Hoppa till huvudinnehållet

Blågrönt stöd ur pandemin

Publicerad:
En av alla branscher som haft det tufft är restaurangnäringen. Restriktionerna ledde till färre gäster, avbokade julbord och inställda evenemang, skriver Frida Pettersson och Alexander Torin.
En av alla branscher som haft det tufft är restaurangnäringen. Restriktionerna ledde till färre gäster, avbokade julbord och inställda evenemang, skriver Frida Pettersson och Alexander Torin. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För att öka centrums attraktivitet har vi nyligen beslutat att införa en kulturfond där lokala aktörer kan ansöka om medel till kulturevenemang i centrala Karlstad, skriver Frida Pettersson och Alexander Torin.

Pandemin har varit påfrestande för hela Karlstad, på alla nivåer. Nu börjar den äntligen släppa sitt grepp om samhället, men många företag har farit illa de gångna åren. De statliga stödsystemen är omvittnat krångliga, vilket gör att stödjande insatser på kommunal nivå fortsatt är viktiga för att få igång samhället igen.

En av alla branscher som haft det tufft är restaurangnäringen. Restriktionerna ledde till färre gäster, avbokade julbord och inställda evenemang. Samtidigt drabbades även besöksturismen genom uteblivna hotellrumsbokningar och inställda konferenser. Detta gjorde att väldigt många färre luncher än vanligt serverades på restaurangerna och situationen förvärrades ytterligare – det blev en negativ spiral.

Det blågröna styret i Karlstad införde därför lättnader och kapade kostnader för näringslivet, så att konsekvenserna av pandemin skulle mildras och att fler jobb kunde räddas. För restaurangnäringen tog vi bort avgifter för bland annat foodtrucks och uteserveringar. Vi sänkte kostnaderna för utbildningen Ansvarsfull alkoholservering, så att fler restauranger och krogar har möjlighet att utbilda sina anställda, även om ekonomin fortsatt är ansträngd. Efter pandemin är det många som nyanställer och både för deras och Karlstadsbornas trygghet är det viktigt med god utbildning.

Så skriver du en debattartikel

Vi gjorde vissa parkeringsplatser i Karlstad avgiftsfria och beslutade att anställda i Karlstads kommun fick ett presentkort i Centrum Karlstad som julgåva. Det hjälpte inte bara restaurangbranschen utan även alla butiker och småföretagare som också haft det svårt under pandemin.

För att öka centrums attraktivitet har vi nyligen beslutat att införa en kulturfond där lokala aktörer kan ansöka om medel till kulturevenemang i centrala Karlstad – det kommer även ordnas med boulebanor centralt och andra trevligheter för att öka rörelsen och locka fler till centrum.

Pandemin och Rysslands invasion av Ukraina har ställt mycket på ända och vi i det blågröna styret kommer fortsätta agera för att främja näringsliv och arbetstillfällen extra mycket under kris och krig. Därför utesluter inte vi fler insatser i närtid så att Karlstad fortsatt står starkt oavsett vad som sker i vår omvärld.

För det blågröna styret

Frida Pettersson (C)

Kommunalråd

Alexander Torin (M)

Kommunalråd

Artikeltaggar

Alexander TorinAlkoholBesöksnäringCenterpartietCentrum KarlstadCoronavirusetDebattFrida NilssonKarlstads kommunKrogarModeraternaParkeringUkrainakriget