Hoppa till huvudinnehållet

Politikerns oro om Qatarpengar till Karlstadsmoské: ”Fiskar i grumligt vatten”

Publicerad:
Den tänkta moskén på Rud i Karlstad. Foto: Daniel

Islamiska kulturföreningen i Karlstad har sökt finansiering från organisationen Qatar charity, uppger Försvarshögskolan i en ny rapport.

– Vi ser en jättestor risk, säger Erik Nilsson (KD).

Men föreningen slår tillbaka mot uppgifterna.

– Ett slutet av april-skämt, säger ordföranden Rauf Ahmadi.

Det är i en ny rapport från Försvarshögskolan där det slås fast att föreningen i Karlstad 2017 skickade in en ansökan till Qatar charity med begäran om finansiellt stöd för moskébygget. Något som P4 Värmland var först med att berätta.

NWT har tagit del av handlingen som är ett dokument på flera sidor där projektet beskrivs i sin helhet och att man behöver 20 miljoner kronor.

Dokumentet, som är på arabiska, nådde Försvarshögskolan i samband med en läcka från Qatar charity.

– Det kommer ifrån ett par franska journalister som fick tag i det genom en större samling dokument under 2019, säger Magnus Normark, senior analytiker på Försvarshögskolan, som skrivit om Karlstad i rapporten.

Ansökan är allmän och inte riktad mot någon särskild person eller organisation, enligt översättningen. Bifogat med ansökan fanns även ett fotografi på en känd qatarisk imam som har kopplingar till den qatariska staten.

– Vi har studerat ett antal svenska religiösa samfund som ansökt om bidrag och inte sällan skickar de sin förfrågan till mer än ett land. Så det är ganska sällan det är specifikt formulerat.

”Oroväckande”

I rapporten från Försvarshögskolan framkommer det liknande uppgifter om att andra svenska organisationer vänt sig till finansiärer som Qatar charity.

– Jag tycker det är oroväckande med utländsk finansiering därför att den ofta är förknippad med aktörer som har en odemokratisk agenda. Finansiering kommer i regel med inflytande. Det vore en olycklig utveckling för Karlstad och Värmland med den typ av utländskt inflytande även om vi i det här fallet inte vet om ansökan beviljats, säger försvarsanalytikern Peder Hyllengren.

”Jag tycker det är oroväckande med utländsk finansiering därför att den ofta är förknippad med aktörer som har en odemokratisk agenda”, säger försvarsanalytikern Peder Hyllengren.
”Jag tycker det är oroväckande med utländsk finansiering därför att den ofta är förknippad med aktörer som har en odemokratisk agenda”, säger försvarsanalytikern Peder Hyllengren. Foto: Anders Hanson

Det är inte olagligt att få finansiering från utlandet, men Försvarshögskolan ser allvarligt på det.

I rapporten framgår det att det inte är känt om föreningen i Karlstad fick finansiering av Qatar charity eller någon annan i Gulfregionen. Försvarshögskolan sökte moskén i Karlstad via mejl till sin rapport, men fick inga svar.

Varför?

– Jag har inte fått det, annars skulle jag svara, säger Rauf Ahmadi, ordförande.

Men han slår tillbaka mot Försvarshögskolans slutsatser. Han säger att han varken sökt eller fått bidrag från utlandet.

– De har skämt ut sig. Det är ett april-skämt, slutet av april-skämt.

– Finns det något bevis att vi har varit där? Nej. Finns det något bevis i att det här brevet är riktat till Qatar? Nej. Varför snackar vi om detta? Det är slöseri med tid.

 Rauf Ahmadi, ordförande för Islamiska kulturföreningen i Karlstad.
Rauf Ahmadi, ordförande för Islamiska kulturföreningen i Karlstad. Foto: Lisa Olaison

Rauf Ahmadis uppmaning

Rauf Ahmadi menar att dokumentet som hittats finns överallt, och har inte skickats till någon specifik.

– Alla som kommer till moskén får ett. Det här häftet, våra reklamblad, finns hos vem som helst. Det kan vara hos vänster- och högerextremister, det kan vara i Qatar, i Australien och i Frankrike.

Föreningen har i dag samlat in fem miljoner kronor och väntar nu på svar från ett företag om att fortsätta byggprocessen. Enligt Rauf Ahmadi har alla donationer kommit från privatpersoner i Sverige och pengar som kommer med krav tar han inte emot.

– Min uppmaning till Försvarshögskolan: om ni kommer med ett enda bevis som kan sätta dit oss, ett enda bevis – det minsta lilla – och jag kommer lägga ner projektet.

Vi ser en jättestor risk att det kommer mer på köpet med pengar från Qatar.
Erik Nilsson (KD).

Karlstadspolitikern Erik Nilsson (KD) tar Försvarshögskolans uppgifter på stort allvar.

– Jag och vi från KD har från början påtalat en oro om var finansieringen kommer ifrån. Vi har ställt frågan tidigare och fått väldigt svävande svar, säger han och fortsätter:

– Vi ser en jättestor risk att det kommer mer på köpet med pengar från Qatar. Vi kommer aldrig vara med och medverka till det.

Erik Nilsson (KD),  kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
Erik Nilsson (KD), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden. Foto: Helena Karlsson

Trots att Rauf Ahmadi slår tillbaka är Erik Nilsson skeptisk:

– Tyvärr visar det här att man varit och fiskat i grumligt vatten. Jag blir tveksam och har ingen anledning att misstro Försvarshögskolan.

Artikeltaggar

Erik NilssonFörsvarshögskolanIslamiska kulturföreningenKarlstadMoskéerPolitikRauf AhmadiSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.