Hoppa till huvudinnehållet

Mirakel i Finnmarken – Maria berättar om kloka gubbar och magiska under

Publicerad:
Maria Sedell är barnbarn till Dan Andersson och är också hon en berättare av rang, om än i en annan genre. På tisdag kväll gästar hon Oleby Folkets hus.
Maria Sedell är barnbarn till Dan Andersson och är också hon en berättare av rang, om än i en annan genre. På tisdag kväll gästar hon Oleby Folkets hus. Foto: Lena Richardson

Maria Sedell är barnbarn till Dan Andersson, men det är den berömda poetens far hon lyfter fram i en magisk berättarföreställning på tisdag kväll, den 3 maj.

Då kommer hon till Oleby Folkets hus i Torsby med ”Andersson, mirakel i finnmarken”.

På Adolf Anderssons tid – han levde från 1854 till 1931 – fanns inga vårdcentraler och inga nätdoktorer. I hans vardag uppe i Finnmarken stod hoppet till kloka gubbar och gummor när sjukdomar slog till.

I föreställningen får publiken åka hundra år tillbaka i tiden och får därmed en inblick i Adolf Anderssons värld.
I föreställningen får publiken åka hundra år tillbaka i tiden och får därmed en inblick i Adolf Anderssons värld.

”Att stämma blod, sätta onda ögat, få orm ur magen och skydda sig mot trolldom tillhörde vardagen. Idag skulle vi säga skrönor och påhitt. Men faktiskt, det är Adolf Anderssons egna livserfarenheter, nedtecknade av honom själv som föreställningen baseras på”, berättas i texten om föreställningen, som kommer till Oleby genom Torsby teaterförening.

– Han antecknade allt han såg och hörde. Han upplevde själv att denna läkekonst var högst verksam samtidigt som han var intresserad av vetenskap och också starkt troende och av allt detta skapade han sin egen världsbild. Min fascination har nu blivit föreställningen Andersson, mirakel i finnmarken, skriver Maria Sedell på sin hemsida.

Maria Sedell är berättare som gjort flera olika föreställningar om gamla tider.
Maria Sedell är berättare som gjort flera olika föreställningar om gamla tider. Foto: Lena Richardson

I föreställningen får publiken ta del av Adolfs berättelser, som på scenen understöds av Livet Nords stämningsfulla, femsträngade fiol.

Maria Sedell och Livet Nord har också skapat föreställningen om en högst ovanlig personlighet. Adolf Andersson kom från en fattig kolarsläkt, med rötter från svedjefinnar, men trots fattigdom och bistra villkor träder en bild fram av en både kunnig och nyfiken människa som skrev med humor och värme.

Artikeltaggar

Dan AnderssonMusikNöje/KulturOlebyRiksteaternTeaterTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.