Mitell: ”Vi behöver inte göra Luleå till ett superdefensivt monster”

Publicerad:
Färjestads tränare Tomas Mitell. Foto: FREDRIK KARLSSON

Färjestad i den ena ringhörnan och Luleå i den andra.

Med start lördag eftermiddag smäller det och det kommer att smälla rejält.

– Luleå är nog det mest fysiska laget som vi möter i slutspelet, säger Tomas Mitell.

Mot Skellefteå såg vi ett Färjestad som mer eller mindre tacklade sönder motståndet och det irriterade uppenbart västerbottningarna.

Det var ett fysiskt spel även mot Rögle utan att nå samma nivå men nu när det är dags för final får vi ställa in oss på att det kommer att smällas på friskt, hejvilt, ofta och allt vad det brukar heta.

– Luleå är nog det mest fysiska laget som vi möter i slutspelet så jag tror att dom kommer att bjuda in till det spelet. Jag tror att det kommer att smällas på mer från båda lagen och sedan får vi se hur det utvecklar sig, säger Tomas Mitell.

Acceptera skickligheten

Fysiska och med en oerhört skicklig defensiv.

Så brukar man beskriva Luleå, men det är snudd på omöjligt att inte nämna Linus Omark också som många håller som den bäste spelaren i ligan.

Frågan är hur Färjestad ska få stopp på Luleås nummer 67?

– En del är att acceptera att det är en bra hockeyspelare, att man ser till att veta om när han är på isen och inte ge honom för mycket utrymme. Vi vet att han kommer att skapa sina lägen och göra sina poäng i matchserien och det får vi helt enkelt på något sätt acceptera. Vi kan inte bli frustrerade över att han gör några poäng utan det är Luleå som lag som vi ska slå. Omark får gärna göra 40 poäng bara vi vinner, säger Mitell.

Lägger över favoritskapet

Inför kvartsfinalen och semifinalen la Mitell över favoritskapet på motståndarna och det är ingen skillnad nu.

– Man ska komma ihåg att Luleå har varit ett topplag i ganska många år vilket gör att de har en trygghet och en stabil grund i sitt spel. De kom före i serien och har hemmaplansfördel. Jag är övertygad om att vi kommer att ge Luleå en bra match men dom får ses som favoriter, säger han.

Och fortsätter i samma ämne:

– Huvudsaken är att vi känner att vi har en bra chans att vinna om vi spelar bra vilket vi gör.

Inget hokus pokus

För att det ska bli en guldfest på Stora torget i Karlstad krävs det att Färjestad lyckas att dyrka upp Luleås defensiv, något som Frölunda ofta gick bet på.

– Det är inget hokus pokus utan det handlar om att vinna sina kamper. Sedan får vi se hur matchserien utvecklas. Luleå prioriterar defensiven och är bra där samtidigt som dom inte gör så många mål. Tålamodet kommer att vara viktigt, vi måste inse att vi kanske inte kommer att skapa lika mycket chanser som tidigare, säger Mitell.

Men han tycker inte inte att man ska överdriva den defensiva skickligheten hos laget från Norrbotten.

– Vi har skapat många lägen under slutspelet så vi behöver inte göra Luleå till något superdefensivt monster innan dom har bevisat att dom kan hålla emot oss.

Artikeltaggar

IshockeyTomas Mitell

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare