I åratal har grannar klagat hos Karlstads kommun på två mycket ovårdade hus i Vålberg.
– Det ser bedrövligt ut, men ingenting händer, suckar en granne som bor bredvid det ena huset.
– Vi har tyvärr inte haft resurser att prioritera de här ärendena, säger bygglovschef Karin Manner.
Villabebyggelsen breder ut sig i Vålberg. Välskötta hus i stort sett överallt, men det finns några få undantag. Ett av dem, en äldre villa, ligger i den östra delen av samhället.
I trädgården finns en jättehög med plankor och annan bråte och samtidigt är huset i dåligt skick. Grannarna är förtvivlade över hur det ser ut.
– I över tio års tid har jag varit i kontakt med kommunen och berättat om allt skräp. Både till stadsbyggnadsförvaltningen och till miljökontoret. Men ingenting händer. Jag har försökt få hit dem, men de har aldrig dykt upp.
Föreslår lagändringar för att förenkla tillsynen av fastigheter– Det ser bedrövligt ut och är en skamfläck för hela området. Det är inte lätt att sälja några villor här med en sådan grannfastighet, säger en granne.
För tillfället verkar ingen bo i huset, men det är ändå aktivitet där.
– Det är ofta många bilar som stannar här nattetid och går in i huset. Vi har flera gånger sett polisen komma. Det känns väldigt otryggt här, speciellt med tanke på att det är många barn som bor i husen intill, säger en annan granne.
– Kommunen borde tvångsinlösa huset, tycker de båda grannarna.
Ingen åtgärd
NWT har sökt fastighetsägaren utan att lyckats nå denne. Bygglovschefen Karin Manner bekräftar att man har tagit klagomål rörande den aktuella villan.
– Ja, 2017 är den första gången som jag hittar en anmälan om en ovårdad tomt och året därpå ytterligare en då det hade blivit värre.
Har ni genomfört några åtgärder från kommunens sida?
– Nej, jag kan inte se att vi har gjort det.
Varför inte det?
– Vi har inte haft möjlighet att prioritera ärendet på grund av brist på resurser. Vi har de senaste åren haft så många bygglovsärenden så den här typen av tillsynsärenden har fått stå tillbaka. Tyvärr har det varit så.
På en av villagatorna i den västra delen av Vålberg finns det en annan ännu mer fallfärdig villa. Där föll nyligen ett stort träd över tomten och de avkapade delarna täcker delar av gräsmattan framför.
– Det här huset har varit obebott i minst 30 år. Varje halvår i många år har jag kontaktat kommunen för att få dem att agera, men utan resultat.
”Extra förbannad”
– Samtidigt ålägger de en Karlstadsbo att återställa sitt hus som han har målat vitt, något som de inte godkänner. När jag hörde det blev jag extra förbannad. Men den här misskötseln som jag menar är en fara allmänheten bryr de sig inte om, säger en granne.
När NWT når husets ägare säger han så här:
– Jag började renovera det för många år sedan. Men då fick jag inbrott och fönstren slogs sönder och det blev problem att fortsätta. Jag satte dock för fönstren.
– Nu har jag just sålt huset till en byggfirma som ska renovera det. Det är ju positivt.
Anmälan redan 2013
Enligt dokument som NWT har tagit del av skickade kommunen en anmälan om ovårdad fastighet och byggnad till ägaren redan 2013. Därefter har inte mycket hänt och villan har blivit i allt sämre skick.
– Det är väldigt lång tid som har gått och jag har full förståelse för grannarnas frustration. Samtidigt har vi som sagt inte haft resurser att driva det här och flera andra ärenden vidare.
– Det är ofta långdragna processer för att få tag i ägarna och kommunen har hela bevisbördan om man ska ge förelägganden och senare vid behov ta fallen till domstol för att utkräva vite, säger Karin Manner.
Gör en satsning
Men nu gör Karlstads kommun en satsning för att bli bättre på tillsynen av fastigheterna i kommunen.
– Vi har fått ekonomiska möjligheter att anställa två tillsynshandläggare som ska jobba med de här frågorna. Vi har sett behovet och de börjar jobba i juni, säger Karin Manner.
– Det känns bra att kunna göra den här satsningen. Vi har på tok för länge haft brist på resurser för tillsynen av den här typen av fastigheter. Det har drabbat grannar och är inte okej, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).
– Samtidigt har vi funderingar hur vi kan utveckla tillsynsarbetet vidare, fortsätter han.