Hoppa till huvudinnehållet

Petter Solberg gör jättesatsning i Torsby – bygger 8000 kvadrat

Publicerad:
Petter Solberg visar sin tomt nära handelsområdet Kajsheden och intill väg 45 där han ska bygga en lokal på 5000 kvadratmeter.
Petter Solberg visar sin tomt nära handelsområdet Kajsheden och intill väg 45 där han ska bygga en lokal på 5000 kvadratmeter. Foto: Olle Persson

Motorsportprofilen Petter Solberg förverkligar svärfar Per-Inge Walfridssons dröm och gör jättesatsning i Torsby.

– Det här är jävligt spännande, säger Solberg, som också planerar ett museum.

Förberedelserna för bygget av tre lokaler på sammanlagt bortåt 8000 kvadratmeter, på mark som redan ägs, har börjat.

Varför gör du det här?

– Per-Inge har ritningar och allt på det här området sedan 30 år tillbaka och haft lust att göra det, men nu är han för gammal. Blir jävligt spännande att få göra en historia från det Per-Inge startade till nu.

Du förverkligar Per-Inges dröm?

– Ja, på ett sätt gör jag det. Ritningen har legat där i många år och och allt var klart och framdraget. Nu blir det lite större. Han har tänkt 2000 kvadratmeter och jag har 3000.

Per-Inge Walfridsson, 71, är glad att svärsonen tar vid.

– Det tycker jag är kul, perfekt. Han har stora planer, säger Per-Inge Walfridsson.

Varför blev det inte av för dig?

– Minns inte varför, det är väldigt längesedan.

Han ligger just nu sjuk i influensa, men kommer säkert engagera sig en del i projektet framöver.

– Det kan det nog bli.

Hur stor satsning är det här ekonomiskt?

– Det jobbar vi med. Jag vet inte helt än, men det är så klart en jävligt stor investering, säger Petter Solberg.

Är det 100 miljoner?

– Nej, där är vi inte. Det är kanske inte rätta tiden att bygga eftersom priserna på allt material gått upp, men nu har jag kommit så långt och när jag bestämt mig gör jag det.

Här, bredvid högkvarteret PSRX, sker första projektet med två byggnader på vardera 1500 kvadrat.
Här, bredvid högkvarteret PSRX, sker första projektet med två byggnader på vardera 1500 kvadrat. Foto: Olle Persson

Två hus ska uppföras bredvid varandra intill familjen Solbergs företag PSRX lokaler på industriområdet cirka en kilometer från Torsby centrum och ett vid infarten från E45:an, intill handelsområdet Kajsheden, där Dollarstore, Jysk och Allsport finns och 2023 även Jem & Fix.

– Jag tror det är viktigt att folk förstår att det händer saker här i Torsby och Värmland, säger Petter Solberg, 47.

Rallyvärldsmästaren och dubble rallycrossvärldsmästaren är hemlighetsfull om framtida projekt inom motorsporten. Just nu har han all fokus på att hjälpa fram sonen Oliver i rally-VM. Men han har tidigare berättat om planer att starta ett fabriksteam i rally.

– Detta byggs till ett brett spektra, jag kan göra om till det jag vill.

Den förestående satsningen handlar dock främst om att bygga lokaler för uthyrning till företag.

– De här två byggena blir mitt första projekt. Det är 3000 kvadrat grundplatta, två hus på 1500 kvadrat. Ena får två våningar, den andra kan också bli två. Det ska bli lagerlokaler, butik, kontor, förklarar Petter Solberg när han visar NWT runt på tomten nära motorsporthögkvarteret PSRX.

Här är ritningen till ett av husen, som är tänkt att hyras ut till företag som till exempel lagerlokaler och kontor.
Här är ritningen till ett av husen, som är tänkt att hyras ut till företag som till exempel lagerlokaler och kontor. Foto: Olle Persson

Förberedelser är gjorda och de flesta kontrakt för genomförandet tecknade. Innan 2022 är slut ska det vara klart.

