Hoppa till huvudinnehållet

Sabaton slopade brudar och bärs – pinkade in ett eget revir inom hårdrocken

Publicerad:
Sångaren Joakim Brodén hyllar Yngwie Malmsteens motto ”More is more” och skriver texter om historiska slag och krig. Foto: Pressbild

Joakim Brodén och Pär Sundström tröttnade på att skriva låtar om bilar, brudar och bärs. De ville att låtarna skulle handla om något större.

Det blev början på hårdrocksbandet Sabatons vandring genom krigshistorien.

– Kanske att det finns någon biljett kvar någonstans, om något har lämnat tillbaka sin, gissar Joakim Brodén.

Hans band Sabaton är ute på en omfattande turné med 30 stop längs vägen i en första etapp och överallt är det lapp på luckan. I sommar väntar Europa och därefter USA. Sedan tillbaka för ytterligare en sväng runt Europa och en spelning i Avicii Arena i Stockholm. Turnéschemat sträcker sig drygt ett år framåt.

– Känns fantastiskt efter pandemihelvetet, fortsätter han på rullande dalmål hemma i Falun.

– Och det är fantastiskt att vi har så hängivna fans. Överraskande bra tryck även på de konserter vi kör på vardagar. Inte för att snacka skit om den skandinaviska publiken, men det är inte den mest röjande om den inte har några öl innanför västen. Nu har vi upplevt ett galet röj oavsett speldag.

Många har väntat på att få se Sabaton live, turnén skulle ha dragit igång redan sommaren 2020. Nu är bandet igång igen sedan början av april.

– Det är svårt att beskriva våra fans för de är så olika, fortsätter Joakim Brodén med en hel del stolthet i rösten.

Joakin Brodén med de övriga medlemmarna Pär Sundström, Chris Rörland, Hannes Van Dahl och Tommy Johansson.
Joakin Brodén med de övriga medlemmarna Pär Sundström, Chris Rörland, Hannes Van Dahl och Tommy Johansson. Foto: Pressbild

– Förvånansvärt många kvinnor kommer till konserterna vilket är kul. Metal är ju inte känt för att dra 50/50 direkt vad gäller tjejer och killar. Och vi ser alla möjliga åldrar – från 16 till 60 – ibland till och med yngre. Inom hårdrocken har oron snarare handlat om återväxten bland unga än att behålla de redan hängivna. Vi har en otypisk publik, många som inte är så vana att gå på heavy metal-konsert. Många kommer från gaming-världen.

Att bandet lockar publik bland spelintresserade tillskriver Joakim Brodén bandets fäbless för historia. På gruppens senaste album "The War to End All Wars" som släpptes nyligen handlar låtarna om olika händelser under första världskriget.

– Min historielärare i grundskolan så skulle nog inte säga att jag var så historieintresserad. Men om vi går tillbaka till när vi förstod att vi ville ha med den historiska aspekten med i vår musik, det var runt 2003, så växte intresset mycket.

Tidigare skrev Joakim Brodén och medgrundaren Pär Sundström låtar om saker som traditionellt sett avhandlas inom hårdrocken.

– Men så hade jag och Pär en låt som vi brottades med, vi kom inte på vad den skulle handla om. Den lät så stort på något sätt. Det skulle inte funka att sjunga om brudar, bärs eller motorcyklar. Det krävdes något större. Då kom vi att tänka på landstigningen i Normandie, den 6 juni 1944. Det skulle vara coolt att sjunga om.

När de gjort klart låten kände de att nu skulle det inte längre vara ett nödvändigt ont att skriva låttexter.

– Det blev plötsligt väldigt intressant, det gav oss något mer.

Draget att komma förbi brudar och bärs blev en nyckel till Sabatons framgångar. Nu hade de pinkat in ett eget revir.

– Absolut. Vi sticker ut i hårdrocksvärlden. Många har sjungit om krig, men inga har gjort det exklusivt som vi gör vad jag vet.

Tidsspannet som bandet har rört sig i sträcker sig från slaget vid Thermopyle år 480 före Kristus till Desert Storm – Kuwaitkriget – i början på 90-talet.

– Sjunger vi om relativt moderna händelser så finns det data från historiker och forskare att förlita sig på. Det ska vara korrekt faktamässigt i mesta möjliga mån. Sjunger vi om något som ligger väldigt långt tillbaka i tiden baseras händelserna ofta på legender och då får vi ta oss lite mer frihet.

På ett personligt plan är kalla kriget något som intresserar Joakim Brodén. Alla spionintriger och det politiska spelat bakom kulisserna.

– Fast det är ingenting vi i Sabaton skulle röra vid för vi håller inte på med politik, vi lyfter hellre fram historiska slag. På några skivor har vi hoppat mellan olika tidsepoker och platser, vi har sjungit om slag som vi i Västvärlden inte alltid är så bekanta med. Samurajer bland annat. Ofta får vi tips och uppslag från fans om händelser och slag vi kan sjunga om.

Sabaton skippar politiken.
Sabaton skippar politiken. Foto: Pressbild
”Vi är inga experter. Vi är hårdrockare”

Joakim Brodén berättar om ett historieintresse som har blivit en naturlig del av vardagen för honom tack vare bandet. Han läser mycket i ämnet, ser många dokumentärer.

– Historia står nog för 50 procent av det jag tittar på och läser. Ju mer jag lär mig, desto mindre inser jag att jag vet. Det är skrämmande! Historia är komplext.

Hur är intresset för nutida nyhetshändelser, jag tänker på kriget i Ukraina till exempel?

– Inte så stort. Vi är inga historiska experter och vill inte blanda oss i politik eller religion. Vi har bestämt oss för att skippa allt nutida när vi gör musik, vi lyfter fram saker först efter att historiker tagit tag i det. De är neutrala och har ingen anledning att förvanska historien. Vi vill kunna luta oss mot kunskapen hos vetenskapsmän och historiker, vi är ju inga experter. Vi är hårdrockare. Med en fascination och passion för historia.

”More is more!”

När det gäller själva musiken arbetar bandet efter Yngwie Malmsteen-devisen "More is more".

– Jag får erkänna att jag aldrig varit något fan av principen "less is more". Jag håller med Yngwie här, för en gångs skull har han 100 procent rätt. More is more!

Ofta är det Joakim Brodén som skriver musiken, texterna skriver han tillsammans med Pär Sundström.

– Musiken skapas känslomässigt. Ett slag eller en konflikt ger en viss vibe och vi jobbar utifrån den snarare än utifrån ett gitarriff. Ibland kan det börja med en rytm, ibland en melodi eller bara ett intro. Låtarna växer fram på olika sätt.

Vad behövs det för ingredienser för att resultatet ska smaka Sabaton?

– Bra fråga, jag önskar att jag visste det. Men delvis beror det nog på oss som spelar i bandet - alla gillar olika musik men vi har alla den klassiska 80-talshårdrocken gemensamt. Den har vi älskat under uppväxten och den älskar vi fortfarande. Så det, plus våra körarrangemang till exempel - vi lägger inte vanliga terskörer utan arrangerar mer på samma sätt en lutheransk hymn är uppbyggd.

Om du får välja ett metalalbum från 80-talet, bara ett?

– Twisted Sister "Stay Hungry". Den var min första hårdrockskiva, det var den som gjorde mig till hårdrockare. Min morsa stod i köket och hörde mig skrika i vardagsrummet. När hon kom stod jag framför tv:n och hoppade till videon till antingen "We're Not Gonna Take it" eller "I Wanna Rock", jag minns inte vilken. Morsan köpte skivan till mig efter det, jag var väl tre eller fyra år.

Sabaton bildades 1999 och har i dag haft samma sättning sedan 2016. För Joakim Brodén som är född 1980 har bandet varit med under hela vuxenlivet.

– Det slog mig för något år sedan. Det känns väldigt bra. Jag ska inte vara så patetisk att jag säger "Jag ångrar inget", men jag kan i alla fall säga att jag ångrar väldigt lite. När vi jobbat som mest intensivt har vi gjort 170 konserter per år, lägg till resdagar på det. Det kan handla om 250 dagar borta från hemmet. Det har inte alltid varit enkelt och kul, men oftast.

Han nämner Tyskland, Tjeckien och Polen som länder där gruppens musik nått en stor publik.

– Och Finland. Men Storbritannien också, vilket är jäkligt coolt. Vi fick uppfylla en av pojkdrömmarna när vi sålda ut Wembley Arena 2020. Det hör inte till vanligheterna att melodiska metalband gör det. Det var precis innan pandemin slog till. Det är väl vi och Abba och Roxette som lyckats med det bland de svenska banden. På ett personligt plan känns det oerhört stort.

Sabaton kommer till Nöjesfabriken i Karlstad den 6 maj.

Artikeltaggar

80-talDalarnas länFalunFinlandFörsta världskrigetGamingHårdrockHistoriaKonserterKrigNöje/KulturNöjesfabrikenÖlPolenSabatonTysklandUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.