Hoppa till huvudinnehållet

Stora vårsalongen bjuder in till upptäcktsfärd: ”Här finns alla variationer”

Publicerad:
Käthy Nilsson från Säffle konstförening spanar ner i Annika Sagliens skulptur, ett av många verk som överraskar när Värmlands konstförenings vårsalong gästar Toms verkstad i Säffle.
Käthy Nilsson från Säffle konstförening spanar ner i Annika Sagliens skulptur, ett av många verk som överraskar när Värmlands konstförenings vårsalong gästar Toms verkstad i Säffle. Foto: Lena Richardson

Plaskande vatten, oroande keramikkroppar, foton från Nicaragua, stenar som utmanar tyngdlagen och busiga moln – och på det en kärleksbomb redo att brisera till stöd för krigets offer.

Det är en i högsta grad omväxlande vårsalong som öppnar i Toms verkstad i Säffle på lördag.

– Här finns alla variationer, säger Elsa Hallbäck i Värmlands konstförening.

Värmlands konstförenings årliga vårsalong landar i år hos Säffle konstförening. Tjugo konstnärer har fått bidra med verk och resultatet är en bländade blandning.

– Vi vill ha många olika uttryck. Här finns måleri, här finns linoleumsnitt och alla möjliga variationer och uttryck: foto, väv och textil. Det är också kul att det är så varierat, det gör mycket när man går runt här, säger Elsa Hallbäck, styrelseledamot i Värmlands konstförening.

Elsa Hallbäck från Värmlands konstförening gillar att det är mycket skulpturer på den värmländska vårsalongen. Här står hon vid Arvikakonstnären Ulf Johnsons Open globe i röd granit och diabas, som trots sin tyngd ser ut att utmana själva tyngdlagen.
Elsa Hallbäck från Värmlands konstförening gillar att det är mycket skulpturer på den värmländska vårsalongen. Här står hon vid Arvikakonstnären Ulf Johnsons Open globe i röd granit och diabas, som trots sin tyngd ser ut att utmana själva tyngdlagen. Foto: Lena Richardson

Nya får fri lejd in

Bland de tjugo utställarna finns sex nykomlingar i Värmlands konstnärsförbund.

– De nyinvalda tar vi alltid med på den här salongen, för att de ska komma in i folks medvetande, säger Elsa Hallbäck.

– Och de var ovanligt många i år, åtta stycken. Det brukar vara runt fem. Och sen försöker vi få dem som inte ställt ut på några år att komma igen, säger Stefan Norén, tills nyligen ordförande i föreningen.

Stefan Norén rättar till Skilda världar av Per Erik Aronson, Brunskog.
Stefan Norén rättar till Skilda världar av Per Erik Aronson, Brunskog. Foto: Lena Richardson

”Jag älskar vatten”

Mathias Frykholm hör till nykomlingarna i gänget och visar två målningar i sin typiska, realistiska stil: en svartvit målning med en Vänerfyr och en färgstark med en kvinnlig konstnärskollega i Räggårdsviken.

– Jag älskar att måla vatten. Jag bor på Hammarö nära Vänern så det är lätt att hitta inspiration, säger han.

Mathias Frykholm är en av de nyinvalda medlemmarna i konstnärsförbundet, som får chansen att ställa ut på vårsalongen.
Mathias Frykholm är en av de nyinvalda medlemmarna i konstnärsförbundet, som får chansen att ställa ut på vårsalongen. Foto: Lena Richardson

Lena Hautoniemi, Årjäng, hör till dem som varit med längre i konstnärsförbundet. Också hon visar vattenmålningar som det nästan skvalpar om i sin realism.

Det som nu är tre stora oljemålningar började som foton från en utflykt till en sjö. I fem år ruvade hon på dem:

– Jag sparade dem i en mapp på datorn som hette ”kanske oljemålningar”.

Konstköps-chocken

När hon äntligen gjorde slag i saken och målade upp dem i storformat hade det hunnit bli pandemi och hon gjorde snart en intressant upptäckt: folk kom, gillade vad de såg och var redo att handla.

Lena Hautoniemi från Årjäng målar stora vattenbilder i olja som har både stark känsla och stark realism. Det nästan plaskar om dem!
Lena Hautoniemi från Årjäng målar stora vattenbilder i olja som har både stark känsla och stark realism. Det nästan plaskar om dem! Foto: Lena Richardson

– Jag har aldrig haft så mycket besök i ateljén som shoppat loss som under det året. Det chockade mig litegrann. Jag har haft besök från Skåne, Varberg, Oslo, Stockholm som åkt till Årjäng för att titta på målningarna. Jag hade visir och de hade munskydd och de tog med sig målningar hem, säger hon och berättar om kollegor som också märkt av en sådan pandemieffekt.

  • Glaskonst av Håkan Blomqvist, Högboda, sedd genom Ulf Johnsons Open globe.
    Glaskonst av Håkan Blomqvist, Högboda, sedd genom Ulf Johnsons Open globe. Foto: Lena Richardson
  • Annika Sagliens Humanoida livsbyggare kan både roa och oroa. De är gjorda i stengods och rotting. I bakgrunden verk av Mathias Frykholm.
    Annika Sagliens Humanoida livsbyggare kan både roa och oroa. De är gjorda i stengods och rotting. I bakgrunden verk av Mathias Frykholm. Foto: Lena Richardson
  • Profil i närbild av en av Håkan Blomqvists skulpturer.
    Profil i närbild av en av Håkan Blomqvists skulpturer. Foto: Lena Richardson
  • "Skilda världar” av Per Erik Aronson, Brunskog.
    "Skilda världar” av Per Erik Aronson, Brunskog. Foto: Lena Richardson
  • Annika Sagliens Skriet bjuder på ett överraskande innanmäte.
    Annika Sagliens Skriet bjuder på ett överraskande innanmäte. Foto: Lena Richardson
  • Käthy Nilsson från Säffle konstförening och Stefan Norén från Värmlands konstförening fixar hängningen av Annica Berglunds bilder.
    Käthy Nilsson från Säffle konstförening och Stefan Norén från Värmlands konstförening fixar hängningen av Annica Berglunds bilder. Foto: Lena Richardson
  • Det finns många bilder att prata om på en vårutställning. Staffan Jofjell har dessutom några extra i mobilen.
    Det finns många bilder att prata om på en vårutställning. Staffan Jofjell har dessutom några extra i mobilen. Foto: Lena Richardson
  • Eva Vogel-Rödin, Väderstad, har samlat begagnade textilier till de tankeväckande skulpturerna Smulor - emietter - crumble.
    Eva Vogel-Rödin, Väderstad, har samlat begagnade textilier till de tankeväckande skulpturerna Smulor - emietter - crumble. Foto: Lena Richardson

– Folk har tänkt på sina tomma väggar hemma kanske och tittat mer på konst. Pandemin har fått oss att stanna till och betrakta mer ingående det vi ser, säger hon.

Förhoppningsvis sitter den effekten i, nu när pandemin klingat ut och vårsalongen står rustad med styrkebesked från Värmlands konstliv.

Veronica Odén från Åmål tar besökarna med till Berlin, där hon hämtat motiv till många av sina bilder. Hon varierar mellan torrnål och linoleumtryck och på vårsalongen visar hon det sistnämnda. ”Jag var trött på min torrnål och en kompis hade en bit linoleum och ett verktyg. Jag fick det av henne och tyckte att det här var kul! Jag tycker om arbetsprocessen, jag tycker om att sitta där och karva, det blir så meditativt. Sen är det så spännande att göra första trycket!”
Veronica Odén från Åmål tar besökarna med till Berlin, där hon hämtat motiv till många av sina bilder. Hon varierar mellan torrnål och linoleumtryck och på vårsalongen visar hon det sistnämnda. ”Jag var trött på min torrnål och en kompis hade en bit linoleum och ett verktyg. Jag fick det av henne och tyckte att det här var kul! Jag tycker om arbetsprocessen, jag tycker om att sitta där och karva, det blir så meditativt. Sen är det så spännande att göra första trycket!” Foto: Lena Richardson

Bidrag till Ukraina

Att pandemin nu följts av nästa kris syns också i den ruffa konstlokalen. Nästan direkt innanför dörren står Per Erik Aronsons verk Love bomb, en kärleksbomb i keramik.

Den får alla som vill lägga bud på och pengarna som kommer in på det vinnande budet går oavkortat till Ukraina.

”Den här aggressiva toppen kan man ta av” säger Elsa Hallbäck och visar modigt hur Per Erik Aronsons keramikskulptur Love bomb är konstruerad.
”Den här aggressiva toppen kan man ta av” säger Elsa Hallbäck och visar modigt hur Per Erik Aronsons keramikskulptur Love bomb är konstruerad. Foto: Lena Richardson

– Den här vill han bidra med och det är jättefint gjort. Alla blir vi ju väldigt påverkade av den här situationen, så vi hoppas att många bjuder så det blir mycket pengar till Ukraina, säger Elsa Hallbäck.

Den som besöker vårsalongen under lördagen får även se graffiti-konstnären Robert ”Super-G” Forsberg från Karlstad måla på verkstadens fasad. Han har redan börjat på väggmålningen med jättebokstäver, som ska leda besökarna rätt till den lite udda konstlokalen i utkanten av Säffle centrum.

– Det ska stå Galleri Toms verkstad, upplyser Stefan Norén.

Staffan Jofjell, nyss prisad med både Thor Fagerqvist-stipendiet och Årets utropstecken, visar tre foton från Nicaragua, tagna på 80-talet. ”Det känns som wow! Att man fyller 70 behöver inte betyda att man ska lägga ner någonting, utan istället kan man känna en större frihet.”
Staffan Jofjell, nyss prisad med både Thor Fagerqvist-stipendiet och Årets utropstecken, visar tre foton från Nicaragua, tagna på 80-talet. ”Det känns som wow! Att man fyller 70 behöver inte betyda att man ska lägga ner någonting, utan istället kan man känna en större frihet.” Foto: Lena Richardson

Han är Tom

Och, till sist, undrar väl vän av ordning: Vem är Tom i ”Toms verkstad”?

– Jag heter Tom Hermansen och jag hade egentligen det här stället till att ha gamla bilar i, men upptäckte att man ju kan använda den till något annat. Jag är själv fotograf och gallerist sedan 80-talet med egen studio och nu har jag tagit upp det igen – fast jag trodde att jag var färdig med både gallerier och fotografi.

Det här är Tom Hermansen. Det är han som äger den före detta plåtverkstaden som blivit konsthallen Toms verkstad.
Det här är Tom Hermansen. Det är han som äger den före detta plåtverkstaden som blivit konsthallen Toms verkstad. Foto: Lena Richardson

Som tur var kom han på bättre tankar.

– Vi är glada att vi fått hit den här fantastiska utställningen och att vi har den här otroliga lokalen som vi haft nu i knappt ett år. Detta är vår tredje utställning här och vi trivs jättebra! säger Sylvia Tilleby, som är ordförande i Säffle konstförening, och lovar på stående fot att än fler konstupplevelser är att vänta – dock ännu hemliga.

Henric Westlunds berg och moln-skulptur ”Tunn luft” räcker från golv till tak, med ett stadigt berg och ett busigt moln svävande högt ovanför.
Henric Westlunds berg och moln-skulptur ”Tunn luft” räcker från golv till tak, med ett stadigt berg och ett busigt moln svävande högt ovanför. Foto: Lena Richardson
Utställningsfakta

Värmlands konstförenings vårsalong

Visas i Toms verkstad, Norelundsvägen 3 i Säffle.

De som ställer ut är:

– De konstnärer som valdes in i konstnärsförbundet i fjol: Renate Armatys, Uppsala, Mathias Frykholm, Karlstad, Marie Helsing, Karlskoga, Emma Nilsson, Karlstad, Björn Nordström, Karlstad, och Annika Saglien, Färjelanda. (Två andra nyinvalda har avstått från medverkan.)

– Konstnärsförbundets fjolårsstipendiat Henric Westlund, Östra Ämtervik, och mottagare av utmärkelsen Årets utropstecken Annica Berglund, Karlstad.

– Därutöver har konstföreningens styrelse bjudit in Per Aronson, Högboda, Håkan Blomqvist, Högboda, Ann Carlsson Korneev, Fjällbacka, Lena Hautoniemi, Årjäng, Staffan Jofjell, Ransäter, Morgan Johansson, Väderstad, Ulf Johnson, Arvika, Veronica Odén, Åmål, Liv Midböe, Arvika, Mia Tingvall, Arvika, Eva Vogel-Rödin, Väderstad, samt Karin Westman, Högboda.

Vårsalongen invigs lördagen den 30 april och pågår till den 29 maj.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilGraffitiGrafikHammaröKarlstadKonstKonstverkNöje/KulturSäffleSäffle KonstföreningUtställningarVärmlands konstföreningVärmlands konstnärsförbundVärmlands länVårsalongVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.