– Planen är att börja i maj, byggnaderna kommer i moduler från ett svenskt företag i september. Vi ska göra grönområde med uteplatser. Intresset är väldigt stort, berättar Petter Solberg.

– Jag och Pernilla gör det här tillsammans med företagaren Henrik Spets, som har mycket erfarenhet på sitt område. Istället för att göra allt själv är det bra att göra det tillsammans med någon. Firman heter Solberg och Spets.

Per-Inges äldsta grävmaskin, som står och rostar bland annat skrot, blir ett sätt att så att säga knyta ihop säcken.

– Den ska stå vid framsidan av bygget och belysas.

Projekt nummer två, intill väg 45, riktar sig mer mot industrin och ska genomföras under 2023.

– Det blir 4500 kvadratmeter, kanske 5000 om det går. Vi vill ha någon stor firma, en matkedja kanske. Det kan hjälpa hela kommunen.

Även där är vatten och el redan draget.

Petter Solberg har sparat alla overaller och hjälmar, som den han håller till rallycross-Volvon från 1995. Just nu finns grejerna i ett rum verkstaden, men ett museum ingår i byggplanerna.
Petter Solberg har sparat alla overaller och hjälmar, som den han håller till rallycross-Volvon från 1995. Just nu finns grejerna i ett rum verkstaden, men ett museum ingår i byggplanerna. Foto: Olle Persson

Petter Solberg tänker också inrymma ett museum över sin motorsportkarriär i någon av lokalerna.

– Om det blir fullt där uppe kanske jag bygger museet här istället, på andra våningen och ha glasmonter med belysning så det syns när man kör förbi, säger han när han visar tomten närmast vägen.

Det kan istället bli i ytterligare att nybygge intill.

– Drömmen var att bygga i glas över vattnet här. Jag har inte glömt det heller.

Han har samlat på sig mängder av föremål.

– Jag har sparat alla hjälmar, overaller och nästan alla bilar från alla tävlingar jag har kört sedan jag var 18 år. Jag har 500–600 pokaler, plus att Oliver drar hem också.

Petter äger totalt 30 bilar.

– Väldigt många är tävlingsbilar men grymma personbilar också, som McLaren, Porsche och Aston Martin. Jag har fått tag i första bilen jag hade när jag fyllde 18, en Fiat 650.

Mannen som sålde bilen skulle från början bara ha skrotpriset för den.

– De hade bjudit över varandra så jag var tvungen att betala 25 000 mer. Jag har gjort i ordning den så den är som helt ny.

Hur finansierar du allt det här, sponsorer?

– Nej, det är eget.

Är det pengarna du tjänat på din motorsport?

– Jag har gjort mycket annat också, investeringar under många år. Jag har varit med i många företag som ingen vet om, mest i Norge. Jag är fortfarande med i många stora.

Petter Solberg är hemlighetsfull igen, men ger ett exempel.

– Jag var med i Bank Norwegian när de startade, och det blev ju jättesuccé. Allt jag gjort har blivit bra.

Även området Sjöplatån, som Petter köpte tillsammans med Per-Inge Walfridsson 2008, strax norr om Torsby drar in pengar.

– Jag köpte egentligen för Olivers skull, det var planlagt för hans framtid. Nu har vi sålt 20–30 tomter och har kanske 40 kvar. Vi har anlagt grillplats, lekplats, båtplats och belysning där. Vi kunde ha profilerat området mer, men det har inte varit mitt fokus och det är ingen brådska.

Ny vicepresident

Petter Solberg tävlar inte själv längre, men har fullt upp ändå. Plötsligt måste han kasta sig in i ett viktigt digitalt FIA-möte.

Han är nämligen nyvald som vicepresident till Felipe Massa i förarkommissionen.

Solberg VM-laddar med att bygga drömboende i 200 år gammalt husViktor, 7, drömmer om VM-titlar: ”Jag vill bli som Petter”

Artikeltaggar

MotorsportOliver SolbergPetter SolbergRallyTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.