Regeringen föreslår i en proposition ändringar i plan- och bygglagen. Detta för att förenkla, förtydliga och effektivisera tillsynsarbetet inom byggnadsnämndernas ansvarsområde.
Vålbergsbor upprörda över fallfärdiga hus: ”Det ser bedrövligt ut”Det är inte bara Karlstads kommun som har bristande resurser när det gäller tillsynen av fastigheter. Det har många kommuner, enligt Fredrik Ingmarson, utredare på Boverket.
– Ja, så är det. Detta är ofta komplicerade ärenden där ägarna är svåra att få tag i och samtidigt finns det behov av jurister, något som inte alltid finns tillgängligt.
Hela bevisbördan
– Dessutom har byggnadsnämnderna hela bevisbördan och sammantaget kan det leda till att de här frågorna inte prioriteras först, säger han.
Det är oftast via anmälningar från allmänheten som kommunerna får kännedom om exempelvis byggnader i dåligt skick.
– Då är kommunerna skyldiga att starta ett ärende och ta det i mål.
Vill ändra lagen
Efter en utredning som genomförts av Boverket om problem med ovårdade tomter och förfallna byggnader föreslår nu regeringen i en proposition till riksdagen ändringar i plan- och bygglagen.
Bland annat utvidgas möjligheten för tillsynsmyndigheten att få de upplysningar och handlingar som behövs för tillsynen och möjligheten att förelägga om stängsel vid säkerhetsbrister ska utökas.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti.
– Tanken är med dem är att förenkla arbetet för kommunerna i deras arbete, säger Fredrik Ingmarson.
Ägaren har ett ansvar
En tomt ska hållas i vårdat skick oavsett om det finns bebyggelse på den eller inte. Det är reglerat i plan- och bygglagen.
Om du har en ovårdad tomt kan du få en uppmaning från kommunen att åtgärda problemet inom en bestämd tid.
Om du inte gör det kan du få böter.
Källa: Karlstads kommun