Hoppa till huvudinnehållet

Därför kostar det att gå på toaletten i Mitticity: ”Bajs på väggarna”

Publicerad:
Det kostar att kissa i Mitticity numera. Anledningen är att en del besökare misskött sig och att det kostar för mycket att hålla toaletterna rena och fräscha.
Det kostar att kissa i Mitticity numera. Anledningen är att en del besökare misskött sig och att det kostar för mycket att hålla toaletterna rena och fräscha. Foto: Helena Karlsson

Nu är det slut på gratiskissandet i Mitticity-gallerian.

Anledningen är att vissa besökare inte har skött sig.

Bland annat har det varit bajs på väggarna och ”vardagsrumsbeteende”.

Sedan en månad tillbaka möts nödiga galleriabesökare av en grind innan toaletterna.

Den berättar att det kostar tio kronor att passera. Det innebär att de sista gratistoaletterna i centrum är borta. Och vad är då anledningen till detta?

– De har dragit med sig otroligt mycket problem med att folk inte sköter sig, så det har blivit ett nödvändigt ont, säger Ann-Sophie Redfern, centrumchef på gallerian.

Hon berättar att man lagt mycket pengar och tid på att hålla toaletterna fräscha och rena, men så har de inte fått vara länge.

– Strax är det nån som kletat bajs på väggar eller använt toaletterna som vardagsrum där man låst in sig i flera timmar och druckit öl.

”Det är inget vi vill tjäna pengar på”, säger centrumchefen Ann-Sophie Redfern, men något alternativ till att avgiftsbelägga toabesöken fanns inte.
”Det är inget vi vill tjäna pengar på”, säger centrumchefen Ann-Sophie Redfern, men något alternativ till att avgiftsbelägga toabesöken fanns inte. Foto: Tommy Andersson/VF Arkiv

Inga andra alternativ

Så för att mota Olle i grind, där Olle i det här fallet är kommentarer om äckliga toaletter, så väljer nu Mitticity att ta betalt.

– Det är inget vi vill tjäna pengar på, men när vi får kommentarer om det är äckligt och snuskigt trots att den var nystädad för fem minuter sedan så är det här ett sätt att se till att det finns fräscha fina toaletter att gå på, säger Ann-Sophie Redfern och tillägger att det inte fanns några andra alternativ till att avgiftsbelägga toalettbesöken.

”Har tagits emot bra”

Om avgiften gett någon större effekt är för tidigt att säga, men en del skadegörelse har det ändå blivit.

– Det gick en och en halv dag innan vi hade klotter. Det är intressant att någon betalat tio kronor för att sätta en tagg, men vi lyckas håll dem mer fräscha nu.

Toaletten har blivit en tioalett, då användandet numera kostar just tio kronor.
Toaletten har blivit en tioalett, då användandet numera kostar just tio kronor. Foto: Helena Karlsson

Vad säger besökarna?

– Jag tycker att det har tagits emot bra. Vi har varit vid toaletterna och förklarat situationen.

Och långsittarna har ni blivit av med?

– Ja, de är varmare väder nu så man kanske har andra ställen att göra ifrån sig på, säger Ann-Sophie Redfern.

Toaletterna på övre plan håller på att renoveras. När de är klara under maj månader kommer även de att avgiftsbeläggas.

Artikeltaggar

Ann-Sophie RedfernKarlstadMitticitySamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.