Hoppa till huvudinnehållet

Första maj: Demonstration mot schemaförslaget för hemtjänsten i Kil

Publicerad:
Emelie Aasen, fackligt förtroendevald på Kommunal, hoppas på bred uppslutning när fackförbundet demonstrerar mot det nya schemaförslaget för hemtjänsten på första maj. Foto: Privat

På självaste första maj demonstrerar Kommunal mot förslaget på nya scheman för hemtjänsten.

– Jag hoppas att uppslutningen blir bred, säger Emelie Aasen, som är fackligt förtroendevald.

Som NWT tidigare berättat föreslås nu hela hemtjänsten i Kils kommun få jobba varannan helg. Det nya schemaförslaget har väckt protester.

– Eftersom det är arbetarnas dag första maj så kommer vi att demonstrera på bibliotekstorget mot det nya schemat, säger Emelie Aasen, som företräder Kommunal, men själv inte berörs av förslaget.

Hon fortsätter:

–Det blir ohållbara arbetstider eftersom man tvingas jobba delade turer och långa pass, samt även kortare turer på veckorna. Det kan innebära att man bara gör fem timmar en dag och nästa dag måste man jobba tolv timmar i stället.

Hon anser också att det blir svårare att få ihop jobb och familjeliv om de anställda ska jobba varannan helg i stället för var tredje.

Kils kommun vill införa ett nytt schema för hemtjänsten, något som väckt kritik.
Kils kommun vill införa ett nytt schema för hemtjänsten, något som väckt kritik. Foto: Peter Bäcker

Tre representanter från Kommunal finns med på demonstrationen, som börjar klockan 11 på söndag. De anställda i hemtjänsten är inbjudna, men även allmänheten är välkommen att delta, enligt Emelie Aasen.

Vad känner medlemmarna inför det här förslaget?

– Man känner sig besvikna och överkörda.

Hur stor uppslutningen kan tänkas bli på arbetarrörelsens traditionsenliga demonstrationsdag kan inte Emelie Aasen säga.

– Jag hoppas att vi blir många.

Arbetsgivaren står fast

Enligt Anna Nordling, sektorschef på Kils kommun, står arbetsgivaren fast vid sitt förslag om nytt schema och att det ska införas den 9 maj. Den samverkan som skett med Kommunal har avslutats i oenighet.

– Under veckan har enhetschefer träffat medarbetare och haft fortsatt dialog med dem, en riskbedömning är genomförd och uppföljning på den är bokad, säger hon.

Läs tidigare artiklar:

Kommunals kritik mot Kils förslag för hemtjänsten: ”För snabb process”Alla i Kils hemtjänst kan få jobba varannan helg: ”Stark reaktion”

Artikeltaggar

ArbeteFörsta majHemtjänstKils kommunKils kommunKommunalVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.