Hoppa till huvudinnehållet

Annie Lööfs öppning – kan rösta på S-budgeten: ”Får se när alla visat korten”

Publicerad:
Riksdagsledamoten Daniel Bäckström och partiledaren Annie Lööf besökte Elsa Lund Magnussen på Lindås lamm under fredagen. Företagaren tog upp vargfrågan med Annie Lööf: ”Skulle jag få ett massivt vargangrep försvinner hela min produktion”.
Riksdagsledamoten Daniel Bäckström och partiledaren Annie Lööf besökte Elsa Lund Magnussen på Lindås lamm under fredagen. Företagaren tog upp vargfrågan med Annie Lööf: ”Skulle jag få ett massivt vargangrep försvinner hela min produktion”. Foto: Helena Karlsson

Helst inga kärnvapen på svensk mark – och fortsatt upprustning av matproduktionen och det civila försvaret.

De beskeden lämnade Centerpartiets partiledare Annie Lööf under sitt besök i Värmland.

Hon öppnade också för att stödja regeringens vårbudget.

– Hur vi gör får vi se när alla partier visat korten.

Ett högljutt bräkande ackompanjerade Annie Lööf när hon besökte Lindås lamm utanför Karlstad på fredagen. Centerledarens visit kom bara dagar efter att partiet tillsammans med regeringen presenterat ett stödpaket som ger jordbruket ytterligare 1,6 miljarder kronor, utöver tidigare aviserade satsningar.

Pengar som har betydelse även för den nationella säkerheten, enligt Annie Lööf.

– Vi behöver öka vår motståndskraft och stärka vår beredskap. Då handlar det både om att öka den militära förmågan, men också det civila försvaret där ökad svensk matproduktion är helt central, säger hon.

Stödpaketet

Uppgörelsen mellan regeringen och Centerpartiet, som presenterades på måndagen, innebär ytterligare 1,6 miljarder i stöd till jordbruket och fiskerinäringen utöver det som tidigare aviserats.

Sammanfattning:

1,1 miljard kronor i vårändringsbudgeten, varav 800 miljoner till ytterligare sänkt dieselskatt (omfattar även första halvåret 2023) och 300 miljoner i stöd till animalie- och växthussektorerna.

I ett andra åtgärdspaket får animaliesektorn ytterligare 1,6 miljard. 400 miljoner satsas på en retroaktiv dieselskatteåterbäring, 50 miljoner på ökat Norrlandsstöd och 40 miljoner på yrkesfisket.

Totalt omfattar stödpaketet 3,2 miljarder kronor.

Källa: Regeringen

Värmländske riksdagsledamoten Daniel Bäckström, som är landsbygds- och försvarspolitisk talesperson för Centerpartiet, säger att det civila försvaret är minst lika viktigt som det militära.

– Precis som vi har en målsättning på två procent (av BNP, reds anm) till det militära behöver vi en tydlig anslagstrappa för det civila försvarets utveckling. Inte minst hör det ihop med omställning, att få fram nationella bränslen, men sen också stärka livsmedelsproduktionen, säger han.

”Tråkigt att vi ska behöva stöd”

Enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF) kommer kriget i Ukraina leda till att jordbrukssektorn får ökade kostnader med nio miljarder kronor i år. Det nya stödpaketet, tillsammans med tidigare åtgärder, omfattar totalt ungefär tre miljarder.

Elsa Lund Magnussen, som äger och driver Lindås lamm, konstaterar att branschen är i en tuff situation med ökade priser på inte minst diesel.

– Det är tråkigt att vi ska behöva ha stödpaket över huvud taget. Som företagare vill man att det man plockar fram ska man få betalt för och det ska täcka allt. Allt annat är fel, så jag hoppas vi kommer från det på sikt, säger hon.

Hur?

– Vi betalar alldeles för lite för maten. Det varierar mellan 10–20 procent beroende på hur man tittar på det. Allt annat, boende och annat vi håller på med, är mycket högre. Jag tycker att det är fel tänkt.

Tråkigt att vi ska behöva ha stödpaket över huvud taget.
Elsa Lund Magnussen, företagare

Patrik Ohlsson, LRF:s ordförande i Värmland, är inne på samma spår. Han medger att stödpaketet inte räcker.

– Men politiken kan inte lösa allt. Det kommer behöva bli dyrare i affären, säger han.

