Kommunen förstör tillgängligheten till isbanan i Skattkärr

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Hjälp till att underlätta det lokala, spontana friluftslivet istället för att stjälpa”, skriver insändarskribenten. Genrebild.
Foto: Tobias Röstlund
Liksom isbanan på Romstad har tjänat stadsbor har Lerampa vid Herrön i decennier använts till diverse vinteraktiviteter av Skattkärrsbor. I området har kommunen senaste åren utvecklat ett fågelområde med utkikstorn och fina vandringsvägar som vänder sig till kommunens samtliga invånare. Tyvärr har man då tagit i anspråk en nära parkeringsyta för att där göra fler grillplatser.

Skridskoåkarna har brukat använda den nära parkeringen för att lätt ta sig till isen som i skridskohänseende mest brukas av barn.

Parkeringsplatsen blockerades i vintras mitt i skridskosäsongen med betongsuggor som kommunen placerat ut. Avsikten var att det i sinom tid skall göras fler grillplatser, onödigt att föregripa den händelsen och förstöra för bilparkering fler månader innan något eventuellt skall ske. Kommunen har, då jag sedan ett år ifrågasatt varför de skall förstöra lättillgängligheten till isen, meddelat att de haft samråd om området som om det skulle ge fulla rättigheter. Jag fick inget svar då jag frågat vem de haft samråd med men när jag undersökt så är det Länsstyrelsen, inte Skattkärrsbor. Samrådet gäller dessutom inte gamla parkeringsplatsen. Vandringsleder och fågeltorn är ganska handikappanpassade så jag förstår inte hur man kan stänga en nära parkeringsyta och tvinga rörelsesvaga att nyttja en parkering 100 meter ifrån där vandringsleden startar, dessutom är det en ganska stor nivåskillnad. Inte lätt med rullstol eller kärlkramp.

Hjälp till att underlätta det lokala, spontana friluftslivet istället för att stjälpa. Barnfamiljer kommer, om kommunen genomför sina planer, att få gå från nya parkeringen med skridskopackning i halka nerför den sluttande Herrövägen, kanske de också har ved med för att tända grillen. Eller som jag tror effekten kommer att bli, barnfamiljer kommer att avstå skridskoäventyr på Lerampa och söka sig till andra platser eller helt enkelt avstå skridskoutflykter.

Gör nya grillplatser på annat ställe, kanske vid nya parkeringen och gör förbättringsåtgärder vid lilla parkeringen för de ursprungliga brukarna, förbättringar underlättar för skridskoåkarna att komma ner till isen. Isen används ibland också som bana för fyrhjulskörning. Fordonen som även används för plogning av skridskoisen körs på släpkärror som lastas av på mötesplatsen längs Herrövägen. Gör invånarna en tjänst och förläng mötesplatsen samt gör en bättre fungerande nerkörningsramp mot isen i anslutning till mötesplatsen.

Lerampa har fördelen att isläggas tidigt och när dessa förbättringar för Skattkärrsbarnen är gjorda vore pricken över i att det fixas nya lätta målburar till nästa vinter. De gamla som lånats ut av någon entusiast börjar med åren bli aningen luggslitna.

Leif Mellqvist

Skattkärr

***

SVAR DIREKT: Har fått önskemål om fler grillplatser

Som du skriver har vi de senaste åren gjort insatser för att tillgänglighetsanpassa vandringslederna vid Herrön och Fiskartorpet. Skälet till att gamla parkeringen stängts av är att vi vill fortsätta denna satsning och få till en tillgänglighetsanpassad grillplats. Det ger en bättre upplevelse för alla runt vandringsleden, oavsett hur man tar sig fram. Vi har fått önskemål från besökare om fler grillplatser och en del har även uttryckt en önskan om att slippa bilar vid rastplatsen. Detta kräver en plan yta och därför har vi sett att den gamla parkeringen har varit en lämplig plats om vi stänger den för biltrafik. Det finns trots allt en annan parkering i närheten.

Vi har förståelse för att det här gör det svårare för skridskoåkare att komma nära naturisen på Lerampa men ser ingen annan lösning. Vi tror och hoppas ändå att de flesta kommer att fortsätta nyttja isen precis som tidigare. Vår intention var inte att försvåra för vinteraktiviteter men vi kan heller inte uppmana till åkning på okontrollerad naturis som det här är. Därför anser vi inte att det är lämpligt för kommunen att göra en nedkörningsramp för fyrhjulingar som du föreslår. Vi avråder från att köra med fyrhjulingar på kommunal mark utifrån säkerhet och terrängkörningslagen.

Håkan Eriksson

enhetschef Skog och friluftsliv, Karlstads kommun

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.