problem. Längre fram får vi se.

Vad blir din största utmaning i Karlstads kommun de kommande åren?

– Jag tror det kommer handla om att möta utmaningar kopplat till att vi lever längre, att försörja fler med färre resurser. Vi behöver gå in i en digitalisering och automatisering och att rätt kompetens jobbar med rätt frågor. Vi har klimatutmaningar och sociala utmaningar med klyftor som ökar, även om jag inte upplevt en uttryckt polarisering här i Karlstad. Social hållbarhet är en av de största frågorna.

Kanske blir Ulrika K Jansson pensionär i Karlstad.
Kanske blir Ulrika K Jansson pensionär i Karlstad. Foto: Helena Karlsson

Det finns en tradition av att sitta länge på posten som kommundirektör i Karlstad, kommer du gå i pension här?

– (skratt) Det vore ganska skönt faktiskt. Det känns jättebra här och att många trivts och stannat på posten.

Till sist, det hör till att du tippar hur det går i SM-hockeyfinalen mellan Färjestad och Luleå – vilka vinner?

– Jag tycker det är svårt att tippa eftersom jag hellre tränar själv än tittar på sport. Men min förhoppning är att Färjestad vinner till slut.

Fem snabba

Färjestad BK eller Örebro HK

Löfbergs kaffeskrapa eller Svampen sky bar

Putte i parken eller Klossfestivalen

Degerfors IF eller Örebro SK

Lerinmuséet eller Örebro slott

Artikeltaggar

EnköpingFärjestad BK HerrKarlstads kommunNWT möterÖrebroSamhälleStadsbyggnadUlf Nyqvist

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare