Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen satsar 13,5 miljoner på att skredsäkra Norsälven

Publicerad:
Med start i sommar ska en 300 meter lång sträcka längs Norsälven i Norsbron säkras mot erosion och skred. Karlstads kommun har avsatt 13,5 miljoner kronor till projektet.
Med start i sommar ska en 300 meter lång sträcka längs Norsälven i Norsbron säkras mot erosion och skred. Karlstads kommun har avsatt 13,5 miljoner kronor till projektet. Foto: Helena Karlsson

Nu ska ett område längs den skredutsatta Norsälven i Norsbron åtgärdas.

Från början var det meningen att de närboende skulle få vara med och betala, totalt drygt tre miljoner kronor, men nu tar kommunen hela kostnaden.

– Det känns känns väldigt bra, säger Arvid Romanov.

Efter norska skredet: Oro för ett jordskred längs NorsälvenSå ska Norsälven skredsäkras

Under mycket lång tid har det skett jordskred längs Norsälven. 1969 gled ett hela 350x150 meter stort markområde ut i älven vid Trossnäs.

Och genom åren har Karlstads kommun jobbat med skredsäkring och med att riva och bränna upp totalt 15-20 hus där skredrisken har varit för stor. I år ska ett nytt projekt genomföras, den här gången i Norsbron, för att säkra en strandzon.

– Det handlar om en 300 meter lång sträcka där vi ska vi ska gräva bort 15 000 kubikmeter lera och sand i en slänt. Därefter ska vi lägga dit ett erosionsskydd och en tryckbank ut i vattnet.

Extra känsligt område

– Området är extra känsligt för skred eftersom Norsälven här gör en liten krök. Men i och med de här förstärkningsåtgärderna ska vi se till så att kanten inte eroderar mer, säger Ola Norling, byggledare på Karlstads kommun.

Karlstads kommun har avsatt 13,5 miljoner kronor till projektet och nu ska det upphandlas.

– Vi räknar med att upphandlingen är klar ungefär vid midsommar och planen är att arbetena ska dra i gång under sensommaren, säger Ola Norling.

Arvid Romanov och ett tiotal andra grannar i Norsbron är glada. De slipper nu vara med och betala för skredsäkringen längs Norsälven.
Arvid Romanov och ett tiotal andra grannar i Norsbron är glada. De slipper nu vara med och betala för skredsäkringen längs Norsälven. Foto: Helena Karlsson

Tanken var länge att de närboende, cirka tio fastighetsägare närmast det aktuella området i villaområdet i Norsbron, skulle få vara med och bekosta projektet.

– Från början handlade det om en tredjedel av budgeten som då var tolv miljoner kronor, alltså drygt tre miljoner kronor. Det var mycket pengar per hushåll, säger Arvid Romanov.

Men nu har kommunen beslutat att inga närboende behöver vara med och betala för skredsäkringen. Det finns nämligen ingen lag som kan tvinga privatpersoner att göra det.

Nöjda grannar

Grannarna drar därmed en djup suck av lättnad.

– Är det så? Det känns väldigt bra! Ett mycket positivt besked. Vi har inte fått veta något av kommunen än, säger Arvid Romanov.

Samtidigt som älven ska skredsäkras kommer kommunen att stänga Norsälvsvägen bort till det gamla sågverksområdet för fordonstrafik.

Blir gångstråk

– Där blir det i stället ett gångstråk. Ägaren till sågverksområdet bygger nu en ny väg in dit från Varnumsvägen.

– När det gäller kostnaderna för att säkra älvområdet ska vi i efterhand söka statsbidrag och vi hoppas få en del pengar den vägen, säger Ola Norling.

Artikeltaggar

Karlstads kommunMiljöNorsbron

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.