Jag tvingades fly från mitt våldsamma ex som var polis

Insändare | Val 2022
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Flera gånger hånskrattade han åt mig och sa att jag aldrig skulle kunna anmäla honom för att ingen av hans kollegor skulle tro mig”, skriver insändarskribenten som hoppas att mäns våld mot kvinnor blir en valfråga. Genrebild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Svar till ”Värmland, Sverige april 2022”, NWT 16 april

Med anledning av insändaren ”Jag är livrädd för mannen i mitt liv – tvingas leva i kappsäck” kan konstateras att år 2022 kommer att bli ett mörkt år för kvinnor som är utsatta för mäns våld. Hittills har 17 kvinnor mördats av män de lever eller har levt med. Tyvärr får inte detta våld samma rubriker som den grova gängkriminaliteten och inga ledande politiker skriker lika högt om hårdare tag och strängare straff för denna typ av brott.

Det är mycket smärtsamt att läsa insändaren om hur kvinnan misshandlats, våldtagits och hotats till livet av sin man. Hon utsätts nu också för så kallat eftervåld. Tyvärr är hon inte ensam.

Alltför många kvinnor tvingas leva med skyddad identitet för att de annars riskerar sitt liv. Varför är det kvinnorna, och i många fall även barnen, som får leva gömda på annan ort? Varför är det inte den våldsamme mannen som begränsas och flyttas från hemkommunen?

För ett antal år sedan lämnade jag en våldsam man som jag levt med i drygt 20 år. Jag fick också lämna vårt gemensamma hem med allt det innebär. I mitt fall var dock polisanmälan helt otänkbart då mitt ex arbetade som polis. Flera gånger hånskrattade han åt mig och sa att jag aldrig skulle kunna anmäla honom för att ingen av hans kollegor skulle tro mig. Han sa också att jag inte kunde vända mig till Alla Kvinnors Hus eftersom han var en av de få manliga poliser som fick besöka deras skyddade boende och därmed visste var det låg.

I år är det valår och vi är många kvinnor som hoppas att mäns våld mot kvinnor blir en valfråga. Men det nog är att hoppas för mycket för den frågan kommer långt efter både gängkriminalitet och Natomedlemskap hos våra politiker.

M L H

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.