Säkerhetspolitiskt opålitliga SD

Ledare | Ukrainakriget
PUBLICERAD:
Roger Richthoff är inte pålitlig.
Foto: Naina Helèn Jåma/TT
Det måste vara en av svensks politiks värsta tajmingar när partiledaren Jimmie Åkesson (SD) i en tv-intervju inte kunde välja mellan den ryske presidenten Vladimir Putin eller den amerikanske Joe Biden. En dryg vecka senare kom det stora ryska angreppet mot Ukraina. Alla som krumbuktade sig för att hitta ursäkter fick snabbt äta upp det i takt med hur brutalt ryssarna betedde sig.

För Sverigedemokraterna har ett problem med att alltför många av deras anhängare har en klockarkärlek till Putinregimen. Och det var väl den sortens personer som Åkesson inte ville stöta sig med. Många i partiets led delar eller har delat en förståelse för Ryssland. I Karlstad finns till exempel en fullmäktigeledamot som spritt rysk krigspropaganda och desinformation, vilket VF berättat om.

Detta är på sätt och vis en omvänd version av hur den gamla vänstern gärna såg saker ur ett sovjetiskt perspektiv. Och än i dag finns det vänsterfolk som inte kan släppa bundenheten vid Ryssland, trots att landet inte längre styrs av kommunistpartiet.

Mycket riktigt ansågs inte Vänsterpartiet, som då hette Vänsterpartiet kommunisterna, som säkerhetspolitiskt rumsrena. Socialdemokratiska regeringar tog oblygt emot stöd från dem i riksdagen, men VPK hölls borta från till exempel utrikesnämnden, och tilläts inte ha något inflytande eller insyn över försvars- och säkerhetspolitiken. Man satte till och med sin egen säkerhetstjänst på att bevaka kommunister – det som sedermera orsakade den så kallade IB-affären.

På samma sätt måste den borgerliga oppositionen hålla säkerhetspolitiskt avstånd till Sverigedemokraterna. SD är helt enkelt inte pålitliga. Det blev extremt tydligt när ledamoten i riksdagens försvarsutskott Roger Richthoff blev påkommen med att ha delat en antisemitisk film med rysk propaganda om kriget i Ukraina. Där påstås bland annat att det finns hemliga biolabb i Ukraina där det utvecklas biologiska vapen riktade mot kristna ryssar, vapen som dock judar skulle vara immuna emot.

Richthoff har tidigare varit ute och glidit, som när kan kallat coronavaccin för en giftspruta, och nu blev det för mycket för SD-ledningen. Richthoff är numera utesluten men har gått över till extremistiska Alternativ för Sverige, men sitter kvar i riksdagen. En annan som 2018 blev utesluten och gick till AfS är Mikael Jansson, som var Richthoffs företrädare som SD:s försvarspolitiske talesperson – och SD:s partiledare innan Åkesson tog över. Här har alltså SD haft två försvarspolitiska talespersoner i rad som hamnat hos AfS. Som ledamöter i försvarsutskottet har de haft tillgång till känslig information.

Eftersom de här åsikts- och säkerhetsproblemen varit återkommande inom SD så går det inte att lita på partiet när det gäller säkerhetspolitiken. Detta är något som Moderaterna och Kristdemokraterna måste ta med sig om och när de vill bilda regering efter valet. Och om SD vill bli tagna på allvar så måste de agera mycket tuffare mot den undervegetation i partiet som gör dem till en säkerhetsrisk.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.