I tre dygn ska sjukvårdarna på psykiatrihuset arbeta utan överfallslarm. Detta på grund av att hela larmsystemet på centralsjukhuset i Karlstad ska uppdateras.
– Föreställ dig den situationen när en paranoid psykotisk patient har händerna runt din hals för att hen i sitt tillstånd är övertygad om att det är du eller hen som måste dö, säger en anställd på psykiatrihuset.
I ett mejlutskick i tisdags fick personalen på psykiatrihuset information om att larmen på hela centralsjukhuset ska uppdateras nästa vecka. Personalen tvingas därför jobba utan överfallslarm i sju dygn – något som ändrats till tre dygn efter kritiken.
– En av de viktigaste säkerhetsrutinerna är att alltid utan undantag bära larm när man vistas på akutmottagningen eller avdelningarna. Oavsett om du städar, vårdar är läkare eller skötare. Kliver du in i lokalerna då måste du bära larm. Även om du går med en annan person som bär larm så måste du också ha ett. För att du måste kunna larma ifall din kollega blir angripen och själv inte hinner, säger en anställd på psykiatrihuset.
Stor risk för personal och patienter
Under tiden som larmen uppdateras var det tänkt att mer personal och telefoner ska täcka upp för bortfallet av överfallslarmen.
En strategi som enligt personalen inte skulle fungera.
– I en akut situation där du blir överfallen så är det en jävla skillnad att du, om ens möjligt ska leta i fickorna efter telefon, låsa upp den, slå in något nummer, vem ringer man först ens? Hoppas på att den linjen är ledig och att någon har tid att svara. I nuläget har vi normalt ett nummer till varje avdelning, som personal använder och ibland även patienter. Inte sällan är det upptaget när man ringer till en avdelning eller till akuten.
Läs också:
Sökte akutvård – gav sig på läkareÖverfallslarmen som personalen bär fungerar också som ”ringklocka” och patienter kan tillkalla personal via larmen genom att trycka på en knapp på väggen.
– Vi har även larmen för att se och höra när någon till exempel ringer på entrédörrarna, som är låsta. Det är sökande patienter, återkommande inneliggande patienter, blåljus som kommer med patienter och personal från övriga sjukhuset som behöver ta sig in till oss som vanligtvis ringer på.
Överfallsfunktionen används även för att påkalla snabb assistans från kollegor i huset vid till exempel hjärtstopp eller annan situation där det är väldigt bråttom.
Delad mening mellan facken
Efter kritiken från personalen har avdelningschefen även säkrat upp med walkie talkie, en larmkedja och nya rutiner som ska övas under helgen.
– De har gjort ett bra backup system. Under helgen kommer alla få prova på de nya rutinerna. Jag känner mig trygg med att de nya rutinerna kommer att funka, säger Victoria Eriksson Santacruz, huvudskyddsombud och styrelseledamot på Vårdförbundet.
Medan Vårdförbundet känner trygghet inför de nya rutinerna är ombudet på Kommunal mer ambivalent.
– Arbetsplatsens skyddsombud säger att situationen är bekymrande, men att verksamhetschefen ändå fått till en bra reservrutin. Trots en bra reservrutin är situationen ny för personalen och det är inte optimalt. Händer det något inom psykiatrin kan det gå fort, säger Per Hellström, kommunikatör på Kommunal.
Larmen lever på övertid
Den senaste tiden har det pratats personalen emellan om att larmen strular.
– Vi har upplevt en fördröjning, när någon drar i larmet kan det ta flera sekunder innan det går ut till alla. När jag drar tjuter det i allas larm i psykiatrihuset. Då får man adrenalin och springer för att akut hjälpa en kollega. Det är flera våningar i huset, ibland tvingas man springa fyra våningar upp eller ner. Jag förstår att det behöver uppdateras, säger en anställd på psykiatrihuset.
Anledningen till att larmen ska uppdateras har avdelningscheferna uppgett beror på att enheterna lever på övertid, enligt en anställd på psykiatrihuset.
Tre istället för sju dygn
Larmsystemet som ska uppdateras på hela centralsjukhuset nästa vecka innehåller funktioner som akutlarm, överfallslarm, personsök och kallelse.
När kritiken om att arbeta utan överfallslarm i sju dygn nådde psykiatrin inom Region Värmland sattes ett extra möte inom utförandeorganisationen in.
– Efter att vi tagit del av åsikterna från psykiatrin har vi tillsammans med psykiatrin tittat på hur vi kunde avhjälpa situationen. Vården har reservrutiner för sådana här situationer men vi har ändå valt att se över vår planering. Överfallslarmet och kallelsefunktionen i larmsystemet kommer nu bara vara ur funktion i tre dygn istället för sju, säger Kaveh Basiri, teknikspecialist kommunikation och säkerhet på Region Värmland.
Denna förändring innebär att överfallslarmen på psykiatrihuset kommer vara ur funktion under tre dygn, medan det kommer att vara driftstopp på resen av larmsystemet på hela centralsjukhuset i sju dyn.
Personalen har beskrivit åldern på systemet som om att det ”lever på övertid”. Är det personal- och patientsäkert att vänta in i det sista med att uppgradera systemet?
– Jag skulle inte beskriva det som att systemet lever på övertid ännu. Det är absolut inte senaste modellen eller den senaste uppdateringen, men utvecklingen inom teknikbranschen går extremt fort och det som var inne för fem år sedan är föråldrat idag. Detta är en kritisk verksamhet som är känslig för stora avbrott, vilket resulterar i att vi ej kan uppgradera eller byta system för ofta. Vi får skynda långsamt, säger Kaveh Basiri.