Hoppa till huvudinnehållet

Barnmorskor rasar mot BB-chefen: ”Trenden har inte vänt”

Publicerad:
– Vi är överens om att: Nej, trenden har inte vänt, skriver barnmorskan Therese Nilsson om arbetsmiljön på avdelning 14 på Centralsjukhuset i Karlstad. Genrebild.
– Vi är överens om att: Nej, trenden har inte vänt, skriver barnmorskan Therese Nilsson om arbetsmiljön på avdelning 14 på Centralsjukhuset i Karlstad. Genrebild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Arbetsmiljön har inte blivit bättre på BB, enligt flera barnmorskor som NWT pratat med.

Det går stick i stäv med verksamhetschefens uttalande förra veckan.

– Jag har all personal med mig, skriver Therese Nilsson, barnmorska på avdelning 14 på Centralsjukhuset i Karlstad, CSK.

Efter att verksamhetschefen för kvinnosjukvården, Nina Skantz, uttalat sig i NWT om att arbetsmiljötrenden vänt på BB och på gynekologiavdelningen på CSK har flera barnmorskor hört av sig till tidningen.

De är överens.

– Varken jag eller mina kollegor håller med om att trenden har vänt. Det är fortsatt en stor brist på barnmorskor och oerhört skört i schemat, skriver Therese Nilsson i ett meddelande.

I november berättade Therese Nilsson för NWT om ett arbetspass där hon var ensamt ansvarig för 16 mammor och 16 nyfödda barn. Dubbelt så många patienter än vad som är brukligt.

Nu säger hon ifrån igen.

– Jag har all personal med mig.

Tungt för ordinarie personal

Även Vårdförbundet bekräftar att ett flertal vårdanställda på avdelning 14 inte håller med om verksamhetschefens bild av arbetsmiljön.

– Vi har blivit kontaktade av flertal medlemmar inom kvinnosjukvården som ställde sig lite frågande till det här. De vill gärna se mer resultat. De var också väldigt intresserade av att få veta Arbetsmiljöverkets beslut, säger Elisabeth Brynolf, barnmorska och representant för Vårdförbundet.

Hur drabbas patienterna av barnmorskebristen?

– Patienterna får kanske inte den optimala stöttningen som de hade fått med personal med korrekt kompetens.

Eftersom bemanningssjuksköterskor inte kan beordras övertid blir arbetsbördan tyngre för ordinarie personal, enligt Therese Nilsson.

– Det är vi, ett fåtalet ordinarie personal, som ska orkar driva vården framåt. Samtidigt som vi kämpar med att klara av varje enskilt arbetspass och med en ständig stress för bemanningen.

Hon tillägger:

– Vi alla på avdelning 14 älskar våra jobb och gör allt för att patienterna ska ha det bra och få en bra vård. Vi är måna om varandra som arbetskollegor och täcker upp för varandra vid frånvaro så mycket vi orkar och kan. Vi är överens om att: Nej, trenden har inte vänt!

Kvinnosjukvården är på bättringsvägen: “Trenden har vänt”Efter hotet om vite – nu är BB snart fullbemannat

Artikeltaggar

BarnmorskaBBCentralsjukhuset i KarlstadKarlstadKvinnosjukvårdenVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.