Hoppa till huvudinnehållet

Första maj: Facket ser början på en lösning i Kil – inleder samarbete med S

Publicerad:
Emelie Aasen, fackligt förtroendevald på Kommunal, var med och arrangerade demonstrationen.
Emelie Aasen, fackligt förtroendevald på Kommunal, var med och arrangerade demonstrationen. Foto: Privat

Ett nytt schemaförslag inom hemtjänsten i Kils kommun skapade stor irritation inom fackförbundet Kommunal.

Under första maj hölls en demonstration som gav ringar på vattnet.

– Det är i alla fall en början, säger Emelie Aasen, som är fackligt förtroendevald.

NWT har i flera artiklar belyst villkoren för hemtjänsten i Kils kommun. Ett schemaförslag om att hela hemtjänsten i kommunen ska jobba varannan helg är en av faktorerna som utlöst ilskan.

Under första maj demonstrerade fackförbundet Kommunal på bibliotekstorget i Kil. Emelie Aasen är förtroendevald i förbundet.

–Det blir ohållbara arbetstider eftersom man tvingas jobba delade turer och långa pass, samt även kortare turer på veckorna. Det kan innebära att man bara gör fem timmar en dag och nästa dag måste man jobba tolv timmar i stället, har hon tidigare sagt till NWT.

Klockan 11 på söndagen drogs demonstrationen igång.

Hur var uppslutningen?

– När vi började var vi väl ett 50-tal personer, sedan hade vi personer som kom och gick under hela eftermiddagen. Under en period var vi väl mellan 70 och 100, uppskattar Aasen.

Hur har reaktionerna varit?

– Positiva, vi har fört konstruktiva samtal med Socialdemokraterna som stod med oss och med allmänhetens om kommit förbi och frågat vad som pågår och vad som sker inom vården. Det har varit positivt.

Hon säger att man från fackets sida fått fram det man ville och har en väg framåt för att lösa konflikten.

– Det är i alla fall en början, vi har blivit inbjudna av Socialdemokraterna för att inleda ett fackligt politiskt samarbete. Vi ska boka in ett möte om två veckor för att börja en dialog kring hur man ska tänka kring arbetsvillkoren inom kommunen och hur de ska se ut, säger hon och fortsätter:

– Från Kommunals sida fortsätter vi arbetet mot rimliga arbetstider och en bra arbetstidsförläggning som tillåter en god återhämtning. Vi jobbar för att det ska införas och att kommunen lyssnar på sina arbetstagare. Där blir den här processen med dialogen Socialdemokraterna en del.

Kils kommun styrs av Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Att ha den dialogen partiet som styr kommunen måste vara bra i det läget?

– Ja precis, sen är Socialdemokraterna vårt samarbetsparti och de som ska stå på arbetarnas sida så det vill vi även se att de gör, säger Emelie Aasen.

Läs tidigare artiklar:

Första maj: Demonstration mot schemaförslaget för hemtjänsten i KilKommunals kritik mot Kils förslag för hemtjänsten: ”För snabb process”Alla i Kils hemtjänst kan få jobba varannan helg: ”Stark reaktion”

Artikeltaggar

HemtjänstKilKils kommunKommunalSamhälleSocialdemokraternaVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.