Vårdförbundet fick inte information om politikernas förslag att höja lönerna för sjuksköterskorna i dygnet runt-vården.
Samtidigt säger regionrådet Marianne Utterdahl (SIV) att valet stod mellan lönehöjningen eller att hyra in sjuksköterskor.
Som NWT tidigare berättat får sjuksköterskor som jobbar i dygnet runt-sjukvården sin månadslön höjd med 2 000 kronor från juni.
– Vi är glada att man över huvud taget satsar på våra yrken, men det är inte tillräckligt som vi ser det, säger Camilla Gustafsson, som är ordförande för Vårdförbundet i Värmland.
Hon är också delvis kritisk mot satsningen.
– Den har inte förankrats alls.
Det normala är att politiker inte beslutar om exakt vilka löneökningar en viss grupp anställda ska ha.
– När vi frågar politikerna varför de inte kan göra si eller så då säger de ”vi får inte gå in och detaljstyra” och ändå så gör de det.
Hon hade föredragit att regionens chefer fått de pengar som behövs för att rekrytera och behålla personal.
Kan skapa nya problem
Camilla Gustafsson befarar också att höjningen för sjuksköterskorna i dygnet runt-vården skapar nya problem.
– Nu riskerar man att någon säger upp sig för att man inte blir satsad på eller att det dränerar sjuksköterskor från mottagningsverksamhet eller öppenvård in till dygnet runt-verksamheten.
Då befarar hon att ännu fler patienter inte når öppenvården och till sist hamnar i slutenvården.
– Politikerna borde ta ett ansvar för alla bristyrken och för hela vården, inte bara 24/7-vården.
Alternativet att hyra in
Marianne Utterdahl (SIV) är regionråd, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden och ledamot i regionstyrelsen.
– Det stämmer att det här är ett ovanligt tilltag, säger hon om Vårdförbundets kritik mot bristande förankring.
Vad säger du om kritiken att det är detaljstyrt?
– Å ena sidan har jag full respekt för vad hon säger. Men nu står vi inför en situation som vi sluppit tidigare och det är att ta in hyrsjuksköterskor. Vi vill hellre satsa på de sjuksköterskor vi har själva först.
Hur länge har ni insett att det var det valet ni stod inför?
– Vi har haft täta dialoger med hälso- och sjukvårdsledningen om att det har varit bekymmersamt inför sommaren.
Hon säger att de andra insatser som görs inte har hunnit få genomslag.
– Och vi vill verkligen inte få in hyrsjuksköterskor, för det blir en destruktiv spiral som inte gynnar varken patienter, medarbetare eller skattebetalare.
Enligt Marianne Utterdahl har Värmlands grannregioner lockat sjuksköterskor i dygnet runt-vården och satsningen behövdes för att ha konkurrenskraftiga löner.
... vi vill verkligen inte få in hyrsjuksköterskor, för det blir en destruktiv spiral som inte gynnar varken patienter, medarbetare eller skattebetalare.
Om risken för att sjuksköterskor som inte får del av höjningen säger upp sig eller söker sig till dygnet runt-vården säger hon:
– Det är alltid vanskligt när politiker lägger sig i lönen, samtidigt förväntar sig alla att vi ska bry oss om lönepolitiken och nu blev det lite bråttom.
Oppositionskritik
Regionstyrelsen beslutade också att se över löner och ersättningar för alla yrkesgrupper i vården för att få konkurrenskraftiga löner.
– Vi är medvetna om att det är många grupper som tycker att de har släpat efter, säger Marianne Utterdahl.
Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna yrkade på återremiss av förslaget om att höja lönerna för sjuksköterskorna i dygnet runt-vården.
Regionrådet Mats Sandström (S) vill hellre att frågan hanteras av arbetsgivare och fack och att man behöver värdera effekten på andra grupper.
– Jag tycker att det måste vara en dialog mellan våra anställda hr-experter och de fackliga organisationerna och sedan en politisk bedömning.
Ljubica Jasic Modin är regionråd för Sverigedemokraterna.
– Vi ser att det är fruktansvärt orättvist mot andra yrkeskategorier. Om man ska göra en lönesatsning måste man göra det utifrån ett helhetstänk, säger hon.
Läs tidigare artiklar:
Klart: Rejäl löneökning för sjuksköterskorUtterdahl (SiV): Därför står undersköterskor utanför löneökningenSjuksköterskors löner höjs med 2 000 kronor: ”Hoppas få fler medarbetare”