Hoppa till huvudinnehållet

Björn Ling debuterar som soloartist: ”Känns som att ta studenten”

Publicerad:
Komikern och skådespelaren Björn Ling debuterar som soloartist.
Komikern och skådespelaren Björn Ling debuterar som soloartist. Foto: Carl Edlom

Nu solodebuterar skådespelaren och scenestradören Björn Ling som artist under namnet Björnen. Fast ordet artist verkar han tycka känns för stort, han ser det hellre som något han gör mest för att sprida glädje.

På omslaget till singeln "Tillsammans" går sex streckgubbar hand i hand, det är Björn Ling, hans fru och fyra barn. Han har ritat det själv.

– Singeln släpps under namnet Björnen, det känns passande. Att kalla det Björn kändes tråkigt, Björnen kändes roligare, berättar Björn Ling.

– Saken är den att jag gillar att skriva musik, det kommer hela tiden en massa låtar av olika anledningar. Jag har skapat Björnen mest som ett sätt att få ut musiken och ge den en chans att nå andra.

Tidigare har han gjort musik både med Starboys och scenkumpanen John Östling. Med Björnen ger han för första gången ut musik på egen hand.

– Då behöver ingen utom jag ta ansvar för mina låtar, skrattar han.

– Det låter lite komiskt det här med att "göra solokarriär". Och det är ovant att göra något helt själv. Lite läskigt. Samtidigt handlar det om glädje och musik, det är ju det jag gillar att syssla med. Det känns som att ta studenten.

Sabaton slopade brudar och bärs – pinkade in ett eget revir inom hårdrocken

Man hänger ihop

Björn Ling har haft planer på att släppa låtar i eget namn under flera år.

– Det är superkul att det äntligen blir av! Ett tag tänkte jag att jag skulle slå på stort, men nu blev det mer bara att jag släppte en låt. Det är glad och trevlig och hoppas folk vill lyssna.

Från början var låten rotad i folkmusiken.

– En långsam, vemodig fiollåt var det. Jag har alltid gillat harmonierna i den, gillat att det bara är tre ackord som den går runt på. Men när jag började leka med låten blev den poppig. Den handlar om att man hänger ihop, oavsett vad. Jag sjunger på både svenska och engelska, jag har alltid gillat att blanda. Hoffmaestro är ett favoritband, och de byter språk på sina plattor, jag gör det i en och samma låt.

Låten är producerad i samarbete med Jacob Hellenrud som bland annat är medlem i rockbandet Children of the sün.

– Jacob är så oerhört bred och kunnig. Det är en dröm att jobba med honom. Jag ser mig själv som en person som försöker hålla uppe en god stämning. Det är gôtt om man kan hjälpas åt och ha det så bra det bara går utifrån omständigheterna här i livet. "Tillsammans" är en låt man blir glad av, den sätter sig.

Ghost inspirerar värmländsk rock: ”Älskar värmen i retrosound”

”Spännande att våga”

"Tillsammans" blir en första singel av flera.

– Många av låtarna betyder väldigt mycket för mig, flera av dem kommer att bli svårare känslomässigt att ge ut än "Tillsammans" som är go och glad. Det blir spännande att våga visa upp dem.

”En del av mig tycker att jag borde hålla detta lite hemligt”

Någon storsatsning på en artistkarriär har han inte planerat.

– Nej, även om jag verkligen tycker om att sjunga och spela mina egna låtar så jagar jag ingen karriär på det sättet. Det viktigaste för mig är att låtarna får komma ut.

Hur ser planerna ut?

– Ja, nu får vi åka på här. Jag har svårt att bestämma mig för vilken låt jag ska släppa härnäst, men har jag en Björnen-plattform jag kan lägga låtar på. Fast en del av mig tycker att jag borde hålla detta lite hemligt, men jag är ju alldeles för gammal för att hålla på och tänka så! Vill folk lyssna och bli glada så är allt som det ska.

"Tillsammans" finns ute nu.

Artikeltaggar

Björn A. LingChildren of the sünFolkmusikHumorJacob HellenrudJohan ÖstlingMusikNöje/KulturPopRock

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.