Sofias Vin: Pet Nat - det första bubblande vinet

Helg
PUBLICERAD:
Det finns flertalet Pet Nat som har en schysst prislapp och samtidigt glimten i ögat. De ska drickas direkt, gärna på våren och sommaren.
Foto: Christine Olsson
Det mest kända mousserande vinet är utan tvekan champagne. Lyxiga bubblor som ofta öppnas för att fira något eller någon. Men var champagne det allra första mousserande vinet? Låt oss titta lite närmare på några olika typer av bubblande viner, hur de framställs och det vin som troligtvis lade grunden för allt.

Champagne görs enligt champagnemetoden, en process där jäser vinet en andra gång på flaska. Man börjar med ett redan färdigjäst och torrt vin, som buteljeras och till detta tillsätts en ”liqueur de tirage” (en blandning av lite socker och jäst).

Detta sätter igång en andra jäsning i flaskan, varvid koldioxid bildas. Koldioxiden formar sig till små bubblor och skapar ett enormt tryck. Därav det tjocka glaset och grimman runt halsen. När sockret är uppätet av jästen, dör denna och bildar en bottensats, som man sedan tar bort genom att frysa flaskhalsen. Men först ska champagnen mogna i källaren, i minst 12 månader på flaskan. De flesta producenter låter sina flaskor ligga i minst tre år. De tre vanligaste druvorna i champagne är chardonnay, pinot noir och meunier. Champagnemetoden får förresten bara heta just så i regionen Champagne.

En annan kändis är så klart omåttliga populära prosecco. Men hur tillverkas det då?

Genom Charmatmetoden, döpt efter sin uppfinnare Eugène Charmat. Här börjar man på samma sätt som med champagne. Det stilla, vita vinet blandas med jäst och socker och förs sedan över till en trycktank. När sockret är uppätet och alkohol och koldioxid har bildats, tappar man vinet direkt på flaska. Metoden kallas även cuve close eller tankjäsning. Den vanligaste druvan för prosecco heter glera och nästan all prosecco produceras i Venetien i norra Italien.

I Italien finns andra ambitiösa mousserande viner, som däremot görs enligt den traditionella metoden. En av de främsta regionerna är Franciacorta i Lombardiet, där Milano ligger. I Trentino-Alto Adige, på gränsen till Tyskland, görs viner under kvalitetskategorin Trento DOC. Värdiga utmanare till champagne med druvorna pinot noir och chardonnay i spetsen.

Vi får inte glömma Sydafrikas Cap Classique, som också framställs med en andra jäsning på flaska. Precis som British Sparkling, ytterligare en stark utmanare till Champagne, som dessutom lägger sig på samma prisnivå.

De senaste fem till tio åren har ett nygammalt vin poppat upp - bokstavligen. Vinet kallas Pet Nat, en förkortning av Pétillant Naturel som betyder ”naturligt pärlande” på franska.

Det är också ett mousserande vin, och anses vara bubblornas ursprung. Pet-nat görs enligt den gamla metoden méthode-ancestral. I detta fall buteljeras vinet innan det har jäst färdigt. På så vis bildas bubblor under jäsningen som sker i flaskan. Flaskorna försluts ofta med en kronkapsyl, istället för kork, och kan alltså enkelt öppnas med en kapsylöppnare. Tillverkningsprocessen ska därefter ha vidareutvecklats till den traditionella metoden, som i sin tur användes för att göra allt från champagne till cava.

Pet Nat görs världen över men trenden startade Österrike och Frankrike. Det började med det ökade intresset för småskalig vinproduktion, användningen av lokala druvor och vurmen för det naturliga hantverket. Trenden med Pet Nat har onekligen spritt sig. Idag ser vi Pet Nat från Grekland, Spanien, Portugal och Australien på hyllorna.

I min mening är många av de Pet Nat-viner som lanseras ofta lite väl överskattade i sin prisnivå. När prislappen tickar upp mot 300 kronor, då tittar jag mycket hellre på en cava eller ett vin från till exempel Franciacorta eller Trento.

Men det skrivet - det finns flertalet Pet Nat som har en schysst prislapp och samtidigt glimten i ögat. Det tycker jag vinstilen handlar om. De ska drickas direkt, gärna på våren och sommaren. Under solen, på balkongen, på uteplatsen. I sin enkelhet till småplock, nötter och chark. Prova också till smakrika och kryddiga vegetariska rätter som falafel, hummus, ugnsbakad spetskål och bakad aubergine och meze.

Skål för bubbel som man blir glad av och som lämnar kvar pengar i vinkassan!

Fyra bubblande tips

Pernod Ricard Winemakers Australia Some days are diamonds Gewürtztraminer Pet Nat 2021

(nr 94472. 109 kr. 6000 flaskor lanserades 29/4)

Denna kommer från Australien och smakar somrigt av fläderblom, ananas och söta kryddor. Druvan är den aromatiska och kryddiga gewürtztraminer som vi främst hittar i Alsace och Tyskland. Här i en bubblande och flörtig skepnad. Utmärkt balkongbubbel!

Aphros Phaunus PET NAT 2021

(nr 93229. 229 kr, tillfälligt sortiment)

Från norra Portugal kommer denna ekologiska Pet Nat, gjord på de lokala druvorna loureiro och arinto. Alkoholhalten är låg, endast 11 procent, men smakerna är höga och nästan lite vilda. Rejält med syra, en hel del sälta, örter och fruktiga toner från aprikos och gröna äpplen. Personligt och riktigt aptitretande. Prova till grillade sardiner, fin konserverad tonfisk på grillat surdegsbröd och pizza bianca.

Aphros Phaunus PET NAT Rosé 2020

(nr 93450. 229 kr, tillfälligt sortiment)

Från samma producent kommer detta somriga och läckra rosa vin. De inhemska druvorna vinhão och alvarelhão sätter färgen och smaken - tänk röda syrliga skogsbär, svenska jordgubbar och friskhet som drar igång snålvattnet. Perfekt till det mesta i laxväg, även rökta räkor och grillade grönsaker med kryddig salsa.

AA AUS PetNat Alta Alella 2020

(nr 97702, 179 kr, ordervara)

Vi beger oss till Spanien och närmare bestämt Katalonien. Bara några mil från Barcelona ligger familjegården Alta Alella, som sedan starten i början på 1990-talet fokuserat på ekologiskt jordbruk och lokala druvor. Ett av resultaten har vi här, gjort på xarel-lo som även kallas för pansa blanca i området. Stilen är stram och bjuder på gröna äpplen, vilda örter och saftiga gula plommon. Ett säkert kort till gazpacho, sallad med getost och meze.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.