En folkräkning behövs

Publicerad:
Måste räknas in. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

I onsdags riktade riksdagen ett tillkännagivande till regeringen om att genomföra en folkräkning. Initiativet kom från Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna. Tack vare att tidigare näringsministern Ibrahim Baylan (S) tryckte på fel knapp, godkändes förslaget.

Nu lär den socialdemokratiska regeringen ändå strunta i tillkännagivandet – det brukar de göra. Men förhoppningsvis blir detta en fråga som får ta plats i den kommande valrörelsen. Det är orimligt att vi inte vet vilka personer som finns i landet, samtidigt som riksdagen för ett par månader sedan röstade ja till ett register över samtliga katter i Sverige. Det ena behöver inte utesluta det andra, men att inte lägga större vikt vid att ha koll på vilka människor som uppehåller sig i vårt rike är minst sagt häpnadsväckande.

Vi vet i dag inte med säkerhet hur många personer som bor i Sverige. Det vi däremot vet är att brister i folkbokföringen leder till att ett parallellsamhälle växer fram, där vissa människor utnyttjas och andra utnyttjar systemet för att fuska till sig bidrag.

Det kan exempelvis handla om personer som lämnar landet men fortsätter plocka ut bidrag som inte längre har rätt till, eller om de som har sökt uppehållstillstånd flera gånger under olika identiteter och på så sätt kan kvittera ut pengar för vart och ett av sina samordningsnummer. Falska folkbokföringsuppgifter är ett också ett verktyg för kriminella att hålla sig undan lagens långa arm.

Den svenska godtrogenheten måste ersättas av ett system där vi bygger in rimliga skydd mot uppenbara bedrägerier. Men vår okunskap om vilka som befinner sig i landet leder inte bara till att skattebetalarnas pengar försnillas, utan visar även på sprickor i samhällsbygget som ytterst utsätter oss för fara.

För tio dagar sedan hittades en kvinna i ett gruvhål utanför Norberg i Västmanland. Hon misstänks ha våldtagits och sedan kastats ned i gruvschaktet av en man som hade ett utvisningsbeslut mot sig som vann laga kraft redan 2018 (SVT 27/4).

Att berätta detta syftar inte till att misstänkliggöra alla som kommer från andra länder. Den överväldigande majoriteten av personer som söker uppehållstillstånd är naturligtvis laglydiga. Men det är beklämmande att personer som har fått sin sak prövad och fått besked om att de skall lämna Sverige, ändå kan stanna kvar i flera år och begå grova brott.

Ett annat uppmärksammat fall som pekar på samma brister i systemet, var Rakhmat Akilov. Han hade fått avslag på sin asylansökan men kunde trots detta leva tämligen öppet i Sverige i flera månader innan han genomförde det fruktansvärda terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017.

Det krävs helt enkelt att vi återtar kontrollen över vilka som vistas på svenskt territorium. Systemet med samordningsnummer kan exempelvis kombineras med biometriska data – samma information som finns lagrat i moderna pass. Mottagande av försörjningsstöd kan villkoras med motprestationer där det krävs att man personligen dyker upp. Myndigheter måste ha mindre av vattentäta skott mellan sig för att upptäcka bedrägerier. Personer som fått ett utvisningsbeslut skall inte kunna avvika och leva vidare i en skuggtillvaro.

Den senaste omfattande folkräkningen genomfördes för över 30 år sedan. Det är hög tid att på nytt få ordning och reda i folkbokföringen.

Artikeltaggar

BefolkningBrottFörsörjningsstödIbrahim BaylanIslamismKattKristdemokraternaLedareLiberalernaMigrationModeraternaRakhmat AkilovRiksdagenSocialdemokraternaStockholmSverigeSverigedemokraternaSVTTerrorismUppehållstillståndUtvisningVåldtäkt

Läs vidare