Hoppa till huvudinnehållet

Oro om moskéfinansiering

Publicerad:
Qatar, här huvudstaden Doha, skall inte få fäste i Karlstad. Foto: Kamran Jebreili/AP

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Enligt en rapport från Försvarshögskolan har den Islamiska kulturföreningen sökt bidrag från organisationen Qatar charity för byggandet av en moské på Rud i Karlstad. Det bekräftar den stora oro många kände inför moskébeslutet. Att fundamentalistiska stater i Mellanöstern finansierar moskébyggen i väst brukar ofta betyda att de också kommer att påverka inriktningen där.

Det säger bland annat analytikern Magnus Normark på Totalförsvarets forskningsinstitut till Sveriges Radio, som var först med att rapportera om det. Försvarsanalytikern Peder Hyllengren säger samma sak till NWT. "Jag tycker det är oroväckande med utländsk finansiering därför att den ofta är förknippad med aktörer som har en odemokratisk agenda."

Nu framgår det inte om föreningen fått några bidrag, och ordföranden Rauf Ahmadi slår förstås ifrån sig. Icke desto mindre är det alltjämt efter alla år oklart hur och vilka som är tänkta att betala för moskébygget.

Kommunalrådet Erik Nilsson (KD) uttrycker också oro och uppgifterna från Försvarshögskolan kan inte avfärdas utan vidare. Det var bland annat sådan här saker som gjorde att flera partier – Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna – var motståndare till att det byggs en moské på Rud. Men en politisk majoritet ville annorlunda.

Qatar är en absolut monarki vars statsreligion är den sunnimuslimska wahhabismen – samma hårdföra typ av islam som i Saudi-Arabien. Landet har periodvis anklagats för att understödja terrorism, även av sina grannländer, och har starka band till Muslimska brödraskapet. Att de får in en fot bland Karlstads muslimer måste motverkas och det finns all anledning att ta varningarna på allvar.

Artikeltaggar

Erik NilssonFOIFörsvarshögskolanIslamiska kulturföreningenIslamismKarlstadKarlstads kommunKristdemokraternaLedareModeraternaMoskéerQatarRauf AhmadiRudSaudiarabienSverigedemokraterna