Efter många år av turbulens.
Nu har arbetsmiljön vänt i kvinnosjukvården, enligt verksamhetschefen Nina Skantz.
– Vi har jobbat väldigt hårt på kvinnosjukvården med arbetsmiljön för att komma tillrätta med det som varit tidigare, säger hon.
I november förra året kritiserade barnmorskan Therese Nilsson att hon under ett arbetspass var ensamt ansvarig för dubbelt så många patienter än vad som är normalt på BB. Totalt handlade det om 16 kvinnor och deras 16 nyfödda barn.
Enligt verksamhetschefen Nina Skantz handlade det om ett undantag.
– Det var en enstaka händelse och det vill jag inte kommentera ytterligare.
Frågan är om bemanningen inom kvinnosjukvården är mer robust idag, eller om det fortfarande finns arbetspass som ser ut på det sättet.
– Nej, det ska det inte finnas, mig veterligen. Utan vi jobbar på att vi naturligtvis ha en balans mellan krav och resurser och det finns en planering för att vi inte ska hamna i det. Sen kan ju allting hända, och det var väldigt olyckligt det som hände just där och då.
Vi har nått en balans mellan krav och resurser.
Hon påpekar att pandemin under de senaste åren varit en ansträngning för sjukvården.
– Folk har varit sjuka och vi har fått lösa pass med väldigt kort varsel där vi inte haft fullt bemannat. Vi är inte unika i det, utan så ser det ut i sjukvården.
Har trenden med en dålig arbetsmiljö vänt tycker du?
– Ja när man tittar på kvinnosjukvården och hur vi haft det så tycker jag att det har vänt.
Ärende hos Arbetsmiljöverket
Under onsdagen besökte Arbetsmiljöverket kvinnosjukvården för att följa upp en bakläxa som verksamheten fått i ett pågående ärende. Det var Vårdförbundet som anmälde arbetsmiljön till myndigheten förra året.
Regionen gjorde en handlingsplan. Men enligt myndigheten fattades det fortfarande balans mellan krav och resurser på avdelning 14.
Tycker du att avdelningen fått en balans mellan krav och resurser?
– Ja, jag tycker att vi vidtagit de åtgärder som vi har sagt att vi ska vidta och vi har nått en balans mellan krav och resurser.
Åtgärder som gjorts på avdelning 14 är bland annat att man utökat en tjänst på 80 procent, anställt två nya avdelningschefer, samt anställt servicepersonal som sju dagar i veckan ska vara behjälpliga till undersköterskor och sjuksköterskor.
Vilket besked fick du av Arbetsmiljöverkets inspektör?
– Jag fick inte något besked från inspektören som jag vill dela med mig av just nu. Arbetsmiljöverket har besökt kvinnosjukvården för uppföljning och kommer med ett besked till oss om vad de tycker om de åtgärder vi gjort från oktober och framåt.
Beskedet från Arbetsmiljöverket väntas komma före sommaren. Parallellt med det här ärendet väntar regionen svar från förvaltningsrätten om ett eventuellt vite på 100 000 kronor angående arbetsmiljön på avdelning 14, något som NWT rapporterat om tidigare.