Hoppa till huvudinnehållet

NWT presenterar: Carolin Dahlman – ny krönikör

Publicerad:
Carolin Dahlman är ny krönikör för NWT.
Carolin Dahlman är ny krönikör för NWT. Foto: Helena Karlsson

Kanske känner du igen Carolin Dahlman från att hon “bråkat” i TV4 Nyhetsmorgons panel.

Eller så har du läst hennes texter i skandalomsusade Bulletin.

Eller kanske någon av hennes böcker om kärlekscoachning?

Nu börjar hon skriva för NWT.

Hej där, Carolin Dahlman, ny krönikör för NWT:s ledarsida!

Carolin Dahlman: Skyll inte upplopp på kriminella

Hur ser din bakgrund ut?

– Jag är uppvuxen i Svanskog, Säffle kommun. Gymnasiet gick jag i Arvika och pluggade en termin på Karlstads universitet innan jag lämnade Värmland och pluggade vidare i Uppsala till statsvetare och journalist.

Du har flera olika spår i bagaget – och böcker på olika teman?

– Ja, politik har jag skrivit om sedan gymnasiet, och under en period skrev jag böcker om coachning, kärlekscoachning bland annat. Det var under en period när jag bodde i Australien och inte kunde jobba med politik.

Hur kom du in på det?

– Jag älskar coachning som fenomen. Jag är ju väldigt liberal politiskt sett och det handlar ju mycket om frihet med ansvar, att ta ansvar över sitt eget liv, ta makten över sitt eget öde och inte bli ett offer för vad politikerna tycker och vill. Och det går så mycket hand i hand med coachningen – det är samma budskap fast i privatlivet.

När jag nämnde att jag skulle prata med dig fick jag höra en spontan kommentar om att du är: “jätte, jättehöger” – kommentar?

– Ja, men jag är nog jättehöger – för att jag är väldigt liberal. Nyliberal, inte folkpartiliberal, utan klassisk liberal. Jag värnar jättemycket om individens rätt till sin egendom.

– Det som gör att en del nu kan tycka att jag har blivit höger på ett konservativt sätt är för att jag vill att människor ska leva i frihet. För att kunna leva i frihet krävs trygghet. Det är först som trygg man sen kan gå ut i livet och fokusera på vad man vill göra. Om man är rädd finns inte det utrymmet, och därför har jag tagit ställning för hårda straff. Det är vi som ska ha frihet – inte bovarna. På det sättet ses jag som höger, för att jag är liberal.

Du är ett känt namn för många – för andra kanske inte. Vad skulle du själv säga att du är igenkänd för?

– Folk känner nog igen mig från många olika tv-debatter, SVT opinion, och sen satt jag i panelen för TV4 Nyhetsmorgon under många år. Jag och Göran Greider var varandras motpoler. Han är väldigt extrem åt sitt vänsterhåll och jag åt mitt, så det blev väldigt kul debatter.

– Om man har läst mina tidigare krönikor... jag var väldigt tidigt ut i migrationsfrågan. Det gjorde att jag blev väldigt “brunsmetad” och kallad för allt möjligt. Under vågen 2015 ifrågasatte jag hur vi ska klara av att ta emot massa människor, hur alla ska få jobb och bostad? Det blir ju en belastning för andra människor som måste dela med sig av sin lön, vare sig de vill eller inte i skatt. Den ställningen tog jag för att jag är liberal – men jag klumpades ihop med SD.

Tror du det finns mycket fördomar om dig?

– Det är en spännande fråga! Jag tänker inte så mycket på vad folk tänker om mig. Då skulle jag inte kunna ha det här jobbet.

– Fördomen är väl att jag är höger, som vissa tycker är fel att vara men det får stå för dem. Men man blir hela tiden anklagad för någonting i det här jobbet, om det så är från högern eller vänstern. Det går inte att anpassa sig efter det, så jag anpassar mig efter min ryggrad. Jag står fast i mina värderingar och vad jag tror på.

Nu ska du skriva för en värmländsk tidning – hur känns det och vad kommer du skriva om?

– Det känns: ”gôr gôtt”, skämt åsido, det ska bli så roligt. Det här är ju hemmatidningen som man har vuxit upp med så det är härligt att få den anknytningen.

– Jag kommer att skriva om det som är aktuellt och brännande. Det som andra kanske inte vågar skriva om, jag vågar ta positioner som andra är rädda för att ta. Det är för att jag tycker det är viktigare att saker blir sagda.

Avslutningsvis, vilka tror du vinner valet i år?

– Tyvärr lutar det just nu åt att sossarna vinner. De gör sitt allra bästa med att dela ut presenter, det är bidrag hit och dit till alla möjliga. Och oppositionen är jättesvag, tyvärr.

Carolin Dahlman: Skyll inte upplopp på kriminella

Artikeltaggar

NyheterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.