Hoppa till huvudinnehållet

Avtalet klart: Värmlandsmontern blir av – men bantas och flyttas

Publicerad:
Fika vid Värmlandsmontern är en klassiker på bokmässan. Foto: "Rolf Matthies"

Nu är avtalet påskrivet och klart: Region Värmland kommer att ha en monter på Bokmässan i Göteborg i höst.

Men den blir mindre än tidigare och på en ny plats.

Efter två års pandemipaus var det inte självklart att Värmlandsmontern skulle komma tillbaka när bokmässan planerar sin återkomst i full skala i höst.

– Det har varit bra diskussioner där olika idéer och alternativ tagits upp, och där vi också resonerat kring det som vi ser som utmaningar, ekonomin till exempel, säger Region Värmlands nya kulturchef Karin Karlsson i ett pressmeddelande från regionen.

”Mycket pengar”

Värmlandsmontern brukar kosta, med personalkostnader inräknade, 800 000 kronor.

– Det är mycket pengar, och det är därför viktigt att undersöka hur vi ska tänka angående Värmlandsmontern i framtiden. Kanske kan vi vidga ansvaret och finansieringen av montern i samverkan med andra regioner eller andra aktörer? säger Elisabeth Kihlström, ordförande i kultur- och bildningsnämnden.

Hon har inte fått någon specificerad prislapp ännu på årets monter, men den ska bli billigare, och hon tycker att höstens mässdeltagande blir i ”lämplig utsträckning utifrån de förutsättningar som finns nu”.

Fler satsningar

Nedbantningen innebär att Värmlandsmontern både blir mindre och placerad på en annan plats än vanligt. Enligt pressmeddelandet har regionen dock fått löfte om att få återkomma på sin tidigare plats 2023 ”om det blir aktuellt”.

Att mäss-satsningen bantas innebär att Region Värmland kan frigöra medel för andra insatser som främjar litteraturlivet i Värmland, framhålls i pressmeddelandet.

Värmlands bokfestival är också viktig, framhåller Region Värmland.
Värmlands bokfestival är också viktig, framhåller Region Värmland. Foto: Lena Richardson

– Många värmländska författare och ett antal andra aktörer inom kulturlivet tycker att Värmlands Bokfestival är en viktigare mötes- och marknadsplats än Bokmässan i Göteborg, och det får man också ha respekt för. Inte minst vill vi fortsätta att utveckla bokfestivalen som ett evenemang som samlar barn och unga, säger Karin Karlsson.

Nu är det också klart att regionen även i höst kommer att samarbeta med föreningen Värmlandslitteratur om Värmlandsmontern.

Artikeltaggar

Bokmässan i GöteborgFörfattareKarlstadLitteraturNöje/KulturRegion VärmlandSamhälleVärmlands länVärmlandsmontern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.