Hoppa till huvudinnehållet

Intervju Jakob Olofsgård: Pastorn från Jönköping vill inte spä på polarisering

Publicerad:
Rikspolitiken har påverkats av att få politiker har haft bakgrund på landsbygden. Det är därför det har blivit ett uppvaknade i alla partierna, säger Jakob Olofsgård.
Rikspolitiken har påverkats av att få politiker har haft bakgrund på landsbygden. Det är därför det har blivit ett uppvaknade i alla partierna, säger Jakob Olofsgård. Foto: Anna Hållams

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Om jag ska spetsa till det är Liberalerna det enda parti som har en politik för alla som bor på landsbygden, säger Jakob Olofsgård.

Landsbygdsfrågorna är hetare än på länge i politiken. I årets valrörelse tävlar flera partier om att vinna röster på landsbygden. Däribland Liberalerna. Partiet har tagit fram ett landsbygdspolitiskt program och utsett en landsbygdspolitisk talesperson. Han heter Jakob Olofsgård och sitter riksdagens miljö- och jordbruksutskott. SNB har träffat honom.

Liberalerna omtalas ofta som det mest utpräglade storstadspartiet. Hur ska ni kunna ta röster på landsbygden?

– All politik är lokal. Även om vi är ett litet parti har vi många aktiva kommunföreningar ute på landsbygden. Folkpartiet bilades som en sammanslagning av två partier och det har hela tiden funnits en frisinnad del som varit representerad på landsbygden. Sedan har det över tid skett en inflyttning till städerna. Likafullt finns partiet kvar på landet. Vi är med och styr många små kommuner. När vi valde att fokusera på landsbygden fick jag otrolig respons från partikamrater i hela landet. Norrland var nog mest glada.

Men varför tror du att man kommit att förknippa Liberalerna med städerna?

– Landsbygden har varit dåligt representerad i rikspolitiken och det gäller alla partier. Det är en frukt av urbaniseringen. Befolkningen är alltid större i städer och det skapar ett dilemma för det är där partierna kan vinna ett politiskt mandat.

– Jag är själv ett exempel på det: Uppvuxen på landet som bondpojk men som flyttade till staden och därifrån kunde ta mig till riksdagen. Hade jag bott kvar hade det blivit mycket svårare. Rikspolitiken har påverkats av att få politiker har haft bakgrund på landsbygden. Det är därför det har blivit ett uppvaknade i alla partierna. Man inser att de här frågorna har varit eftersatta.

Liberalerna har tagit fram ett landsbygdspolitiskt program som ni jobbat med i två år. Hur skiljer sig det från andra borgerliga partier?

– Om jag ska spetsa till det är Liberalerna det enda parti som har en politik för alla som bor på landsbygden. Vi har inte gjort som Kristdemokraterna, Centern och Moderaterna fokuserat bara på de gröna näringarna. Vi ser landsbygdspolitik som väldigt brett. Vi vill prata om både de gröna näringarna och det som finns omkring.

– De flesta som bor på landsbygden äger inte mark själva. De vill ha samma förutsättningar med skola och vård som de som bor i stan. Jag har varit dubbel till att ha landsbygdspolitisk talesperson. Vi har ingen stadspolitisk talesperson. Vårt landsbygdspolitiska program heter bo och leva i hela landet.

Finns det något perspektiv du vill lyfta fram som särskilt viktigt för landsbygden?

– Bostadspolitiken är viktig. Många unga vill stanna kvar på landet men har svårt att hitta bostäder. De tvingas flytta till stan där finns större utbud av bostäder. Om du vill stanna kvar måste du antingen totalrenovera eller så måste du bygga nytt och det kan vara svårt att få lån. Med arbetarlön är det svårt att få kreditvärdighet i dag.

– Vi vill sänka amorteringskraven för unga och hitta sätt att uppmuntra till sparande för första insatsen. Jag är ju också partiets bostadspolitiske talesperson vilket passar bra ihop med landsbygdsfrågorna. Sedan är förstås frågan om friskolor viktig. Förskolekooperativ har räddat många orter. Om det inte finns fungerande förskola vill inte föräldrarna flytta dit.

Nyligen röstade en majoritet av riksdagen emot den strandskyddsproposition som var en del av januariöverenskommelsen. Hur ser ni på det?

– Vi måste ha ett uppmjukat strandskydd för landsbygdsutveckling. Vi avslår inte hela propositionen. Vilket KD och M gör. Vi står där och bara ruskar på huvudet och tycker att de missar en chans att underlätta för landsbygden. De säger att de vill mjuka upp reglerna om de vinner valet i höst. Men vad händer om de inte vinner? Då får landsbygden vänta fyra år till på viktiga reformer.

Flera andra partier har i sin retorik betonat värderingsskillnader mellan stad och land. Ser ni också en kulturkonflikt mellan stad och land?

– Vi hänger inte med på det tåget som blir väldigt populistiskt. Jag tycker inte att man ska spä på polarisering. Det är sant att de som bor på landet kanske ibland känner sig bortglömda. Men de är inte bittra. Det finns mycket framtidstro på svensk landsbygd. Sverigedemokraterna har försökt att rida på vågen av missnöje. Vad har man för syn på landsbygden då? Jag vill bygga samman stad och land. Liberalerna ska vara den smala mitten i landsbygdspolitiken. (SNB)

Mathias Bred

Artikeltaggar

BostadspolitikCenterpartietFörskolorFriskolorJönköpingJordbrukKristdemokraternaLandsbygdLiberalernaModeraternaPopulismRiksdagenSigneratStrandskyddSverigedemokraterna