Två tredjedelar av Hagfors biblioteksböcker försvann: ”Vi är inget museum”

Publicerad:
Tina Bergenbrink är kultur- och bibliotekschef i Hagfors kommun. Foto: Lena Richardson

67 procent av böckerna på biblioteken i Hagfors försvann under perioden 1998 till 2020. Det visar tidningen Vi:s granskning om biblioteksdöden.

Fyra nedlagda filialer och en indragen bokbuss ligger bakom det stora tappet, berättar bibliotekschefen, men fortfarande rensas många böcker ut.

Enligt tidningen Vi hör Hagfors kommun till de svenska kommuner som skurit ner sitt bokbestånd mest. Antalet böcker på Hagforsbiblioteken minskade med 67 procent från 1998 till 2018, som är den period tidningen Vi granskat.

Bara två kommuner har rensat hårdare i bokhyllorna, visar granskningen.

– På tjugo år har vi tappat både en bokbuss och fyra filialer, förklarar kultur- och bibliotekschef Tina Bergenbrink för NWT.

”Ett ganska stort röj”

Hon har haft det jobbet i sex år och under den tiden har det inte blivit några nedläggningar och några nya sådana planer finns heller inte. Däremot gallras böcker bort regelbundet, berättar hon.

– Vi har gjort ett ganska stort röj de senaste fem åren. Vi har haft för mycket böcker inne, säger hon.

Böckerna ska vara fräscha och hyllorna inte för hårt packade. Därför rensas bibliotekshyllor regelbundet.
Böckerna ska vara fräscha och hyllorna inte för hårt packade. Därför rensas bibliotekshyllor regelbundet. Foto: Tommy Andersson

Ett bibliotek blir inte automatiskt bättre ju fler böcker det har, framhåller hon:

– Det är som om man kommer in i en klädbutik, där det hänger så fullt med kläder att man knappt kan ta ut dem; då ser man dem inte heller.

Ska vara färska böcker

Böckerna som rensas ut är gamla, inaktuella, trasiga eller sådana som biblioteket köpt in flera exemplar av när de var nyutgivna. Tina Bergenbrink jämför i sammanhanget också med en annan sorts butik, när hon förklarar varför inte alla gamla böcker får stå kvar.

– Vi är mer som en mjölkbutik: vi har färska böcker, säger hon.

”Vi är inte ett museum”

En del äldre böcker blir förstås kvar – det finns ju klassiker som fortfarande är mycket efterfrågade – men alla böcker går att få tag i, även om de inte längre står på någon av hyllorna i just Hagfors bibliotek. Det påminner bibliotekschefen om.

Dels samarbetar biblioteken i Värmland, dels kan man beställa även från andra orter: inte minst från Kungliga biblioteket i Stockholm, som har minst ett exemplar av varje bok som ges ut i Sverige. Därmed kan man ha färre böcker i det lokala biblioteket, men ändå ha bra service, framhåller hon.

– Vi är inte ett museum, vi är ett bibliotek och ska ha nya, fräscha böcker, säger hon.

Är vi för nostalgiska kring böcker?

– Jag tror att det snarare är samma effekt som när man pratade om att radion skulle försvinna när teven kom. Jag tror inte att tryckta böcker försvinner, men jag tror att vi måste komplettera med ett nationellt system för e-böcker, som inte är så utvecklat i Sverige. Man har kommit mycket längre i Norge och många andra europeiska länder.

Lerin ryter i om biblioteksdöden: ”Biblioteket var en självklar del av våra liv”

Artikeltaggar

BibliotekHagforsHagforsHagfors bibliotekLitteraturNöje/KulturSamhälleTina BergenbrinkVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare