Till stöd för Ukrainas försvar mot Ryssland

Debatt | Ukrainakriget
PUBLICERAD:
Andres Küng (andre från vänster) var en av initiativtagarna till Måndagsrörelsen till stöd för de baltiska staternas självständighet från Sovjetunionen, skriver Agne Sandberg.
Foto: Björn Larsson Ask / TT
Budskapet känns igen. Vi har hört det från Putin förut. Och nu upprepas det. Frågan är vem det egentligen är som behöver avnazifieras, skriver Agne Sandberg.

I början av 1990 blev jag bekant med Andres Küng. Han var författare, föreläsare och opinionsbildare för de baltiska staternas sak. Sovjetunionen var på god väg mot sin kollaps efter Berlinmurens fall 1989 och han tyckte att jag skulle resa till hans gamla hemland Estland som den frilansjournalist jag delvis var vid den tiden.

Han fixade alla kontakter och under dryga veckan i september samma år reste jag runt: Tallinn, Ösel, Dagö, de gamla svenskbygderna och några orter längs Finska viken. Då var Estlands självständighetsförklaring bara några veckor gammal – så det var en omtumlande upplevelse för mej att möta både hopp och oro hos dem jag mötte. Ungefär samtidigt förklarade sig även Ukraina självständigt.

Varför berättar jag detta? Jo, Andres Küng var en av initiativtagarna till Måndagsrörelsen till stöd för de baltiska staternas självständighet från Sovjetunionen. Och här står vi nu igen – Måndagsrörelsen. Sovjetunionen föll förvisso. Men ur askan reste sig ingalunda Fågel Fenix. Istället trädde asgamen och giftmördaren Putin fram. Med grumliga drömmar om ett återupprättat sovjetiskt – eller ryskt – imperium. Mycket har sagts och mycket mer kan sägas om de Putinryska illdåden mot sin egen befolkning, Ukraina och det ukrainska folket. Vi har sett förödelsen i Butja, Borodjanka, Kramatorsk och Mariupol. Bombningar i Kiev och Lviv.

För några veckor sedan refererade DN:s Michael Winiarski till en politiskt-filosofisk artikel som nyligen publicerats av den Kremlkontrollerade nyhetsbyrån RIA Novosti. Där klargörs med all önskvärd tydlighet den förfärliga verklighetsbeskrivning som nu sprids av Putin i Ryssland för att legitimera anfallskriget mot Ukraina:

”Avnazifiering betyder av-ukrainisering. Ukrainarna är en antirysk konstruktion. De ska inte längre ha en nationell identitet.... Ukraina är en omöjlighet som nationalstat. Alla försök att bygga en sådan stat leder till nazism.”

Den politiske filosofen konstaterar sedan ”att inte bara den ukrainska politiska ledningen är nazistisk, utan majoriteten av befolkningen. Alla ”nazister” som har tagit till vapen måste förintas, därför att de är ansvariga för folkmordet mot det ryska folket."

Budskapet känns igen. Vi har hört det från Putin förut. Och nu upprepas det. Frågan är vem det egentligen är som behöver avnazifieras?

Putins och Lavrovs läromästare är den nazistiske propagandaministern Josef Goebbels vars motto löd: "Om du upprepar en lögn tillräckligt många gånger så blir den sann". I litterär form beskriven i George Orwells dystopiska framtidsskildring ”1984” där Storebrors ”Sanningsministerium” förklarade att ”Krig är fred”, ”Frihet är slaveri” och ”Okunnighet är styrka”. Respekten för sanning och mänskligt liv betyder inget i den Putinryska ”verkligheten”.

Men, det är viktigt att kalla saker och ting vid deras rätta namn, som Olof Palme sa när USA bombade Hanoi julen 1972: ”det är en form av tortyr, det är att plåga människor, plåga en nation för att förödmjuka den, tvinga den till underkastelse under maktspråk." Några år senare gisslade han Husakregimens utrensningar i Tjeckoslovakien: ”Så talar diktaturens kreatur”. Och samma år apropå högerdiktatorn Francos avrättningar i Spanien utbrast Palme i: ”Satans mördare”.

Så tyvärr, historien har inte befriat oss från självgoda, cyniska, hänsynslösa, maktberusade och människoföraktande diktatorer. Här står vi igen. Varje måndag klockan 12.00. Och ropar till Putin: ”Satans mördare!”

Ryssland ut ur Ukraina! Allt stöd till Ukrainas försvarskamp!

Agne Sandberg

för Vänsterpartiet på Stora Torget den 25 april

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.