Ett år efter mordbranden på HVB-hemmet: ”En arbetsam tid”

Publicerad:
HVB-hemmet i Hillringsberg utanför Glava brann ner till grunden den 20 mars 2021. Foto: Magnus Högberg

En lördagskväll i mars 2021 utsattes HVB-hemmet i Hillringsberg utanför Glava för mordbrand. Hela byggnaden brann ner till grunden.

Ett drygt år har nu passerat. Ur en tragedi växte det fram en förbättring.

– Byggnaden vi är i nu har ett annat värde rent socialt. Den fångar upp en samvaro, säger föreståndaren Karolina Defalva, som ser tillbaka på en arbetsam tid.

Hela byggnaden från 1800-talet som en gång i tiden var arbetarbostad för anställda vid Hillringsbergs bruk totalförstördes. En man i 50-årsåldern, klient på hemmet, häktades för grov mordbrand och erkände senare brottet. Det blev många samtal om händelsen och verksamheten fick stöd från bygden runt omkring och många andra.

– Ja, det var en stor händelse för oss. Tiden har ju haft sin gång och nu tänker jag inte på det längre. Men det var en arbetsam tid där vi gav järnet. Många av oss pumpade väldigt mycket kärlek för att hålla uppe lågan och ljuset i människorna runt om oss, säger Karolina Defalva och fortsätter:

– Det var en svår tid för alla inblandade, men ingen klient flyttade och personalen blev kvar. Det fick inga sociala konsekvenser. För mig var det viktigt att det inte var uppsåtligt och att det var en rättegång som gick väldigt bra till. Det var öppet och ärligt. Det här var ju en klient som varit väldigt länge hos oss.

Hillringsbergs HVB är ett specialiserat behandlingshem för vuxna män med missbruk och psykisk ohälsa.

– Det här var inte det värsta som våra klienter varit med om. Det är en grupp som är ganska tandad. Vi har haft ett fint samarbete med psykiatriker, sjuksköterskor, psykologer och jag som terapeut. Vi har jobbat mycket för att få ett tryggt område med många insatser.

”Långsamt projekt”

Efter att branden hade totalförstört det gamla HVB-hemmet med tolv platser pratades det tidigt om stora planer på att återskapa hemmet på samma ställe, men det har dragit ut på tiden.

Efter mordbranden: HVB-hemmet ska återuppbyggas

– Det var ett mycket större och långsammare projekt än vad vi förväntat oss. Det jag vet är att det fortsatt är på arkitektbordet. Det tar för lång tid och det går inte att vänta på att ett stort hus byggs.

Istället har man byggt ut den befintliga byggnaden, som man direkt tog i bruk efter branden.

– Eftersom verksamheten har varit i full gång hela tiden och att det är ett tryck på platser har vi varit tvungna att finna snabbare lösningar. Då blev det mer effektivt att bygga på platsen där vi är eftersom vi har åtta platser här.

Hur många nya platser verksamheten nu får är något man diskuterar i samråd med IVO gällande säkerhet och trygghet.

– Det blir två, fyra, eller eventuellt sex nya platser i byggnaden utanför. Den här utbyggnaden är klar om bara några veckor.

Blev en förbättring

Det gamla huset med anor från 30-talet har också rustats upp.

– Vi har byggt in en ny låsstruktur för att det ska vara säkert och tryggt. Vi har byggt igen vissa dörrar och öppnat andra för att det ska bli lätt för personal att ta sig in till klienter, samtidigt som klienterna inte lätt ska ta sig in till andra klienter. Köket är också helt nytt.

Ur en tragedi växte det fram något som blev till en förbättring.

– Byggnaden vi är i nu har ett annat värde rent socialt. Den fångar upp en samvaro, då vi bor närmare varandra här än vad vi gjorde förut, samtidigt som alla bor rymligt. Folk rör sig också mer i gemensamhetsutrymmena. Vi som personal är oftare inne hos klienterna upplever jag. Det blir en större familjekänsla här.

För ett knappt år sedan fanns stora planer på att bygga upp hvb-hemmet på samma plats. Ett projekt som dragit ut på tiden. På bilden Christer Andersson och föreståndare Karolina Defalva.
För ett knappt år sedan fanns stora planer på att bygga upp hvb-hemmet på samma plats. Ett projekt som dragit ut på tiden. På bilden Christer Andersson och föreståndare Karolina Defalva. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

HillringsbergHVB-hemIvoMordbrandVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare