Socialdemokraterna köper valfläsk för skattepengar

Publicerad:
S-märkt valfläskiga pengar. Foto: Henrik Holmberg / TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Löftet om maxtaxa i förskolan vann valet åt Göran Persson 1998. Nu försöker Socialdemokraterna göra om succén.

Elbidrag, familjevecka, garantitillägg, tillfälligt jobbskatteavdrag och nu dessutom ett bilbidrag. Allt betalas lägligt ut innan valet i höst. Socialdemokraterna ägnar sig åt rent valfläsk och finansieringen står skattebetalarna för.

Dessutom har Socialdemokraterna själva varit bidragande till de höga priserna som gjort det svårt för hushållen att få ihop ekonomin. Själva målar de upp det som att drivmedelspriserna är bortom Sveriges kontroll och kallar det ”Putinpriser”. Men Sverige har högre drivmedelspriser än många andra länder.

I februari rapporterades att Sverige hade världens högsta dieselpriser, och tionde högsta bensinpriser i världen. Reduktionsplikten, med krav på ökad inblandning av förnybara drivmedel i tanken driver upp priserna, eftersom förnybara drivmedel är dyrare än fossila bränslen. Sverige har nästan samma skatt på diesel som Tyskland men här var priset på diesel i början av mars fem kronor högre. Vid årsskiftet steg dessutom priset med omkring en krona på grund av reduktionsplikten.

Elpriserna hade också varit lägre med en bättre politik. Forskningsinstitutet Energiforsk har konstaterat att elpriserna i södra Sverige hade kunnat vara upp till 45 procent lägre i höstas, om kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 varit kvar i drift. Men sedan 2015 har fyra av tio kärnkraftsreaktorer, däribland reaktorerna i Ringhals, lagts ner på grund av politiska beslut. Energiskatten höjdes dessutom vid årsskiftet, trots en vinter med skyhöga elräkningar.

Socialdemokraternas ekonomiska kompensationer motsvarar inte heller kostnaderna deras politik har orsakat. Ett engångsbidrag på 1 000 kronor per bilägare, eller 1 500 kronor för glesbygdsbor, räcker inte för de som länge drabbats hårt av höga drivmedelspriser. Samtidigt kompenseras bara en tredjedel av hushållen med elbidraget trots att många fler haft höga elräkningar. En bättre lösning hade varit att permanent ta bort elskatten vilket hade omfattat alla.

En annan åtgärd som är bättre än att dela ut helikopterpengar till utvalda grupper, är att sänka skatten för alla. Det hade varit rättvisare eftersom fler, inte bara de som Socialdemokraterna tror är mest fördelaktiga för dem, skulle få mer pengar i plånboken att spendera som de själva vill. Sänkta skatter kombinerat med en långsiktigt hållbar energipolitik, med pålitlig kärnkraft, permanent avskaffad elskatt och en bättre fungerande reduktionsplikt borde vara vägen framåt.

Men istället för långsiktiga och hållbara lösningar betalar Socialdemokraterna ut klumpsummor vid väl valda tillfällen nu fram till valet, och hoppas att de som får pengarna skall vilja rösta på dem. Så får vi ett patron- och klientsamhälle. Om de lyckas behålla makten efter höstens val kan vi vara säkra på att vi får mer av samma vara. Det är dags för ett regeringsskifte.

Artikeltaggar

BilDieselDrivmedelElElpriserGlesbygdGöran PerssonKärnkraftLedareRegeringenRinghalsSkatterSocialdemokraternaTysklandVal 2022Vladimir Putin

Läs vidare