Hoppa till huvudinnehållet

Bättre Internet med Elon Musk

Publicerad:
Elon Musk revolutionerar Twitter. Foto: Eric Risberg/AP

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Det gick en chockvåg genom cyberrymden när det stod klart att elbils- och rymdentreprenören Elon Musk lyckats köpa den sociala media-plattformen Twitter. Chock eftersom han är så gammalmodig att han förespråkar yttrandefrihet.

Förfasade röster, som är måna om att reglera så mycket som möjligt på internet, i synnerhet åsikter de inte håller med om, reagerade redan innan köpet var i hamn. Det kommer att bli en katastrof och mörka krafter kommer att få fritt spelrum, enligt kritikerna. Musk själv har länge reagerat mot den typ av ogenomträngliga de facto-censur som finns på flertalet plattformar på nätet.

I samband med köpet sade han: "Yttrandefrihet är grunden för en fungerade demokrati, och Twitter är ett digitalt torg där angelägenheter av avgörande betydelse för mänsklighetens framtid debatteras". Eller så borde det i alla fall vara, och det Musk nu vill driva igenom är just den om det digitala torget, den allmänning där folk fritt skall kunna stöta och blöta idéer med varandra.

Men så ser inte många på Internet i dag. Inte ens de sociala medie-plattformarna som med obskyra och trubbiga algoritmer och påstått oberoende "faktagranskare" satt sig före att på ett nyckfullt sätt döma, stänga av och begränsa deltagandet. Allt i namn av att stoppa hat, hot och "falska nyheter", men sällan med några klara och tydliga definitioner. Och inför de digitala domstolarna finns ingen reell möjlighet att överklaga.

Visst måste man kunna stoppa rena olagligheter men som sociala medier nu fungerar så sträcker sig det långt utanför detta. Och inte sällan är det åsikter till höger om mitten, eller bara yttringar som befinner sig utanför åsiktskorridoren, som drabbas. Många så kallade "betrodda anmälare" har visat sig ha en egen agenda och inte heller besitta de kunskaper man kan begära för att sätta sig till doms över andra. Det gamla talesättet "vem övervakar övervakarna" är högst befogat.

Vad Elon Musk vill försöka göra är att öppna upp Twitter, bland annat genom att offentliggöra källkoden för algoritmerna. Om fler användare vet vad som verkligen gäller och godtycket minskar kommer det att bli mer rättssäkert. Det är otillständigt att rättigheten att delta i det demokratiska samtalet kan kringskäras av aktivister och algoritmer. Det är som posten eller teleoperatörerna fick bestämma vad som skickas och sägs. På engelska kallas det för att vara en "common carrier", transportör på svenska.

Musk kan dock stöta på patrull från klåfingriga EU, vars kommissionär Thierry Breton snabbt var ute och sade att Musk måste följa EU:s regler om moderering av innehåll, såsom det uttrycks i det nyss framförhandlade Digital Services Act. Annars hotar massiva böter eller till och med förbud mot Twitter i EU.

Det är typiskt att man ser det största problemet inte i att deltagandet i det digitala livet beskärs, utan att det inte är tillräckligt kontrollerat och övervakat. Precis det Musk vill ändra på utan att för den skull tillåta det som är illegalt. Det vore något om Musk kunde köpa Facebook, Youtube och Google också.

Artikeltaggar

DemokratiElon MuskEUEU-kommissionenFacebookFri- och rättigheterGoogleInternetLedareMobiltelefoniÖvervakningPostRättssäkerhetSociala nätverkSpaceXTeslaTwitterYoutubeYttrandefrihet