Hoppa till huvudinnehållet

Coronaviruset: Värmland kan få ny topp i maj

Publicerad:
Smittskyddsläkare Anna Skogstam säger att spridningen av coronaviruset i Värmland är svår att förutse.
Smittskyddsläkare Anna Skogstam säger att spridningen av coronaviruset i Värmland är svår att förutse. Foto: Joachim Lagercrantz

En ny smittspridningstopp väntar i maj.

I alla fall kanske. Osäkerheten om hur coronaviruset ska spridas framöver är väldigt stor.

Det är Folkhälsomyndigheten som tagit fram ett nytt scenario för smittspridningen fram till mitten av juli. Det visar att en ny topp kan komma i mitten av maj.

– Det är stora osäkerhetsfaktorer i detta scenario. För Värmlands del så jag tänker att det är väldigt svårt att sia om ifall det här kommer att inträffa eller ej, säger Region Värmlands smittskyddsläkare Anna Skogstam.

Scenariot utgår från att omikronvarianten BA.2, som funnits i Värmland länge, är än mer smittsam.

Kan det påverka utvecklingen i länet att varianten har funnits här ganska länge?

– Det kan kanske vara så att vi kommer lindrigare undan, men det är väldigt svårt att veta.

Vad är det som gör att det är så osäkert?

– Dels att vi inte provtar på samma sätt som tidigare – och det är huvudorsaken – dels att man inte riktigt vet vaccineffekten på de här nya varianterna.

Sjunker sakta nu

Just nu är trenden i Värmland långsamt sjunkande. De flesta som vårdas på sjukhus och har covid-19 vårdas av andra orsaker, enligt Anna Skogstam. Men minskningen går saktare än man först trodde.

– Immuniteten är kortvarigare och viruset är smittsammare.

Hur ska en vanlig värmlänning förhålla sig till coronaviruset nu?

– För det första ska man vara hemma när man är sjuk, och inte gå till jobbet eller skolan, säger Anna Skogstam och fortsätter:

– För det andra ska man tacka ja till erbjudande om påfyllnadsdoser av vaccin eller, om man ännu inte är vaccinerad, så är det fortfarande möjligt att ta sina första vaccindoser. Vaccinet skyddar mot svår sjukdom.

Artikeltaggar

Anna SkogstamCoronavirusetRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.