Vattenverket renoveras för 21 miljoner

Publicerad:
Säffles vattenverk renoveras för en kostnad på cirka 21 miljoner kronor. Anna Svanström, som är processingenjör, konstaterar att man kommit en bit på väg med beklädnaden av bassängernas betongytor. Foto: Claes Österman

Just nu pågår en omfattande renovering av Säffles vattenverk. Projektet, som ska säkerställa säker drift och ännu bättre vattenkvalité, bedöms kosta totalt 21 miljoner kronor när allt är färdigt.

Syftet med det stora renoveringsprojektet är dels att säkerställa konstruktionen efter vissa skador på den tidigare, dels att förbättra vattenkvalitén ytterligare genom att använda sig av livsmedelsgodkända material. Säffle-Tidningen har pratat med kommunens VA-chef Emil Martinsson som berättar mer om arbetet.

– Vattenverket byggdes för 40 år sedan så korrosionsskador har uppstått på betongen i verkets processbassänger. Dessa behövde åtgärdas innan det gick såpass djupt att man riskerar allvarligare problem med skador på armering och relaterade risker med konstruktionernas bärighet. Den här renoveringen ska säkerställa fortsatt trygg drift i minst 50 år till, säger han.

Emil Martinsson är VA-chef i Säffle och Åmål.
Emil Martinsson är VA-chef i Säffle och Åmål. Foto: Andreas Dagström

Renoveringsarbetet pågår nu för fullt, och man ska alltså utföra en totalrenovering av samtliga processbassänger där vattnet renas i olika steg.

– Det här blir den största renoveringen som gjorts och ett led i att verkligen rusta upp verket. Vi gör bland annat en helrenovering av processbassängerna och bygger om alla filter inklusive montering av nya effektivare filterbottensystem. Vi kompletterar också alla betongytor med nya ytskikt i livsmedelsgodkända material för att skapa en så ren och fin miljö som möjligt i beredningsprocessen.

”Unikt för Sverige”

Den teknik som nu ska ersätta den gamla är relativt ny, och det kan vara så att just Säffles vattenverk blir det första i Sverige som använder sig av den här metoden.

– Det här är lite ny teknik och just den här metoden är vad jag vet unikt för Sverige. Vi är de första där man gör denna typ av åtgärd för att komplettera befintlig betongkonstruktioner med detta skydd i denna miljön, så vi ligger lite i framkant kan man säga.

Kostar 21 miljoner

För att minimera risken för driftstörningar under renoveringen har man planerat arbetet noggrant. Reningsbassängerna ligger i tre enskilda processlinjer och nu ska en processlina i taget renoveras fram till mitten på nästa år.

– Det finns tre parallella linjer som förser Säffles invånare med vatten. Under renoveringen ställer man av en av de tre för att kunna renovera. När en är klar ställer man av nästa och så jobbar man vidare tills alla tre är renoverade.

– De två linorna som är igång får alltså leverera vatten till alla, men systemet är byggt för att klara av det.

Anna Svanström vid tre enorma filter som lyfts upp ur en av bassängerna i vattenverket.
Anna Svanström vid tre enorma filter som lyfts upp ur en av bassängerna i vattenverket. Foto: Claes Österman

Projektet planeras vara klart år 2023 och ska enligt projekteringen kosta allt som allt 21 miljoner, men man hoppas på att eventuellt kunna få ner kostnaderna lite under arbetets gång.

– Det tar ungefär sex månader att renovera en linje och vi lär oss ju mer och mer för varje gång. Förhoppningen är att vi ska ta med oss den erfarenheten till nästa linje för att bli effektivare och kanske spara lite pengar också, säger Emil Martinsson.

Kan man förvänta sig några driftstörningar under ombyggnationen?

– Nej det vill jag inte påstå. Vi är naturligtvis noga med att riskminimera, och renoveringen utförs på ett sätt så att det inte innebär någon risk för närliggande linjer.

– Sen har vi även jobbat med att få ner förbrukningen på vattennätet. När en linje renoveras och är ur drift blir det ju högre belastning på de andra två, men i och med att vi har fått ner förbrukningen kan vi fortfarande hålla fullgod kvalitet med de två som är i drift, så vi har inte sett någon kvalitetsförsämring alls hittills.

Har ni fler upprustningsprojekt på gång?

– Vi har ett projekt i loopen om ett par - tre år på vattenverket där vi ska se över verkets sodaberedning. Beredningsutrustningen för dessa processkemikalier behöver också uppgraderas, avslutar Emil Martinsson.

Säffles vattenverk byggdes för 40 år sedan.
Säffles vattenverk byggdes för 40 år sedan. Foto: Claes Österman

Artikeltaggar

Emil MartinssonSäffle kommunSamhälleVattenverk

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare