Hoppa till huvudinnehållet

Snart startar NHL-slutspelet – här är värmlänningarna som slåss om Stanley cup

Publicerad:
Minnesota Wild har två värmlänningar i form av backen Jonas Brodin och forwarden Joel Eriksson Ek. Från vänster: Jared Spurgeon, Jonas Brodin, Joel Eriksson Ek och Marcus Foligno.
Minnesota Wild har två värmlänningar i form av backen Jonas Brodin och forwarden Joel Eriksson Ek. Från vänster: Jared Spurgeon, Jonas Brodin, Joel Eriksson Ek och Marcus Foligno. Foto: John Woods/The Canadian Press/AP/TT

16 lag är kvar. Natten till tisdag startar NHL-slutspelet där minst tre värmlänningar är med och gör upp om Stanley cup 2022.

Jonas Brodin, Minnesota Wild

Den 28-årige backen Jonas Brodin lämnade Färjestad BK för NHL 2012. Nu laddar han för sitt nionde slutspel med Minnesota. I grundserien gjorde Brodin 30 poäng (5 mål och 25 assist) på 73 matcher vilket är värmlänningens bästa notering.

Joel Eriksson Ek, Minnesota Wild

25-årige centern gör sin femte fulla NHL-säsong med Minnesota och nu väntar Eriksson Eks fjärde slutspel. På 77 grundseriematcher svarade han för 49 poäng (26+23) vilket är nytt personligt poängrekord för värmlänningen – och det med råge.

Marcus Johansson, Washington Capitals

Född i Landskrona och kom till Färjestad 2013 för spel i J18-laget. Forwarden Johansson startade den här säsongen i Seattle Kraken innan han blev trejdad till sitt gamla lag Washington Capitals och där har 31-åringen producerat 6 poäng (3+3) på 18 grundseriematcher. Marcus Johansson gör nu sitt tionde slutspel.

Oskar Steen, Providence Bruins/Boston Bruins

Natten till i dag lördag var Steen tillbaka och spelade sin första NHL-match sedan 8 februari i vad som blev en 2–5-förlust mot Toronto Maple Leafs. Totalt i grundserien gjorde värmlänningen 20 NHL-matcher. I AHL-laget Providence lirade Oskar Steen 49 grundseriematcher och stod för 35 poäng (15+20). Både Providence och Bruins är slutspelsklart, men mycket talar för att Steen i första hand får jaga Calder cup i AHL-slutspelet.

Rasmus Asplund, Buffalo Sabres

Asplunds Buffalo missade slutspel. På 80 grundseriematcher svarade den 24-årige forwarden för 27 poäng (8+19).

Fabian Zetterlund, Utica Comets/New Jersey Devils

Zetterlund gjorde ett mål och en assist i nattens 3–5-förlust mot Detroit Red Wings och totalt gjorde han 8 poäng (3+5) på 14 NHL-matcher med ett New Jersey som missade slutspel. 22-årige forwarden Zetterlund får med andra ord sikta in sig på AHL-slutspel med Utica som vann den norra divisionen. På 58 AHL-matcher med Utica gjorde Zetterlund 52 poäng (24+28). AHL:s grundserie avslutas natten till söndag.

Marcus Johansson är tillbaka i Washington Capitals med Nicklas Bäckström.
Marcus Johansson är tillbaka i Washington Capitals med Nicklas Bäckström. Foto: Nick Wass/AP/TT

Värmländska AHL-spelare

Oskar Bäck, Texas Stars

Bäck gör sin första säsong i Nordamerika där han tillhör NHL-klubben Dallas Stars. Den 22-årige centern har fått spela i AHL med Texas som är klart för slutspel för att vinna Calder cup. På 71 grundseriematcher producerade Oskar Bäck 25 poäng (7+18).

Olle Eriksson Ek, San Diego Gulls

Den 22-årige målvakten spelade 26 AHL-matcher med ett San Diego som är slutspelsklart. I grundserien hade Eriksson Ek 88 i räddningsprocent och 3,44 insläppta mål per match.

Andre Lee, Ontario Reign

Forwarden gör sin fjärde säsong i Nordamerika och 22-åringen har den här säsongen spelat flest matcher med Umass-Lowell i NCAA. På 34 matcher stod han för 28 poäng (16+12). I AHL med Ontario som ska spela slutspel blev det 10 matcher för Lee som levererat 2 assist.

Adam Werner, Stockton Heat

Den 24-årige målvakten är från Mariestad och kom till Färjestad 2013 för spel med Karlstadsklubbens J18-lag. Den här säsongen har Werner lirat 21 AHL-matcher med Stockton som är slutspelsklart i AHL. Werner hade en räddningsprocent på 88,6 och insläppta mål per match blev 3,04.

Tampa Bay Lightning med Steven Stamkos och Victor Hedman är regerande mästare.
Tampa Bay Lightning med Steven Stamkos och Victor Hedman är regerande mästare. Foto: Gerry Broome/AP/TT

Artikeltaggar

Adam WernerAndre LeeFabian ZetterlundFärjestad BKFärjestad BK HerrIshockeyJoel Eriksson EkJonas BrodinMarcus JohanssonNHLOlle Eriksson EkOskar BäckOskar SteenRasmus AsplundSHLStanley Cup

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.