Tränarprofilen vädjar till politikerna – byt ut konstgräset: ”Det håller inte”

Publicerad:
Stefan "Såta" Johansson tycker att konstgräset på Fryxellska är under all kritik och att det måste bytas ut så fort som möjligt för att undvika fler allvarliga skador. Foto: Fredrik Finnebråth

Konstgräset vid Fryxellska skolan måste bytas ut.

Det menar fotbollsföreningarna i Sunne kommun, med Stefan ”Såta” Johansson i spetsen, som tycker att det får räcka med allvarliga skador nu.

– Det här går inte längre, vi föreningar är så fruktansvärt beroende av att politikerna säger ja.

Konstgräsplanen i Sunne stod klar 2012 och har sedan dess använts flitigt av fotbollsföreningarna i kommunen, som inte har något annat val än att flytta såväl försäsongsträningar som matcher dit under tiden de väntar på att deras egna planer ska vara i spelbart skick.

Men tio år senare har all belastning på planen tagit ut sin rätt, enligt fotbollsprofilen Stefan ”Såta” Johansson, numera tränare för Lysviks damlag.

– Alla spelare och ledare ser att den är slut. I Karlstad kommun lägger de om sina konstgräsplaner efter sju år och fyller på med flera ton granulat. Varför gör de inte det här?

Flera korsbandsskador

För några veckor sedan råkade Lysvik-spelaren Elin Bäckström ut för en korsbandsskada efter en träning på konstgräset. Hennes lagkamrat, Alina Miller, har slitit av korsbandet två gånger på ett drygt år – båda på Fryxellskas konstgräs.

Andra som nyligen råkat ut för samma skada på samma plats är Love Emilsson, IFK Sunne och Rickard Larsson, Lysviks IF.

Nu befarar även Mallbacken att en av lagets absolut viktigaste spelare, Linnéa Berger, missar hela säsongen av samma skäl efter att ha skadat sig sent i hemmamatchen mot IFK Norrköping i omgång 2.

– Jag lider så otroligt mycket med dessa, det är ett års rehab som väntar. Det kan vara en hel karriär som är över.

– Alla korsbandsskador är bara en del i det hela, det är också väldigt mycket rygg, ljumskar och fotleder som slits. Hur många skador ska vi behöva ha innan det händer något?

Äskat pengar för planskifte

Fritidschefen i Sunne kommun, Henrik Rundqvist, berättade för VF-sporten att han äskat pengar för ett skifte av mattan. Till en kostnad av drygt 3,2 miljoner kronor.

Ambitionen är alltså att byta ut mattan inom en snar framtid.

– Tanken är 2023 eller 2024, någonstans där. Men det är ett politiskt beslut och vi får se, det kommer handla om läge och vilket behov som finns i övrigt. När det gäller tiden så är det framförhållning som gäller, det är mycket som önskas i kommunen och det handlar om prioritering, sa Henrik Rundqvist för några veckor sedan.

Det är för sent, menar Stefan Johansson.

– Fotbollen är den absolut största sporten, det är väldigt mycket väljare och skattebetalare som springer runt här. Jag vet inte hur medvetna politikerna är om hur mycket vi sliter. Det här håller inte längre. Vi som föreningar är så fruktansvärt beroende av att de säger ja. Jag vill inte att det ska äskas nästa år, vi kan inte vänta mer.

Det är tio år sedan konstgräsmattan på Fryxellska i Sunne lades.
Det är tio år sedan konstgräsmattan på Fryxellska i Sunne lades. Foto: Fredrik Finnebråth

Det finns även en annan faktor som ökat slitaget. Under dagarna används konstgräsplanen som rastgård av skolelever vid Fryxellska.

– Jag vet inte hur stort ansvar lärare har för vad eleverna gör på rasterna, men de går hit och trampar och stampar.

Spelare och ledare överens

Mallbackens nuvarande tränare, Jonas Rehnberg, har tidigare dömt ut mattan. FB har dessutom pratat med spelare och ledare i IFK Sunne, Bäckalunds IF, Ämterviks FF, Rottneros IK, Lysviks IF (herr och dam) - alla står bakom Stefan ”Såta” Johansson.

– Den är inte bra, konstaterar Lysvik-spelaren Matilda Arlestrand. Man blir nästan rädd när man spelar här för att man vet så många som har skadat sig. Jag var med när Elin (Bäckström) drog korsbandet på vår träning nyss, det har gjort att man verkligen har fått sig en tankeställare.

För en elitklubb som Mallbacken kan konsekvenserna bli ännu större.

– När jag var i Mallbacken bytte de namn till Mallbacken Sunne, berättar ”Såta”. Nu leder de Elitettan, men får de ens spela här nästa år? Jag är otroligt tveksam att de tillåts göra det. Vad är det för reklam för Sunne kommun om de ska spela i Degerfors och heta Mallbacken Sunne för att planen inte underhålls? Det måste hända saker nu, pengarna måste äskas tidigare, om det nu går – men varför skulle det inte göra det?

Frågan ska upp i politiken

FB har försökt att nå Henrik Rundqvist, men fritidschefen i Sunne är för närvarande ledig.

Tobias Eriksson (S), kommunalråd, är medveten om att processen, som kan mynna ut i planskifte, är i gång, men också att frågan inte är uppe på politisk nivå än.

– Det kommer att läggas upp ett ramförslag i maj, sedan går det vidare till fullmäktige i juni, säger han.

Att planen byts ut redan i år är inte särskilt troligt, menar han.

– Det blir väldigt tufft. Vi är halvvägs in i 2022 och mycket i vår budget är redan intecknat.

När så många, inte bara fotbollsspelare, använder konstgräsplanen, ökar förstås slitaget.

– Om det är så att den är väldigt populär så är ju det positivt, men om den är hårt ansatt så blir frågan i stället om man borde byta ut planen tidigare, kanske var femte år? Det kan bli en analys av det här, men det måste göras på tjänstemannanivå. Om det finns behov av en annan lösning så kan det bli en nyinvestering, säger Tobias Eriksson.

Artikeltaggar

Ämterviks FFBäckalunds IFFotbollFryxellska IPHenrik RundqvistIFK SunneKonstgräsLysviks IF damLysviks IF herrMallbackens IFRottneros IKStefan JohanssonSunneTobias Eriksson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare