Werner efter Degerfors katastrofstart: ”Ingen får godkänt”

Publicerad:
”Det är tungt och jobbigt, det tycker alla involverade”, säger Patrik Werner om Degerfors dåliga start på den allsvenska säsongen. Foto: Fredrik Karlsson

1966 startade Degerfors allsvenskan med fyra förluster och 1–8 i målskillnad och blev degraderade. 2022 är det ännu värre och många pratar om en klubb i kris.

– Noll poäng på fem matcher. Det är förståeligt. Vi tycker också att det är tungt och jobbigt. Det tycker alla involverade. Men vi tror ju inte att det är kört. Vi vet att vi kan bättre och det handlar att komma dit, säger klubbens sportchef Patrik Werner.

Rekordusel start av Degerfors i årets upptakt av allsvenskan: Förluster mot Djurgården, Häcken, Kalmar, Hammarby och nykomlingen Värnamo.

– Vi har gjort delar av matcher bra men i det stora hela så har vi underpresterat i nästan alla. Då är det svårt att vinna matcher i allsvenskan. Efter fem matcher har vi satt oss i en jävligt tuff sits, men det är 25 matcher kvar.

Hur då underpresterat?

– Alla vi utvärderar oss själva och många känner att vi kan så mycket mer. Jag tycker att många spelare inte har kommit upp nivå den nivå som man har i sig.

Någon särskild detalj i spelet som inte fungerar?

– Ganska enkelt. Vi har gjort lite mål och släppt in mycket. 2-10 i målskillnad. Jag känner inte igen...jag tror det är mycket mentalt också när det går dåligt, att självförtroendet får sig en törn.

Ni har värvat in många nya spelare. Vad säger du om påståendet att ni inte är samspelta?

– Nej, det vet jag inte. Det har varit lite hackigt. Det är ju så när man inte får med sig poäng och det blir skador. Vi spelade ut Sundsvall i svenska cupen för någon månad sedan och då var vi ju inte heller samspelta. Jag tycker inte vi ska skylla på något, säger han och fortsätter:

– Alla måste titta sig själva i spegeln. Ingen får godkänt just nu. Det finns mer att kräma ur alla och på så vis är det bra för då finns det mer att ta av. Värre om i presterat max och inte fått med oss poäng.

Hur ska ni ta er ur det här?

– Vi måste vara mer noggranna, jobba ännu hårdare och se till att inte släppa in så enkla mål som vi har gjort. Vi släpper in mål tidigt i matcher och mot Värnamo – ett lag som troligen kommer hamna på den undre halvan – tog det sex minuter. Vi sätter oss i svåra situationer, säger Patrik Werner.

Senast borta mot IFK Värnamo på Finnvedsvallen hade Degerfors 63 procents bollinnehav och 19 målchanser. Trots det förlorar man med 2-0.

– Vi är i behov av att stå emot längre i matcherna och göra första målet då kan det bli annorlunda. Vi har inte varit tillräckligt jämna. Vi har inte heller marginalerna. Sju ramträffar har vi haft hittills. Jag tror att vi behöver leda matcher.

Många menar att avsaknaden av Edvardsen är stor, tankar kring det?

– Det är lätt att säga. Att tycka att vi inte har ersatt honom och Ekroth, nu när det går dåligt. Jag tror vi kommer kunna peta in en hel del mål framåt. Vi måste göra det svårare för våra motståndare. De har kommit undan med ett tidigt ledningsmål och sen kunnat kontrollera spelet och vi har inte haft självförtroendet att kunna vända matcherna. Den trupp vi har är den vi kommer att ha till sommaren och då får vi se hur det ser ut då.

Nästa match för Degerfors är mot Elfsborg den 1 maj hemma på Stora Valla.

– Elfsborg är ett topplag med bra spelare, men vi får analysera deras styrkor och svagheter och se till att det ska va jobbigt för dem att komma till Stora Valla. Det ska inte bli ett enkelt ledningsmål. Vi ska göra det jäkligt tufft för dem, de ska vara riktigt bra om de ska ta tre poäng.

Fram till den sjätte matchen har nu Degerfors fyra träningar.

– Det blev lite småskador som uppkom under matchen mot Värnamo. Idag, tisdag, är det ledigt och på onsdag återsamlas vi. Då får vi se hur det ser ut. När det går dåligt så kommer allt sånt också, när man vinner då är alla alltid friska, känns det som.

Gick fram till fansen efter förlusten: "Tackade och bad om ursäkt”Deppigt för DIF: femte raka förlusten – spelare skadad

Artikeltaggar

AllsvenskanDegerforsDegerfors IFFotbollPatrik WernerStora Valla

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare