Hoppa till huvudinnehållet

Sverige sticker ut på fel sätt

Publicerad:
Företagare ska kunna ägna sin tid och energi åt sina företags kärnverksamhet, inte åt kostsam administration och krångliga regelverk, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe.
Företagare ska kunna ägna sin tid och energi åt sina företags kärnverksamhet, inte åt kostsam administration och krångliga regelverk, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe. Foto: Skattebetalarna

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nyligen uppmärksammades i en rapport från EU-kommissionen att skattehanteringen är väsentligt dyrare och krångligare för företag i Sverige jämfört med snittet i unionen, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe.

Sverige sticker inte bara ut i omvärlden genom våra höga skatter. Vi sticker även ut med våra höga omkostnader för skattehantering visar en ny rapport från EU-kommissionen. För att svenska bolag ska kunna bygga välstånd behöver de ges konkurrenskraftiga villkor för sin verksamhet. Det ska vara lätt att göra rätt. Långsiktigt är det inte hållbart att det ska vara krångligare och dyrare att driva företag i Sverige än i andra länder.

Sveriges företag bygger vårt välstånd genom att skapa tillväxt och arbetstillfällen. Men tillväxt skapas inte utan att gynnsamma förutsättningar för företagande finns på plats. Här finns flera styrkor för Sverige, men också många svagheter.

Den ökande kriminaliteten är ett allt större problem för många företag och kan beskrivas som en extra skatt, då företag tvingas betala för den säkerhet som borde tillgodoses av staten genom de omfattande skatteinbetalningar som företagen gör. Även de höga skatterna – inte minst på arbete och företagande – talar till vår nackdel. Dessutom kämpar många svenska företag med att hitta kompetent arbetskraft.

Så skriver du en debattartikel

Nyligen uppmärksammades i en rapport från EU-kommissionen att skattehanteringen är väsentligt dyrare och krångligare för företag i Sverige jämfört med snittet i unionen.

Kommissionen har studerat små- och medelstora företags omkostnader för att betala skatt. Sverige sticker ut som ett av länderna där det är dyrast. Av de 28 länderna som är med i kommissionens studie (EU och Storbritannien) hamnar Sverige på fjärde plats totalt. Endast i Irland, Finland och Belgien är kostnaderna högre. Även avseende specifikt bolagsskatt, hamnar Sverige på fjärde plats sett till omkostnader för att betala skatten.

Företagare ska kunna ägna sin tid och energi åt sina företags kärnverksamhet, inte åt kostsam administration och krångliga regelverk. Höga skatter och omfattande byråkrati lägger hinder som håller tillbaka svenska företag och det är politikers uppgift att riva dessa hinder.

Sänkt skatt och minskat regelkrångel skulle vara en bra start för att ge svenska företag gynnsamma förutsättningar att bildas, växa och skapa välstånd.

Christian Ekström

Vd, Skattebetalarna

Erik Bengtzboe

Chefekonom, Skattebetalarna

Artikeltaggar

BelgienBrottByråkratiChristian EkströmDebattErik BengtzboeEUEU-kommissionenFinlandFöretagandeIrlandSkatterStorbritannienTrygghetsarbete