Matpriserna måste öka, säger Patrik Ohlsson, ordförande för LRF Värmland.
Matpriserna måste öka, säger Patrik Ohlsson, ordförande för LRF Värmland. Foto: Helena Karlsson

Annie Lööf hänvisar till att stöden till jordbruket är större än de ökade anslagen till det militära försvaret i år. Hon nämner sänkt dieselskatt, retroaktivt från den 1 januari i år och ett och ett halvt år framåt, som en särskilt viktig åtgärd.

– Det här är helt nödvändigt och vi behöver efter de här miljardpaketen stärka svenskt lantbruk på lång sikt, säger partiledaren och tar upp sänkta skatter, regelförenklingar och att kommuner och regioner måste upphandla mer svensk mat.

Folk från branschen hymlar inte med att maten kommer behöva bli dyrare. Hur mycket dyrare mat ska vanliga värmlänningar behöva acceptera?

– Den offentliga verksamheten i kommuner och regioner har ett jättestort ansvar att inte ha dubbelmoral. Vi har en svensk lagstiftning med höga klimatambitioner och hög djurvälfärd. Då kan vi inte med andra handen köpa in mat som skulle vara förbjuden att producera i Sverige.

– Sen är det så att högre matpriser innebär högre marginaler för bönderna, att kunna överleva. Vi sänker skatter och avgifter så att de på det sättet i stället får marginaler för att överleva.

Annie Lööf lägger ett stort ansvar för att rädda svensk livsmedelsproduktion på kommunerna och regionerna, som hon tycker måste upphandla mer inhemsk mat.
Annie Lööf lägger ett stort ansvar för att rädda svensk livsmedelsproduktion på kommunerna och regionerna, som hon tycker måste upphandla mer inhemsk mat. Foto: Helena Karlsson

Gällande militärt försvar så har Centern varit för Natomedlemskap ganska länge nu. Ska vi ha ett undantag från kärnvapen på svensk mark om vi blir medlem?

– Det som Danmark och Norge har, med undantag för permanent trupp och kärnvapen, är rimligt. Sen ska vi vara ödmjuka inför det faktum vi nu har, där vi gör väldigt mycket tillsammans med Finland. Det här är en diskussion vi kommer ha tillsammans med alla partier i riksdagen och med Finland, men det är Centerpartiets ingång.

Kan stödja S-budgeten

Att ni kom överens med regeringen om stödpaketet till jordbruket, betyder det att ni kommer rösta på regeringens vårbudget?

– Det ligger utanför, de 3,2 miljarderna läggs som en extra ändringsbudget och den kommer vi att stödja.

Ni kommer inte stödja regeringens vårbudget?

– Vi kommer att lägga vår budget på måndag och där kommer det finns pengar till bönderna. Vi kommer rösta på den. Hur vi gör i den slutliga omgången får vi se när alla partier visat korten och vilka budgetförslag de lagt.

Annie Lööf och Daniel Bäckström samtalade med företrädare för branschen under sitt besök i Lindås utanför Karlstad.
Annie Lööf och Daniel Bäckström samtalade med företrädare för branschen under sitt besök i Lindås utanför Karlstad. Foto: Helena Karlsson

Är Magdalena Andersson Centerpartiets statsministerkandidat?

– Nej, vår statsministerkandidat är partiledaren för Centerpartiet tills vi har ett valresultat, en politisk uppgörelse och tills vi ser hur både moderater och socialdemokrater ställer sig till respektive ytterkant. Vi vill se tätare samarbeten i mitten för det är där vi kan få fram bra politik för landsbygden, företagen och miljön.

Vår statsministerkandidat är partiledaren för Centerpartiet.
Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet

Ingen budget med V

Utesluter du att sitta i en S-ledd regering?

– Centerpartiet kan tänka sig att sitta i regering med både moderater och socialdemokrater. Fokus för oss handlar om att få igenom vår politik.

Kan du sitta i en regering som är beroende av Vänsterpartiet?

– Som sagt, Centerpartiet kommer att fatta beslut när vi har ett valresultat, när vi ser hur en politisk uppgörelse ser ut och när vi ser hur M och S ställer sig till sina respektive ytterkanter. Inget av det har vi på bordet i dag.

Budgetförhandling med V, är det uteslutet?

– Ja, vi budgetförhandlar inte med Vänsterpartiet.

Artikeltaggar

Annie LööfCenterpartietKarlstadLRFPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.