Nya bron över Örsholmsälven ännu mer försenad

Publicerad:
Nya Kalvholmsbron som ska leda trafiken mellan Örsholmen och Lamberget kan inte öppnas i höst som planerat. Den blir klar först om ett år. Foto: Christer Wik

Den skulle ha öppnats för trafik redan hösten 2020, men efter en konstruktionsmiss fick hela nya Kalvholmsbrons farbana rivas.

Tanken var att bron skulle stå klar i höst efter ombyggnaden. Men i stället väntar en ny försening. Nu är planen att den ska öppnas om ett år.

Kort tid innan trafiken skulle släppas på över Kalvholmsbron som går över Örsholmsälven mellan Lamberget och Örsholmen hösten 2020 upptäcktes det en lång spricka längs nästan hela Kalvholmsbrons farbana.

Kalvholmsbron blir namnet på nya bronSpricka i Nya Elverumsbron – tvärstopp för byggetNu sågas Elverumsbron itu efter konstruktionsmissenBrobygget över Örsholmsälven är i gång

Sprickan berodde på en konstruktionsmiss från WSP:s sida. Man hade ritat in bara hälften så mycket armering i bron som normalt. Därför fick NCC i uppdrag att riva farbanan bit för bit för att sedan ersätta den med en ny i rätt utförande.

Mer komplicerat

– Vi trodde att det arbetet skulle bli färdigt i höst, men rivningen har visat sig vara mer komplicerad man trodde. Det har tagit längre tid än beräknat på grund av att betongen har varit svår att få loss.

– Det har krävts vattenbilning för att inte förstöra huvudbalkarna och under perioder i vintras hade man problem med isbildning, säger Karlstads kommuns projektledare Stefan Prochazka.

Han poängterar samtidigt att brorivningen är mycket ovanlig som delvis kräver att hitta lösningar liksom handbilning och finrensning, något som också tar tid.

– Vi hade räknat med att den nya bron skulle stå klar i höst, men efter förseningen är det tyvärr inte möjligt. Även om byggtempot skulle ökas så hinner man inte klart i tid helt.

För kallt i höst

– Orsaken är att tätskiktet på bron måste läggas när det är minst fem plusgrader för att det ska bli bra resultat och vi vågar inte chansa i höst, säger Stefan Prochazka.

Därför tvingas NCC vänta till nästa vår med att göra det liksom asfalteringen, något som tar några veckor.

– Det är förstås väldigt förargligt, men inget att göra något åt. Alla andra arbeten kan dock färdigställas i år.

Inte dyrare

Enligt Stefan Prochazka innebär inte förseningen att Kalvholmsbron blir dyrare än tidigare beräknat.

– Nej, vi räknar med att slutsumman hamnar på 18-20 miljoner kronor som vi räknade med från början. När den står färdig kommer vi kräva WSP på en ersättning för konstruktionsmissen.

När Kalvholmsbron öppnas stängs Elverumsbron som är i dåligt skick och anledningen brobygget för fordonstrafik. Den blir i stället en gång- och cykelbro.

Engholmsbron på Lamberget som stängdes i höstas för att ersättas med en ny bro öppnar igen enligt planen i december.

Artikeltaggar

Karlstads kommunLambergetNCCÖrsholmenStefan ProchazkaTrafikWSP

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare