Hoppa till huvudinnehållet

Fem undersköterskor får dela på 100 000 kronor – efter utebliven ob-ersättning

Publicerad:
Plånboken kan fyllas på för undersköterskan Linda Halvordsson (till vänster) och några av hennes kollegor som har fått tillbaka totalt 100 000 kronor att dela på i tidigare obetald övertidsersättning. Något som förstås hon själv, kollegorna och fackliga ombudet på Kommunal, Marita Johnsen, gläds åt.
Plånboken kan fyllas på för undersköterskan Linda Halvordsson (till vänster) och några av hennes kollegor som har fått tillbaka totalt 100 000 kronor att dela på i tidigare obetald övertidsersättning. Något som förstås hon själv, kollegorna och fackliga ombudet på Kommunal, Marita Johnsen, gläds åt. Foto: Conny Hultgren

Fem undersköterskor i Bengtsfors kommun får dela på 100 000 kronor. Detta sedan det visat att sig att deras övertidsersättningar inte betalats ut.

– Nu har pengarna betalats tillbaka och det känns bra. Det är inga hard feelings, säger Linda Halvordsson, som är en av de berörda.

Undersköterskor: ”Ohållbar arbetsmiljö – vi överväger säga upp oss”

– Jag blev fundersam när jag såg lönespecifikationerna för min egen och min mammas löner. Det skulle ha varit mer pengar utbetalt i övertidsersättningar. Sedan visade sig det här vara ett fel som berörde även fler av våra kollegor, säger Linda Halvordsson.

Det handlade om totalt cirka 100 000 kronor som inte betalats ut från perioden januari till november ifjol till fem undersköterskor på Solbackens särskilda boende i Billingsfors.

– Det här visar hur viktigt det är att man verkligen hör av sig när man ser att något är fel. När arbetsgivaren fick reda på och räknade på det insåg man att det hade blivit fel. Nu har arbetsgivaren bett om ursäkt och pengarna har betalats ut retroaktivt, säger Marita Johnsen, expeditionsansvarig på fackförbundet Kommunal i Bengtsfors.

”Inga hard feelings”

Det är heller inga hard feelings från Linda Halvordsson och hennes kollegors sida meddelar hon.

Nu känns det bra. Jag har aldrig varit med om tidigare att det blivit så här, men det har varit pandemi och annat så visst kan det bli fel. Men nu har det rättats till.
Linda Halvordsson, undersköterska

– Nu känns det bra. Jag har aldrig varit med om tidigare att det blivit så här, men det har varit pandemi och annat så visst kan det bli fel. Men nu har det rättats till.

Vad ska de nu utbetalda pengarna användas till?

– Det blir säkert lite olika. Någon av kollegorna hade haft problem med fuktskador hemma i huset och behövde åtgärda det och någon annan ville passa på att hälsa på sin mamma i USA, säger Linda Halvordsson.

”Felaktigt underlag”

Från arbetsgivarhåll säger Anders Alin, personalchef på Bengtsfors kommun, följande.

– Vi hade fått in felaktigt underlag när de gäller de berörda personernas sysselsättningsgrad och övertidsersättningar. Men vi har haft en bra samverkan med Kommunal och nu rett ut detta. Det här är inget vi har råkat ut för tidigare och inget jag är orolig för ska behöva hända igen, säger Anders Alin.

Artikeltaggar

Anders AlinBengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)KommunalMarita JohnsenUndersköterskaVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.