Voyce: ”Omark i all ära – men håll span på Kilspôjken”

Publicerad:
Per Åslund är en gigantisk slutspelsjoker som år efter år verkar överraska, menar NWT-sportens Solveig Voyce inför match ett i finalserien.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I alla artiklar överallt i hela världen (typ) skrivs det om Luleås Linus Omark. Noll procent konstigt – han är ju någonting alldeles extra.

Men det finns en viss Per Åslund som gjort fler poäng än Omark i slutspelet i spel fem mot fem. Stor jokervarning är utfärdad för den meste!

Inför SM-finalen – här är allt du behöver veta

Det är vansinnigt egentligen. Han är ju aldrig dålig, Åslund. Ändå känns det som att tyckare och annat fôlk blir smått chockade när han ligger där i topp i diverse poängligor.

Omark i all ära – men håll span på Kilspôjken. Så säger jag. Omark har gjort 11 poäng i spel fem mot fem under slutspelet. Per Åslund har gjort 12.

Jag håller honom som en enorm joker i Färjestads trupp.

Och han har gott om minijokrar runt omkring sig. Adam Ginning är visserligen ingen liten plutt, men han har rest sig efter en tuff grundserie och levererat fantastiska matcher under semifinalserien mot Rögle. Daniel Viksten är en annan med jokermössa under hjälmen. Mitt intryck av honom är att han är en relativt lugn själ, alltid vänlig men ingen som för något större väsen av sig under träningar eller matcher.

I torsdags missade han ett läge under träningen och skrek ”FAAAAAN” så att det hördes hela vägen till Nobelplan. Joråsåatte. Jag skrev ”Joker!!!” i mitt anteckningsblock och då är det bestämt.

Jag har skrivit det förr, och sagt det i vår hockeypodd, men jag har väldigt svårt att förstå att Färjestad är i SM-final. Det är en otrolig resa laget har gjort, och Tomas Mitell har en staty att vänta på torget om det här går vägen. För ingen hade väl allvarligt trott att det här skulle hända, säg en svinkall novemberdag inför landslagsbreaket?

Att Färjestad kunde klå Skellefteå visar att man kan besegra vilket lag som helst. Luleå var inför säsongen favorit tillsammans med Färjestad, men jag tycker till 100% att det är Luleå som får bära favoritskapet i finalserien. Och det tycker jag trots FBK:s starka matchserier mot Skellefteå och Rögle. Därmed inte sagt att jag tror att Luleå vinner SM-guldet.

Mitell kan göra en repris på FBK-legendarens bedrift: ”Ruggigt bra gjort”

Nyckeln till framgång då? Det finns ett gäng i nyckelknippan, men den största och mest gyllene som jag ser det är special teams. Och där har Luleå hittills varit vassare.

På målvaktssidan, backsidan och forwardssidan är det jämnt om man jämför lagen. Får matchserien en tuff prägel med fysiskt spel och en hel del grötande och bökande tror jag att det gynnar Färjestad mest. Men det känns omöjligt att sia om vilken typ av spel vi kommer att få se. Det var omöjligt att gissa inför Rögle-serien och känns lika öppet nu.

Om några timmar vet vi.

KÄNDISENKÄT: Värmlänningarna tror på Färjestad i finalserien

Vad tror du, hur slutar matchen idag? Tyck till i vår läsarbarometer här nedanför!

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyKrönikorLuleå HockeyPer ÅslundRögle BKSHLSkellefteå AIKSportkrönika

Läs vidare